Samsung | Strojové učení

Samsung dokáže vytvořit falešné video z jediné fotografie. Oživil i Monu Lisu

Již dávno nejsou největším postrachem internetu falešné fotografie, na kterých se člověk objeví v situaci, ve které nikdy nebyl. Mnohem větší problém způsobují tzv. deepfake videa, tedy to samé jen v pohyblivé formě. Doteď k jejich vytvoření bylo třeba velké množství dat, ale Samsung přišel s algoritmem, který takové video vytvoří z jediné fotografie.

Konkrétně za algoritmem stojí laboratoř Samsungu v Rusku, která celý proces popsala ve studii zveřejněné tento týden. Příklad ukázala na obrazu Mony Lisy. Obličej klasického obrazu se na videu rozpohybuje velice přirozeným způsobem a výsledek vypadá jak pohyblivé fotografie známé z Harryho Pottera. 

Výzkumníkům Samsungu se tento efekt z pouhé jediné fotografie podařilo vytvořit tak, že svůj algorimus naučili vytipovat si důležité obličejové body na vzorku 7000 snímků celebrit z YouTube. Algoritmus díky tomu ví, jak má reálný obličej vypadat a hýbat se a při následně tvorbě deepfake to zohledňuje. 

Aktuální systém z toho důvodu funguje jen na obličeje a není dokonalý, na videích je stále vidět, že jsou mírně zvláštní. I tak je to ale děsivý pohled do budoucnosti, ve které se dost možná budou tvořit falešná videa jen na základě profilového obrázku na Facebooku. 

Problematika deepfake obecně vzbuzuje hrůzu právě kvůli tomu, jak snadno zneužitelná tato technologie je. Zatímco u klasických fotek se lidé na internetu již naučili, že existuje něco jako Photoshop a ne všechny snímky jsou nutně pravé, u videí převažuje přesvědčení, že je nelze zfalšovat do té podoby, že by na nich osoby dělaly věci, které nikdy reálně nedělaly. 

Jenže ono je zfalšovat lze a tato videa mohou představovat problém například v politickém boji. Jen v minulém měsíci se objevila dvě deepfake videa s prezidentem Milošem Zemanem, ze kterých má vyjít jít v pozitivním světle, i když zobrazené skutky neudělal. 

Technologie jako ta od Samsungu šíření podobných videí nepomůže, naopak. Výzkumníci jihokorejské firmy si ovšem za kladným využitím algoritmu stojí, zmínili například, že by mohl být použit v televizím průmyslu pro tvorbu umělých moderátorů. 

Diskuze (7) Další článek: Obětí obchodní války mezi USA a Čínou se může stát Apple, varuje analytik

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,