Amazon

S výběrem zaměstnanců pomáhal Amazonu robot. Naučil se preferovat muže

Měl to být nástroj, který usnadní život personalistům v Amazonu. Nakonec se z něj ale vyklubal prostředek, kvůli kterému možná internetový obchod přišel o mnoho skvělých pracovních kandidátů z řad žen. Tajný software, který Amazon vytvořil pro automatické prohlížení životopisů, se totiž naučil preferovat muže.

Že podobný nástroj v minulosti Amazon používal, odhalila agentura Reuters. Firma podle ní v roce 2014 řešila problém, že potřebovala rychle nabírat zaměstnance a zároveň se jí hodně lidí hlásilo na pozice. Vytvořila tak algoritmus, který začal automaticky hodnotit životopisy lidí na škále od 1 do 5.

„Všichni tento svatý grál chtěli. Doslova požadovali, aby to byl nástroj, kterému dáte sto životopisů a ten vám vyhodí pět nejlepších. Jejich majitele pak přijmete,“ popisoval jeden ze zaměstnanců firmy, jaká poptávka po softwaru byla.

Preferenci mužů se software naučil sám

Amazonu se skutečně po určité chvíli podobný nástroj podařilo vytvořit a hojně jej používal. Vydrželo to několik let. V roce 2015 si ale personalisté všimli, že software životopisy nevyhodnocuje dobře - hlavně ty od žen. Jakmile bylo například v dokumentu slovo „ženské“ (jako když žena napsala, že byla kapitánkou ženského hokejového klubu), nástroj kandidátce nedal dobré skóre.

Nemohl za ovšem sám software, ale způsob, jakým byl vytvořen. Využíval strojové učení, proto v počátku existence musel být na nějakých datech vytrénován. Autoři k tomu použili životopisy vrcholových technologických manažerů. Jenže ve vrcholných pozicích v technologickém průmyslu se pohybují převážně muži, tudíž algoritmus si vytvořil představu o ideálním kandidátovi jako o muži.

Když na to Amazon přišel, nejdříve chtěl software upravit. To se ale moc nepodařilo a tak se ho nakonec v roce 2017 rozhodl přestat využívat úplně. Stejně podle firmy šlo jen pomocný nástroj a konečná rozhodnutí záležela na reálných lidem. K třídění životopisů ho ale Amazon skutečně používal.

Jestli takto firma opravdu přišla o nějaké skvělé kandidátky, se už nikdy nedozvíme. Amazon nicméně brány ženám nezavírá - aktuálně tvoří 40 % jeho pracovní síly.

Diskuze (38) Další článek: Říjnová aktualizace způsobuje na počítačích HP „modrou obrazovku smrti“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,