Technologie | Umělá inteligence | Automobily | Uber

Samořídicí auta Uberu budou na chodce mluvit, slibuje nový patent

Dopravní společnost Uber zaregistrovala nový patent, který se dopodrobna zabývá problematikou samořídících vozů a především toho, jak mohou komunikovat s chodci a svým okolím. Patent pojednává o blikajících šipkách ukazujících směr, projektoru znázorňujícím přechod a celé řadě dalších technologických vychytávek, díky kterým se budou moci chodci rozhodnout, jak se v přítomnosti auta pohybovat.

Živí řidiči mají celou řadu možností, jak chodce a své okolí upozornit na to, co hodlají provést. Letmé kývnutí hlavou, mávnutí rukou, případně probliknutí světel jasně napoví, zda je bezpečné přecházet. Autonomní vozidlo tuto možnost mít nebude, tudíž se musí vymyslet signalizační systém, který jej nahradí. V zásadě jde o nový neverbální jazyk pro samořídící vozidla.

uber_patent.0.pnguber_patent_2.png
Samořídící vozidla Uberu by mohla mít řadu signalizačních displejů a značek

Patent rozhodně není finálním nápadem, který bude implementován do budoucích produktů. Jde spíše o základ a strukturu, kterou bude možné využít a rozvíjet, ať už se toho chopí kdokoliv. Uber mimo jiné zkoumá možnost zapojení zvuku, který by doplnil vizuální ukazatele.

Uber ostatně není jedinou společností, která pracuje na komunikačním systému pro samořídící auta. Google před nějakou dobou zaregistroval svůj vlastní patent, který nabízí pohled na celou řadu nápadů, od jednoduchých displejů s pokyny až po blikající šipky či dokonce robotické ruce, které budou ukazovat směr.

Diskuze (8) Další článek: Nová SSD typu QLC: Krok dopředu, nebo vzad?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,