jvvj
jvvj
27. 4. 2025 • 15:23

Nojo, ale zasejc by potom mohli z rýže těžit zubaři, voni se bez arzénu novobejdou.

Petr Vojvo
26. 4. 2025 • 8:38
Diego Adams
Diego Adams
26. 4. 2025 • 8:31

Jeden “správný” výzkum, který vyděsí pár lidí a hned se otevře brána novým možnostem chemického a genetického průmyslu?
Za Karla IV. byla vyšší teplota než je dnes. Jak to bylo tenkrát s kyanidem v rýži?

Adam Vágner
25. 4. 2025 • 23:41

A nebylo by nejjednodušší to pěstování přešoupnout někam, kde bude o ty 2 °C míň? 😃

akuhtr
25. 4. 2025 • 14:42

hmm, GMO se mi jeví jako nejlevnější řešení.
Buď rýže co to nebude tak moc vstřebávat, něco jiného co to bude vstřebávat víc než rýže a nebude to vadit při její sklizni a růstu, nebo rýže co to bude sice vstřebávat, ale třeba v kořenech, ale hlavně ne v plodech. Co jak moc je jak realizovatelný nevím. Ale takovéhle GMO mi příjde prospěšnější, než to kde se soustředí na odolnost proti roundupu aby tím mohly stříkat pole i krátce před sklizní.

Jan Karza
25. 4. 2025 • 14:07
jirik66
25. 4. 2025 • 13:52

No a od čeho máme genetické inženýry? Vypnout gen který způsobuje hromadění arsenu v rýži nemůže být zas tak složité 😉

radon
25. 4. 2025 • 13:11

rýže se pěstuje i mimo Asii, třeba ve Francii, částečně i u nás. Ten problém se týká i evropské rýže?

honza-22
25. 4. 2025 • 13:03

Už je to pár let, byl jsem pro jídlo v takovém tom jídelním koutku ve velkém obchoďáku u asijského okénka a kolem šel takový pán, trochu v bezdomoveckém stylu, a bezostyšně pokřikoval kolem: "Arsenové vojsko!" :)

Názor byl 1× upraven, naposled 25. 4. 2025 13:05

Určitě si přečtěte

Články odjinud