S novým operačním systémem kráčí Apple cestou Microsoftu

Patche a update přicházejí rychle po uvedení verze na trh a stále není hotovo – objevují se nové problémy u aplikací.
Nepřestávající série záplat pro operační systémy od firmy Microsoft je jednou z nejčastějších kritik, kterých je softwarový gigant terčem. Zdá se ale, že firma Apple se svou novou verzí operačního systému Mac OS X ale postupy firmy Microsoft, samozřejmě ne dobrovolně a ráda, následuje – dá se tedy vůbec dnes vyrobit operační systém, který by byl „současný“, tj. byl schopen ovládat například nejnovější hardwarové komponenty a periferie, a nevyžadoval by sérii opravných balíků a update?

Mac OS X byl uveden na trh koncem března, a už v polovině dubna má oficiální update – ten řeší desítky drobnějších chybiček a měl by podle Apple optimalizovat systém na výkonnost a zvyšovat stabilitu starších aplikací. Už nyní je ale jasné, že to není update poslední: Mac OS X totiž zatím nedokáže podporovat CD-RW (přepisovatelná CD), a dokonce ani přehrávání či záznam DVD. Za vypuštění oficiální, prodejní verze bez podpory těchto dnes docela standardních periferií je Apple docela kritizován a asi právem – firma sice potřebovala tento systém vypustit co nejdříve (například kvůli tomu, že dovede dobře podporovat víceprocesorové stanice a ty se právě Apple chystá vyrábět), ale to je slabý argument. Optická přepisovatelná média či DVD přehrávače jsou dnes zejména u dražších Maců součástí standardní součástí sestavy a to, že je nová verze operačního systému nedokáže obsluhovat, je chyba, za kterou, kdyby se jí dopustil Microsoft, by byl médii zřejmě uvláčen k smrti. Apple rovněž pro update volí stejnou proceduru, jakou používá Microsoft – speciální prográmek, který si „tahá“ updatovací soubory z Internetu a rovnou je instaluje. Není to tedy update v jednom souboru, který by se dal například vypálit na CD-ROM a rozkopírovat na více počítačů ve firmě, musí se instalovat z Internetu na každý počítač zvlášť. Pro Apple je Mac OS X prvním operačním systémem po dlouhých osmi letech, který firma Apple kompletně přepsala; dá se označit vlastně za „Verzi 1“. Ukazuje se, jak nelehké je dnes napsat operační systém zgruntu a přitom současně bez chyby: jsme ve zcela jiné době než před nějakými deseti lety, operační systémy jsou o řád složitější a bohatší na nové funkce i vestavěné aplikace. Mac OS X je určitě pro Apple obrovským skokem, ale ne všichni sdílejí názor, že se firmě příliš povedl – jak uvedl News.com, Linus Torvalds, autor Linuxu, jej označil za šmejd („piece of crap“).

Ani s kompatibilitou aplikací to není zatím výborné, podobně jako u Microsoftu: dokonce ani některé hardwarové modely od Apple nejsou zatím zcela kompatibilní s novou verzí Mac OS X. Zdá se, že i Apple bude trápen sérií záplat a servisních balíčků (je jedno, jak tomu kdo říká, jde stále o totéž), než se mu podaří systém slušně vyladit.

Diskuze (10) Další článek: Adobe Premiere 6: s filmem přímo na Internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,