Notebooky | Samsung | SSD

Samsung PM9A1 je obdoba SSD 980 Pro, která bude v noteboocích a počítačích

Samsung už na konci minulého roku představil výkonné SSD řady 980 Pro, které patří mezi to nejlepší od této značky. Tento model přinesl díky podpoře PCI Express 4.0 rychlosti v oblasti až 7 GB/s a „Pro“ značí vyšší výdrž pro náročnější použití a zapisování většího množství dat.

Samsung ale vždy vydává i speciální OEM verzi tohoto modelu, která je určená pro výrobce notebooků a počítačů. Nový model vycházející z 980 Pro se označuje jako PM9A1. Používá rozhraní PCI Express 4.0 a řadič Elpida s šestou generací NAND flash čipů (V-NAND, 3D TLC). Nechybí mu podpora hardwarového šifrování pomocí 256bitového AES a nadstandardní TCG/Opal IEEE 1667.

Samsung bude prodávat 250GB, 500GB, 1TB a 2TB modely, přičemž rychlosti by měly být podobné jako u 980 Pro – až 7 GB/s při sekvenčním čtení a 5,2 GB/s u sekvenčního zápisu. Důležitější pro běžné aplikace jsou ale hodnoty IOPS, které jsou velmi vysokých 1 milion IOPS (náhodné čtení) a 850 tisíc IOPS při náhodném zápisu.

Ceny pochopitelně nejsou k dispozici, protože jsou přizpůsobené dle odběru v rámci jednotlivých výrobců počítačů a notebooků. Občas lze ale na tyto modely narazit neoficiálním kanálem (bazary a podobně) a cena bývá mnohem výhodnější než u běžného modelu.

Diskuze (1) Další článek: Šéf výzkumného centra SETI: „Jsme si jisti, že chceme mimozemšťany opravdu najít?“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,