Samsung | Ekologie | Plasty

Samsung přestane v obalech používat klasický plast. A nabíječky telefonů udělá matné

Čím více se mluví o tom, jak je svět zahlcen plastovým odpadem, tím více firem se snaží omezit svoji spotřebu tohoto materiálu. Trendu se teď chytl také Samsung – slíbil, že v průběhu roku 2019 od běžného plastu ve svých obalech opustí.

Ne že by plast přestal používat úplně, jen ho v obalech nahradí udržitelnějšími variantami jako je bioplast a recyklovaný plast. Začne také používat více papíru a dokonce plánuje změnit design některých svých produktů, aby tolik obalového plastu nemusel používat - nabíječky telefonů začnou být matné, díky čemuž nebudou muset být chráněny plastovou fólií.

Papír, který chce Samsung používat, pak bude jen od certifikovaných ekologických organizací. Změna by měla začít v průběhu letošního roku a kompletní přechod na udržitelnější materiály by měl nastat příští rok.

Kritika zapůsobila

Firma si podle zprávy uvědomuje, že to zvedne náklady, je ale podle ní čas začít tato témata řešit. Když existují náhražky plastu, například z kukuřičného škrobu, nic nebrání tomu přejít na ně. Změna je plánovaná pro všechny produkty Samsungu, včetně velkých předmětů jako jsou lednice nebo televize.

Samsung se nerozhodl jen tak zčistajasna. Dlouhá léta čelí kritice, že nemá dostatečně definovanou environmentální politiku a situace se tak vyhrotila, že aktivisté z organizace Greenpeace protestovali v roce 2017 na přednášce firmy během Světového mobilního kongresu proti jejímu nedostatečnému recyklování.

Důvod byl jednoduchý, Samsung je jedna z největších technologických společností světa a odpadu vytvoří velké množství. Nově oznámený krok by tak skutečně mohl mít globálně pozitivní efekt, plus inspirovat další firmy. I když samozřejmě - ani bioplast nebo papír není stoprocentně neškodný.

Diskuze (20) Další článek: Porsche přihodí ke svému elektromobilu Taycan tři roky bezplatného nabíjení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,