Samsung | Čipy | TSMC

Samsung odstartoval produkci 7nm čipů. Technologii má připravenou dokonce i na 3 nm

Technologie výroby čipů Extreme ultraviolet lithography neboli EUV (EUVL) je ve vývoji už skoro 20 let a přes spoustu problému se konečně dočkává reálného nasazení pro větší výrobu. Samsung totiž oznámil, že odstartoval výrobu čipů pomocí této nové technologie.

Zatímco TSMC už od července vyrábí 7nm čipy pomocí klasické litografie, rovněž před pár dny oznámilo testovací produkci 7nm čipů vyrobených pomocí EUV, přičemž u ve druhém čtvrtletí roku 2019 bude vyrábět 5nm vzorky. Přechod z 7 nm na 5 nm by měl přinést celkové zmenšení plochy čipů až o 45 %, přičemž spotřeba se sníží o 20 % a výkon se zvýší o 15 %.

ASMLNXE.png
Výrobní platforma pro EUV od ASML

Samsung ale už oznámil plnou produkci 7nm LPP (Low Power Plus) čipů, které můžou mít oproti 10nm čipů až o 50 % nižší spotřebu, o 20 % vyšší výkon a o 40 % menší plochu. Zatímco u klasické litografie s použitím fluoridu argonu s 193nm vlnovou délkou světla byly k vytvoření jedné vrstvy na křemíkovém waferu potřeba 4 masky, s EUV a laserem s 13,5nm vlnovou délkou světla stačí jediná maska na jednu vrstvu. Díky tomu lze na stejném 7nm procesu ušetřit celkově asi 20 % masek, což znamená nižší cenu a kratší čas výroby.

Samsung už se rovněž připravuje na přechod na 3nm, který už bude rovněž spoléhat na EUV. Vzhledem k tomu, že už bude mít Samsung s touto technologií větší zkušenosti, lze předpokládat, že implementace bude jednodušší než u 7nm varianty. Stále však půjde o postupný přechod a většina čipů se ještě mnoho let bude vyrábět starším a klasickým procesem.

EUV-Wafers.png
Odhady podílu výroby čipů z waferů pomocí technologie EUV. V roce 2021 by se měl tržní podíl pomalu blížit k 10 %

TSMC plánuje 5nm čipy dostat na trh v roce 2020 a lze očekávat, že Samsung bude v podobném tempu následovat. Kde ale bude Intel, který ještě stále nemá ani funkční 10nm čipy, je otázkou.

Diskuze (12) Další článek: Podívejte se, co by se stalo, kdyby se otočily větry a oceánské proudy. V USA bude obří poušť, Británie zamrzne

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,