S3 Chrome 400: DirectX 10.1 dříve než u Nvidie

Nová modelová řada karet S3 Chrome 400 je svými parametry předurčená pro přehrávání videa v HD rozlišení.

Společnost S3 uvedla na trh nové grafické karty S3 Chrome řady 400. První obrázky karty s novým čipem Chrome už se objevily na serveru Chiphell.

S3 chrome1.jpg S3 chrome2.jpg

Je tomu již drahně let, co se objevil snad poslední grafický adaptér této společnosti, který se měl výkonem rovnat soudobým 3D akcelerátorům s nálepkou GeForce či Rage a o kterém se hodně mluvilo – totiž S3 Savage 2000. Po jeho neúspěchu se kdysi slavná společnost stáhla do ústraní, a nic na tom nezměnily ani celkem zajímavé akcelerátory DeltaChrome, které se objevily v roce 2004. Krátké shrnutí historie této společnosti najdete právě v testu S3 DeltaChrome S8 vs. GeForce FX 5700 a Radeon 9600 Pro.

Tu a tam se objeví nějaká ta zprávička o dalších modelech karet (jako byl příchod karet S3 Chrome 27), ale zdaleka už nejde o produkty, které by se zapojily do bitvy mezi grafikami Nvidie a ATI. Ani nové modely S3 Chrome 4x0 na tom už nic nezmění, a S3 je s tím, soudě dle vlastností nových grafických karet, smířená.

I když se marketingové materiály hemží nejmodernějšími termíny, jako PCI Express 2.0, DisplayPort, či DirectX 10.1, herní výkony nových grafických karet nebudou omračující – úzká 64bitová sběrnice je odsouvá někam mezi nejlevnější Radeony HD 3400 a GeForce 8300 a 8400. Ze specifikací karet a propagačních materiálů je zřejmé, že se při vývoji myslelo především na multimédia a HTPC. A právě tam mají nové karty co říci.

Proč má pro S3 smysl vyvíjet podobný adaptér, když ATI či Nvidii nemůže konkurovat? VIA stále vyrábí čipové sady pro vlastní úsporné procesory VIA C7 a další procesory x86. U nich využívá vlastních grafických adaptérů S3 a chce-li být se svými produkty konkurenceschopná, musí držet krok s konkurencí a zvládat nejnovější technologie. Její procesory, čipsety a integrované a diskrétní grafické adaptéry se využívají v malých a úsporných počítačích či levných noteboocích.

Zatím se mluví o dvou modelech řady Chrome 400 s jádrem Chrome 430 a 440. Mají být vyráběné 65nm procesem, na bližší specifikace a rozdíly mezi nimi se ale teprve čeká. A jak je to s dalšími podporovanými technologiemi?

Podpora DirectX 10.1 dříve než u Nvidie

Milým překvapením je podpora poslední verze DirectX 10.1, která se má objevit ve Windows Vista se Service Packem 1. Tím se společnosti S3 podařilo předběhnout i Nvidii, která s klidem angličana tvrdošíjně zůstává i u nejnovějších adaptérů u DirectX 10. Ostatně, sotva se kdy dočkáme her, které by pro svůj běh vyžadovaly DirectX 10.1 a na DirectX 10 nefungovaly.

Marketingové materiály, které demonstrují výhody podpory DirectX 10.1 na obrázcích scény renderované pomocí Global Illumination, by, zejména u low-endových karet, bral vážně asi jen málokdo – opisovalo se možná od AMD, které podporu Global Illumination v souvislosti s DirectX 10.1 zmiňovalo také.

S3 - GI.png 

Obrázek v podobné kvalitě ale není ze hry či dema, jde o render 3D scény, který je záležitostí mnoha minut procesorového času. Než to bude ve hrách vypadat podobně, si ještě pár let počkáme. Ostatně, na hraní nové karty nebudou ani z jiného důvodu – Nvidia i ATI má mnohem větší uživatelskou základnu a díky odezvě ze strany uživatelů lépe odladěné ovladače, a i přesto jsou s nimi občas problémy. Jak to potom musí vypadat s podporou u karet, na kterých se moc nehraje, prodávaných v mnohem menších objemech, netřeba domýšlet.

Díky podpoře nejnovějších DirectX ale máte jistotu, že na kartách poběží desktop akcelerovaný pomocí grafické karty – třeba Aero ve Windows Vista.

Ideální pro multimédia

Karty mají ale řadu dalších, v této kategorii o poznání zajímavějších vlastností, které z ní dělají vhodného kandidáta pro HTPC. Soubor technologií pro přehrávání videa v HD rozlišení ChromotionHD má umožnit hardwarově akcelerované přehrávání videa s kodeky H.264, MPEG4, VC-1, WMV-HD a AVS při rozlišení až 1080p. Bližší popis možností karet při přehrávání videa najdete v dokumentu ChromotionHD 2.0.

S přehráváním videa souvisí i možnost osadit karty dnes snad všemi používanými typy rozhraní – VGA, dual-link DVI, HDTV výstupem, HDMI a dokonce i nejnovějším rozhraním DisplayPort. Karty samozřejmě podporují přehrávání videa s HDCP ochranou, a co víc, pro přehrávání chráněného videa mají i integrovaný zvukový kodek. Zvuk z filmu tedy putuje spolu s obrazem přes HDMI či DisplayPort a o podporu HDCP u zvukové karty se tak nemusíte starat. Podrobněji o všem pojednává dokument DisplayPort Interface for Chrome 400 Series Graphics Processors.

K dalším technologiím patří MultiChrome – tedy podpora více monitorů, či technologie AcceleRAM – obdoba TurboCache (Nvidia) a Hypermemory (ATI) – kdy si grafická karta může pro své potřeby ukousnout část systémové paměti. PowerWise je blíže nespecifikovaná technologie pro šetření spotřeby grafické karty v nezatíženém stavu.

Na přesné specifikace a ceny Chrome 430 a 440 si asi ještě nějaký čas počkáme. Určitě se netěšte na to, že nové karty seženete v každém tuzemském e-shopu podobně, jako dnes pořídíte třeba Radeon HD 2400. Možná na ně či na jejich obdobu ale časem narazíte třeba u počítačů, notebooků či barebone PC postavených na platformě VIA.

Zdroj: S3, Chiphell

Diskuze (10) Další článek: Získejte titul na Vysoké škole finanční a správní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,