Sáhněme si do schématu NDSky

V poslední době se ve svých článcích věnovaných problematice počítačových sítí Novell NetWare zabývám novými produkty určenými pro toto prostředí. Tentokrát se zaměříme na produkt ScheMax, který správcům sítí umožňuje hlubší a snadnější správu některých vlastností adresářových služeb NDS.
Tento článek je převzat z časopisu Connect!Oldřich Přichystal: V poslední době se ve svých článcích věnovaných problematice počítačových sítí Novell NetWare zabývám novými produkty určenými pro toto prostředí. Tentokrát se zaměříme na produkt ScheMax, který správcům sítí umožňuje hlubší a snadnější správu některých vlastností adresářových služeb NDS.

Produkt ScheMax je určen především ke správě schématu služeb NDS. Jak je možná známo, zmíněné schéma určuje, které informace a za jakých podmínek mohou být v prostředí služeb NDS udržovány. Schéma si můžeme například představit jako množinu pravidel, jimiž jsou stanoveny povolené typy objektů (např. User, Volume), jejich hierarchie, množiny jejich vlastností (např. Full Name, Login Script), syntaxe těchto vlastností atd.

Schéma, které přísluší originální formě produktu (např. NetWare 5.1), je označováno jako jeho základní schéma. Bylo-li nějakým způsobem změněno, jedná se pak o rozšířené schéma. Ke změnám schématu dochází například při instalaci produktů kompatibilních se službami NDS. Tak třeba při instalaci známého produktu ZENworks do sítě se rozšiřuje schéma služeb NDS o objekty typu Policy Package, Workstation apod.

Pokud existující schéma nevyhovuje potřebám organizace, může je správce sítě změnit i manuálně. Lze tak například přidat do schématu potřebné nové typy objektů nebo jejich vlastnosti. Uvedené úpravy schématu bylo dosud možné provádět jen pomocí standardního prostředku Schema Manager (je dostupný přes NDS Manager), nyní však dostáváme do rukou i mocnější nástroj, a sice zmiňovaný ScheMax.

K základním součástem produktu ScheMax patří:

  • správce schématu,
  • průvodci při rozšiřování schématu,
  • výbava pro vytváření snapin-modulů,
  • prohlížeč informací uložených v NDS.

Správa schématu

Správce schématu má formu grafické utility Schema Administrator, která je po instalaci produktu ScheMax dostupná v utilitě NetWare Administrator přes nabídku Tools a volby ScheMax a Schema Administrator. Po jejím spuštění se zobrazí úvodní okno (viz obrázek), v jehož levé části je graficky znázorněna hierarchie existujících typů objektů. V pravé části nahoře jsou pak dostupné další informace (např. seznam povinných či volitelných vlastností) a dole je vidět vysvětlující legendu. Pomocí uvedené utility lze získávat detailní informace o definovaných typech objektů, jejich vlastnostech, povolené syntaxi i zadaných omezeních.

V rámci utility Schema Administrator lze také vytvářet nové typy objektů nebo jejich nové vlastnosti, a to prostřednictvím průvodců při rozšiřování schématu (Schema extension wizards). Při této činnosti je jen potřeba označit v zobrazené hierarchii typů objektů ten, jemuž má být nový typ podřízen, průchodem přes nabídku Schema a volbu Define new class spustit příslušného průvodce a pak už se jím jen nechat vést ke kýženému cíli. Schéma lze rozšiřovat i za plného provozu nebo je dokonce možné nejdříve novou úpravu namodelovat a otestovat a až poté aplikovat do živého stromu NDS.

Výbava pro tvůrce snapinů

Jak již bylo zmíněno, jednou ze součástí ScheMaxu je i výbava pro vytváření snapin-modulů. Snapin-moduly se připojují k utilitě NetWare Administrátor a správce sítě je vytváří například proto, aby umožnil zadávání a modifikování hodnot nově vytvořených vlastností objektů.

Uvedená výbava je dostupná v utilitě NetWare Administrator, jejímž prostřednictvím lze standardním způsobem (tzn. přes nabídku Object a volbu Create) definovat ve stromu NDS i objekty typu ScheMax Snapin reprezentující vytvořené snapin-moduly. Zmíněné moduly se v daném případě tvoří snadno bez jakéhokoli programování jen zadáváním potřebných informací a využíváním metody „táhni a pusť“. Rozpracované moduly je dokonce možné i průběžně testovat.

Selektivní pohledy do prostředí NDS

Zajímavou možnost, jak zpřístupnit běžným uživatelům potřebné informace z prostředí služeb NDS, představuje poslední ze zmiňovaných základních součástí produktu ScheMax, kterou bych označil jako prohlížeč informací uložených v NDS (v originále ScheMax Viewer). Vyznačuje se tím, že nezatěžuje uživatele kvanty ostatních nepotřebných informací a nepovoluje jim přístup k informacím, jež pro ně nejsou určeny.

V rámci používání této součásti je třeba, aby správce sítě vytvořil ve stromu NDS objekty typu ScheMax View, které reprezentují jednotlivé požadované selektivní pohledy. Při konfiguraci takového objektu se například zadává, které typy objektů a vlastnosti má zobrazovat, kteří uživatelé jej budou moci využívat, jakým způsobem se budou informace zobrazovat apod.

Běžní uživatelé si pak v případě potřeby spouští na svých pracovních stanicích příslušný prohlížeč (smxview.exe), v něm si vyberou požadovaný „pohled“ (tzn. objekt typu ScheMax View), v levém okně zatrhnou kontejnerové objekty, které je zajímají, a pak už jen studují zobrazené informace. Zmíněný prohlížeč je optimalizován na rychlý přístup k informacím udržovaným v NDS a může být zřejmě pro běžné uživatele vítanou náhradou standardní utility NetWare Administrator, to znamená náhradou nabízející především snadné používání.

Nástroj pro mistry v oboru

Většina funkcí zmiňovaného ScheMaxu není zřejmě určena k běžnému každodennímu používání. Spíše se jedná o nástroj pro kvalifikované správce sítí, který jim umožňuje řešit i specifické požadavky jejich organizací.

Při typickém použití ScheMaxu bude správce sítě například definovat pro jistý typ objektů novou vlastnost (např. „osobní fotografie“ pro objekty typu User) a následně vytvoří snapin-modul pro NetWare Administrator realizující dialogové okno, které bude sloužit k zadávání a případné modifikaci této vlastnosti. Nakonec pak definuje příslušný selektivní pohled a umožní tak uživatelům prostřednictvím dříve zmíněného prohlížeče snadno vyhledávat v NDS požadované osoby a zobrazovat si jejich povolené vlastnosti (např. zmíněnou fotografii).

Uvedení do života

Instalace ScheMaxu není nijak obtížná. Nejdříve je pochopitelně třeba ScheMax získat. V době přípravy tohoto článku jej bylo možné bezplatně stáhnout ze stránky www.novell.com/download/nds v podobě samorozbalujícího souboru schmx111a.exe (cca 5 MB, zřejmě 60denní verze). Ten se pak spustí na pracovní stanici vybavené systémem Windows a přihlášené s plnými právy správce sítě k serveru NetWare. Po zodpovězení několika nezáludných dotazů, například na verzi používané utility NetWare Administrator a adresář, v němž se nachází, se instalují příslušné soubory.

Dále je třeba provést modifikaci schématu NDS, to znamená rozšířit schéma tak, aby obsahovalo i typy objektů potřebné pro činnost ScheMaxu. To lze provést při prvním následném spuštění utility NetWare Administrator, kdy se tato modifikace automaticky nabízí. V případě použití plné verze ScheMaxu je nakonec potřeba postarat se i o instalaci licence.

Dokumentace ke zmiňovanému produktu má formu určenou pro webový prohlížeč a lze ji nalézt po instalaci v jednom z podadresářů cesty sys:public/win32/snapins/netoria/. Obdobné informace jsou k dispozici i v nápovědě Schema Administratoru.

Uvádí se, že ScheMax bude použitelný v prostředí operačních systémů Windows 95/98, Windows NT, Windows 2000, Solaris a Linux. Spolupracuje se systémem NetWare 4.x a vyšším a s utilitou NetWare Administrator ve verzích NWAdmin 95/NT a NWAdmin32. Připravuje se i jeho kompatibilita s javovou utilitou ConsoleOne.

Váš názor Další článek: Potřebujete správného člověka?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,