Samsung NB30 Touch: odolný dotykový netbook

Dotykové ovládání se začíná objevovat i na klasických netboocích, jako v případě nového modelu Samsung NB30 Touch, který kromě moderního Atomu nabízí i dotykový displej.

Na trh se tento rok chystá velká spousta nejrůznějších tabletů, v segmentu netbooků se objevily první konvertibilní modely, které obsahují dotykový displej. Tyto konvertibilní tablety lze provozovat coby klasický netbook, po přetočení displeje však dostanete relativně dobrý tablet. Novinkou je však nasazení dotykového displeje i u běžného netbooku, kde není možnost displej pomocí kloubu otočit a přiklopit na tělo.

I když je využití dotykového ovládání u běžného netbooku poměrně spornou záležitostí, své portfolio zákazníků si určitě najde. Jedním z prvních modelů je nový netbook Samsung NB30 Touch, který kromě dotykového displeje nabízí i kvalitní konstrukci a novou verzi platformy Atom.

Samsung NB30 Touch: zvládne i tvrdší zacházení

Netbook Samsung NB 30 Touch je založen na Pine Trail platformě Intel Atom, v tomto případě se jedná o nejpoužívanější jednojádrový model procesoru Atom N450 s frekvencí 1,66 GHz a integrovaným grafickým jádrem Intel GMA 3150. Procesor podporuje HyperThreading (dokáže zpracovat dvě vlákna současně), s podporou HD videa však příliš nepočítejte. Matný 10,1" rezistivní (tlakový) displej s rozlišením 1 024 × 600 a LED podsvícením podporuje multitouch technologii pro ovládání několika prsty najednou a oproti modelům bez dotykové vrstvy má o trochu nižší jas.

 samsung-nb30-1.jpg

Konfigurace nepatří mezi žádné výjimky, k dispozici je 1 GB operační paměti DDR2 a 160GB nebo 250GB pevný disk s rychlostí 5 400 otáček za minutu. Nepřekvapí ani výbava, která obsahuje WiFi 802.11n, 100mbitový ethernet, Bluetooth 2.1 + EDR, tři USB 2.0 porty, čtečku paměťových karet 3v1 (SD, SDHC, MMC) a integrovanou webkameru v rámečku displeje. Pokud byste chtěli připojit externí monitor, asi vás nepotěší absence HDMI, k dispozici je bohužel pouze starší VGA. Touchpad, stejně jako displej, podporuje více dotyků současně.

Netbook má rozměry 26,4 × 18,9 × 2,7-3,9 cm a hmotnost pouze 1,23 kg. I když je netbook se šestičlánkovou baterií o kapacitě 4 400 mAh poměrně lehký, šasí je velmi pevné a v některých místech pogumované. Podle oficiálních informací zvládne tento model pád až z výšky 75 cm. Samsung tento model prezentuje jako velmi odolný (v rámci netbooků), klávesnice si poradí i s trochou vody a samozřejmostí jsou senzory zrychlení pro včasné zaparkování hlaviček pevného disku a jeho následná ochrana proti poškození.

samsung-nb30-4.jpg

Dle prvních ohlasů ze zahraničního testu na serveru Geeknews je poměrně tichý i při zatížení a výdrž se pohybuje kolem 7 hodin. Prohlédnout si můžete několik vybraných fotek:

 img_5498.jpgimg_5484.jpg img_5503.jpg
 

Samsung NB30 Touch je oproti verzi bez dotykového displeje o více než 150 dolarů dražší, v prodeji je s operačním systémem Windows 7 Starter za cenu 550 USD (přibližně 12 500 Kč s DPH). Za tuto cenu získáte odolný netbook, což se hodí především při častějším cestování. Zda jste ochotni připlatit kolem tří tisíc korun za možnost dotykového ovládání, jehož využití je v případě klasického netbooku určitě mnohem menší než u konvertibilního tablet PC, to už je pouze na vás.

samsungnb30netbook.jpg

Diskuze (2) Další článek: Linux Mandriva 2010.1 nabídne vylepšenou rodičovskou kontrolou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,