4K | YouTube | Safari

Safari 14 konečně přidává podporu Youtube ve 4K i HDR. Dočkáme se v rámci macOS Big Sur

Tento rok je pro Apple ve znamení 4K a HDR u videoplatformy Youtube od Googlu. Zatímco spousty let bylo možné v Safari zvolit kvalitu maximálně ve Full HD a stejné omezení bylo i u iOS nebo tvOS, v nejnovějších betaverzích už je toto vyšší rozlišení k dispozici.

Uživatelé počítačů Mac si dříve mohli 4K rozlišení na Youtube užívat pouze v rámci jiných prohlížečů. Důvodem byla absence podpory kodeku VP9, za kterým stojí Google. Zatímco prohlížeč Chrome tento kodek podporoval už od roku 2013, stejně jako Opera, Firefox se přidal v roce 2014 a v polovině roku 2016 i Microsoft Edge.

Jaký je skutečný důvod takového čekání, zatím není jasné, ale jistě v tom hrály roli patenty, licence či další tlaky související třeba i s tržním podílem na trhu a konkurenčními kodeky, které Apple využívá a podporuje.

Japonsko v rozlišení až 8K60:

Přehrávání 4K HDR je v Safari 14 beta nyní plně hardwarově akcelerováno, jedná se ale pouze o jeden krok. Zvolit totiž nelze rozlišení 8K, které se už rovněž na Youtube v některých videích začíná pomalu objevovat. Televize s tímto rozlišením jsou také dostupné na trhu.

Apple také v rámci Safari 14 v macOS Big Sur beta 4 podporuje obrázky WebP a HDR videa (díky tomu je možné přehrávat Netflix ve 4K HDR) a rozšiřuje možnosti snadné konverze rozšíření, které jsou určené třeba pro Chrome (WebExtension API).

Váš názor Další článek: Virgin Galactic se pochlubila interiérem kosmoplánu SpaceShipTwo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,