Samolepka přetaktuje Athlon XP

Nedívejte se na datum, není prvního dubna. Společnost Speed Strip vyvinula a zahájila prodej speciálního přípravku, pomocí kterého se „odemkne“ procesor AMD Athlon XP s jádrem Thoroughbred a Barton.
Ačkoli již samotný název firmy Speed Strip („Rychlé svlečení“, správněji „Rychlý pásek“) lze chápat jako legrácku, jde o vážnou věc. Onen „zázrak“ nese název SSA-1. Je navržen tak, aby u vývodů propojil stejné vývody, odpovídající příslušným můstkům na procesoru. Podle výrobce je použitý takový materiál, aby po implementaci SSA-1 a opětovném sejmutí nebyly patrné sebemenší známky (neboli aby prodejce při reklamaci nepoznal, že se procesor odemykal). Po aplikaci je možné měnit násobič procesoru, což je v kombinaci se změnou napájecího napětí a frekvence procesorové sběrnice mocná zbraň při změně provozních podmínek procesoru. Každá legrácka něco stojí – SSA-1 se prodává za 14,99 USD.

Co si lidé všechno nevymyslí! Přitom se jedná o tak triviální záležitost, která mohla napadnout každého. V jednoduchosti je síla. Podívejme se však na problematiku z opačné strany. AMD však má velké problémy právě s uživateli, kteří nejsou s jejími procesory spokojeni a upravují si je po svém. Zákazník to pozná například na zpřísnění reklamačních podmínek (viz článek Jak reklamovat procesory AMD). Jak může a nemůže vypadat reklamovaný procesor se zmiňuje již firma AMD v PDF dokumentu. Na jednu stranu plno lidí drží firmě AMD palce v boji „proti monopolu“, na druhou stranu si z AMD dělají dobrý zdroj vysokého výkonu. Pokud jim při přetaktovávání procesor odejde, prostě jej vyreklamují. Poprvé, podruhé… Kdo na tom tratí není nikdo jiný, než samotný výrobce, firma AMD. Té se levné procesory docela prodraží. Rozhodně netvrdím, že každý uživatel procesoru AMD je přetaktovávač zneužívající dobroty AMD. Ona malá skupina však poškozuje nejen AMD, ale také ostatní „slušné“ uživatele.

Otázka nakonec – máte o tento výrobek zájem, pokud by se prodával v České (Slovenské) republice?

Diskuze (42) Další článek: Je na trhu procesor Pentium C?

Témata článku: , , , , , ,