Samsung Ativ XE500: korejský plasťáček na Windows 8

Snaha ušetřit na materiálech se Samsungu vymstila a jeho tablet s odpojitelnou klávesnicí a Windows 8 proti konkurenci neuspěje. Výbavou ji ale naopak předčí. Videotest!

Samsung Ativ Smart PC XE500 vypadá na první pohled zajímavě. Vybavený tablet s plnohodnotnými Windows 8, moderním Atomem Clover Trail a připojitelnou klávesnicí pro snadnější psaní. Jakmile ale zařízení uchopíte do ruky, narazíte na první neduh, kterým je u Samsungu oblíbené používání kluzkých lesklých plastů. Bez hadříku se tak neobejdete, na velké ploše zad tabletu jsou otisky prstů ještě méně příjemné, než u malého smartphonu.

Ativ
Tablet s připojitelnou klávesnicí, to je Samsung Ativ Smart PC XE500 - slibné zařízení, které by však zasloužilo ještě trochu dotáhnout

Výbava je poměrně bohatá, přímo na těle tabletu najdete plnohodnotný konektor USB 2.0, čtečku karet microSD a slot na kartu microSIM pro využití vestavěného 3G modemu. V horní části zadní strany se nachází čočka 8MPx fotoaparátu s přisvětlovací diodou a obrazovou kvalitou srovnatelnou s moderními chytrými telefony. Displej sice má rozlišení jen 1 366 × 768 bodů, ale na 11,6“ úhlopříčce to nikterak nevadí. Pochvalu zaslouží za barevné podání, možnosti nastavení jasu i rychlé a přesné snímání dotyků prstů či dodaného kapacitního stylusu S-Pen.

02.jpg 04.jpg
Konstrukce je převážně plastová, kov najdete jen v mechanice držící obě části pohromadě, záda tabletu jsou lesklá a náchylná ke škrábancům

Hlavní nedostatky se projeví po zasunutí tabletu do dokovací klávesnice. Ta je sama o sobě kvalitní a píše se na ní výborně, ale mechanismus datového propojení obou částí je nestabilní. Především při psaní mimo stůl se tak často setkáte s tím, že se klávesnice z Windows jednoduše odpojí a na vás bude vše okolo spoje dobře promačkat, aby mezi třinácti přítlačnými piny opět vzniknul ten správný kontakt.

S-Pen
Stylus S-Pen a příslušný digitizér vyrobil Wacom, stylus je zaměnitelný s jinými S-Peny u dalších zařízení Samsungu; tablet dotykové pero registruje už zhruba 1,5 cm nad plochou displeje

Aby toho nebylo málo, tablet má v přípojném mechanismu velkou vůli a navíc kvůli jeho hmotnosti nemůžete notebook jednoduše přivřít, protože se ihned sám zaklapne. V podstatě tak existují jen možnosti „zcela zavřeno“ a „zcela otevřeno“, přičemž druhá z nich znamená úhel mezi klávesnicí a displejem okolo 110°. I u stolu se tak často budete muset krčit.

Celkově si Samsung Ativ Smart PC XE500 nemůže odnést pozitivní hodnocení, koncept vybaveného tabletu s „dospělými“ Windows 8 je jistě dobrý, ale chce to ještě zapracovat na konstrukčních nedokonalostech, aby byla cena okolo 24 tisíc ospravedlnitelná.

K testu zapůjčil:

CZClogo.png

Technické parametry

  • Displej: 11,6" (1 366 × 768), lesklý, PLS, LED
  • Procesor: Intel Atom Z2760, 1,8 GHz
  • Grafický čip: Intel HD Graphics
  • Operační paměť: 2 GB LPDDR2 (800 MHz)
  • Pevný disk: 64 GB SSD (39 GB volného místa)
  • Výbava: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, 3× USB 2.0, fotoaparát (8 MPx), webkamera (2 MPx), microHDMI, čtečka paměťových karet microSD, stylus S-Pen
  • Baterie: Li-Pol, 30 Wh (tablet)
  • Rozměry, hmotnost: 304 × 19,9 × 184 mm, 1,48 kg
  • Systém: Windows 8, 32bit
  • Cena:

Naměřené hodnoty Samsung XE500T1C-A02CZ
PCMark 7 (celkem) 1 418 bodů
PCMark 7 (Productivity) 602 bodů
PCMark 7 (Computation) 3 587 bodů
PCMark 7 (System Storage) 2 993 bodů
Cinebench R10 (x CPU) 1 643 bodů
CrystalDiskMark - sekvenční čtení 82,6 MB/s
CrystalDiskMark - sekvenční zápis 33,1 MB/s
Výdrž - kancelář (bez Wi-Fi) 10 hodin 6 minut
Výdrž - surfování nebo film 8 hodin 27 minut

Diskuze (26) Další článek: Licence Office 2013 je nepřenosná, co když vám ale umře počítač?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,