Samsung produkuje CD-ROM 32x pro notebooky

Firma Samsung vyrábí CD-ROM mechaniku pro notebooky s rychlostí 32x. Její označení je Samsung SN-132 a komunikuje přes rozhraní ATAPI IDE.
Firma Samsung vyrábí CD-ROM mechaniku s rychlostí 32x , která je určena pro notebooky. Její označení je Samsung SN-132 a komunikuje přes rozhraní ATAPI IDE.

Technické parametry 32x CD-ROM mechanik pro notebooky

výrobce Samsung Toshiba
model SN-132 XM-7102B
rychlost 32x 32x
maximální přenosová rychlost 4800 KB/s 4800 KB/s
průměrná přístupová doba 110 ms 90 ms
buffer 128 KB 128 KB
MTBF 60000 hodin 60000 hodin
rozhraní ATAPI IDE ATAPI IDE
podporované standardy CD-R/CD-RW, CD-DA, CD-ROM/XA, Video-CD, CD-I, Multisession Photo CS, CD-Extra CD-R/CD-RW, CD-DA, CD-ROM/XA, Video-CD, CD-I, CD-I Bridge, Multisession Photo CS, CD-Extra, CD-TEXT

Živě komentuje: Tři měsíce po Toshibě uvedla svou notebookovou 32x CD-ROM mechaniku firma Samsung. Reaguje tak na evidentní nezájem ostatních výrobců CD-ROM mechanik pro mobilní sféru o tuto rychlost. Nejbližší nižší rychlost mechanik je 24x. Obě uvedené mechaniky jsou na milimetr stejně velké, přičemž Toshiba je podle katalogových údajů rychlejší v průměrné přístupové době. Samsung bude jistě útočit především cenou.

Připravme se, že v noteboocích budeme vedle mechanik firem Toshiba, Teac, Panasonic vídat též značku Samsung. Zatím s naprostým přehledem dominují mechaniky 24, ale to se může v příštím roce změnit a na řadu přijdou právě tyto nové modely. Samsung nemá žádné skladové zásoby pomalejších notebookových CD-ROM mechanik, bude mít tudíž velký zájem tyto nové mechaniky prodávat. To samo sebou vyvolá protireakci Toshiby. Konkurenční boj může příchod 32x mechanik jedině urychlit.

Diskuze (3) Další článek: Computer 17/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,