Samsung | SSD | Úložiště

Samsung chystá levné 2,5" SSD 870 QVO s kapacitou až 8 TB. Novinku vyzradil Amazon

Pokud potřebujete SSD s vysokou kapacitou a zároveň za velmi výhodnou cenu, měli byste zbystřit. Samsung totiž takt trochu potají na Amazonu zalistoval novou generaci SSD řady 870 QVO, kterou ještě oficiálně nepředstavil.

Jak je z názvu patrné, tato SSD používají QLC čipy (čtyři bity na buňku), což je právě důvod, proč je možné dostat cenu za gigabajt ještě níže, než tomu je u SSD s čipy TLC, MLC nebo SLC.

samsung_870_qvo.jpg

Jedná se ale o klasické 2,5palcové modely s rozhraním SATA, takže rychlosti jsou limitované na přibližně 550/520 MB/s při sekvenčním čtení a zápisu.

samsung_870_qvo_2.jpg

Samsung chce ale zaujmout cenou za kapacitu. Zatímco 1TB model vyjde na 130 dolarů (3 700 korun), což není příliš výhodné, protože i několikanásobně rychlejší NVMe modely do slotu M.2 se prodávají už za cenu kolem tří tisíc korun, mnohem zajímavější je to u nejvyššího 8TB modelu. Ten vyjde na slušných 900 dolarů, tedy v přepočtu asi 25 tisíc korun.

V současnosti se na trhu prodává například levný 2,5palcový Kingston Flash Enterprise DC450R s kapacitou 7,68 TB, ale s cenou 32 tisíc korun. Řada Samsung 870 QVO bude ale oficiálně dostupná o trochu později, menší modely budou v prodeji na konci června a 8TB model pak až 20. srpna.

Diskuze (11) Další článek: Hraní na Macu nebo Linuxu? Jde to, ale dře to

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,