S šekovou knížkou na Internet

Zajímavý pilotní program internetových šeků rozbíhá společnost TeleCheck a PaymentSystem.
Elektronická komerce je dnes tahounem vývoje, vývojáři valí jednu technologii za druhou. Zajímavý pilotní program internetových šeků rozbíhá společnost TeleCheck a PaymentSystem. Zasvěcení možná namítnou: „Elektronické šeky ? Nic nového“. Avšak nový systém přichází s inovací, která zvyšuje důvěryhodnost a průhlednost systému. Jedinečnost spočívá v tom, že banka nakupujícího (TeleCheck) zaručuje obchodníkovi proplacení šeku za všech okolností. Tím na sebe bere odpovědnost za případnou defraudaci šeku nakupujícího. Takovou odvahu doposud nikdo neměl. Program bude rozběhnut počátkem nového roku.

Živě komentuje: Platební internetové systémy jsou balíkem velmi zajímavých technologií, jejich tvůrci se inspirují reálným světem. Virtuálně lze platit nejen platební kartou, ale i elektronickými penězi nebo elektronickými šeky. Vůdčí platební technologií jsou samozřejmě kreditní a debetní karty, které jsou vzhledem k rozšířenosti velmi pohodlné. Proč jsou tedy vyvíjeny technologie elektronických šeků nebo elektronických peněz, když je karta tak skvělá? V prvém případě, elektronické šeky jsou chápány jako doplňkový způsob platby umožňující zvýšit obrat obchodu a přilákat zákazníky, kteří jsou v reálném životě tímto způsobem zvyklí platit. Naproti tomu elektronické peníze jsou nepostradatelnou technologií tam, kde cena nakupovaného zboží převyšuje poplatek za transakci uskutečněnou platební kartou.

V kontrastu s možnostmi technologií plateb používaných ve světě je vhodné zmínit se o tom, co zajímavého je k vidění v tuzemsku. V českých podmínkách jsou možnosti přímé platby používané výjimečně, zboží je v drtivé většině obchodů zasíláno dobírkou. Důvodů je jistě více, nedůvěra, nákladnost vývoje vzhledem k dosahovaným obratům atd. Přesto ze zajímavých tuzemských systémů určitě stojí za zmínku systém www.shop.cz, kde lze v rámci pilotního projektu bezpečnostního standardu pro internetové platby SET (Secure Electronic Transaction) platit kreditními kartami MasterCard Komerční banky. Druhým zajímavý projektem je naše knihkupectví www.vltava.cz, kde mohou klienti platit přímo z bankovního účtu zřízeného v Expandia Bance.

Váš názor Další článek: TweakUI – co všechno dovede s myší (III.)

Témata článku: , , , , , , , ,