Web | Seznam.cz | Vyhledávače

Samsung A52 a Astra Zeneca jsou skokany roku 2021 ve vyhledávání na Seznamu. Víte, co je kokotice?

V prosinci své skokany roku z hlediska vyhledávání zveřejnil Google, až teď na něj navázal tuzemský Seznam.cz. Ani jeden z vyhledávačů nepouští ven nejhledanější hesla, protože u nich hrozí opakování. Provozovatelé směrem k veřejnosti raději komunikují trendy.

Seznam konkrétně své skokany popisuje jako „dotazy vyhledávané mnohem častěji než v předchozím roce“. Pojďme se tedy na necelou desítku kategorií skokanů za rok 2021 podívat. Seznam konstatuje, že Češky a Češi už pandemii akceptovali jako běžnou součást životů a v online životě se chtějí bavit.

Nejčastěji se prostřednictvím vyhledávače zajímali o aktuální události, k nimž patřili výbuch sopky na Kanárských ostrovech, zablokování Suezského průplavu nebo volby do Poslanecké sněmovny. V kategorii Zprávy a kauzy přesto první místo obsadil ryze praktický dotaz Zavřené obchody 2021, který s koronavirovou pandemií souvisí. Obecně ale Česko nejvíce hledalo informace o různých videoslužbách.

Výsledky můžete porovnat s Googlem, který kromě globálních trendů publikoval také trendy ve vyhledávání v Česku. V jeho případě první místo obsadilo sčítání lidu, které v případě Seznamu ve srovnatelné kategorii skončilo páté. Mezi produkty v žebříčku deseti skokanů najdeme i dvě vakcíny.

Jednotlivé žebříčky najdete v následujících kapitolách.

Diskuze (6) Další článek: Project Lyra: Astronomové touží prozkoumat mezihvězdný objekt ʻOumuamua

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,