USA | Automobily | Autonomní vůz

Samořídicí auta vjedou už i do hlavního města USA. Ford tam získal povolení k testování

Zatímco Uber, Google a General Motors testují své autonomní vozy ve městech Phoenix a Los Angeles, Ford se hodlá jako vůbec první vydat přímo do hlavního města Spojených států – Washingtonu, D.C.

Automobilka Ford oznámila, že ve spolupráci se společností Argo a vedením města začne s testováním na území Washingtonu v příštím roce. V současnosti probíhá shromažďování vlastních mapových podkladů. Ačkoli je tato značka v USA více známa svými těžkými nákladními vozy, testy bude provádět s osobními auty.

Washington bude čtvrtým městem, kde bude automobilka testovat své automatické vozy. V současnosti již jezdí bezpilotní auta této značky v Detroitu, Pittsburghu a Miami.

Přístup Fordu k testování je o trochu opatrnější než u některých jeho konkurentů. Místo toho, aby byl ve vozidle přítomen jen řidič, bude ve všech automatických vozech jezdit vždy ještě „druhý inženýr“. Od tohoto opatření hodlá Ford ustoupit až v okamžiku, kdy bude technologie dostatečně zralá, a kdy si jí bude „dostatečně jistý“.

Před zraky politiků a zvídavých turistů

Zajímavým aspektem testů má být výběr oblastí, kde budou autonomní vozidla jezdit. Zatímco jiné firmy zkoušejí svá auta v bezpečných a vyspělých oblastech měst, Ford hodlá posílat testovací vozy po celém městě, tedy ve všech osmi Washingtonských čtvrtích, včetně chudinských.

Ford také zajistil terminál pro své autonomní vozy. Zařízení bude sloužit jako domovská základna pro automobily v době, kdy nebrázdí ulice velkoměsta. Kromě přenosu dat zde bude prováděno také čištění a kalibrace čidel.

Jednou z motivací, proč chce Ford jezdit po Washingtonu, je skutečnost že politici uvidí technologii, jejíž zákony a předpisy mají řídit. Může také posloužit jako forma reklamy pro mnoho turistů, kteří navštěvují město a neznají autonomní technologie ze svých zemí.

S trochou štěstí a by Ford po dokončení prvních testů mohl v některých oblastech během několika příštích let (konkrétně se mluví o roce 2021) zahájit vlastní automatizované taxi a doručovací služby.

Diskuze (5) Další článek: Lenovo okopírovalo od Sony vzhled VR headsetu. Teď za to bude platit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,