Nojo, ale zasejc by potom mohli z rýže těžit zubaři, voni se bez arzénu novobejdou.
Co to jsou za bludy?
Recht máš! Dyž na to nedala štempl Lomonosova Uňiverziťéta tak to bude zmanipulovaný!
Jeden “správný” výzkum, který vyděsí pár lidí a hned se otevře brána novým možnostem chemického a genetického průmyslu? Za Karla IV. byla vyšší teplota než je dnes. Jak to bylo tenkrát s kyanidem v rýži?
A kolik rýže se jedlo za Karla ívé?
Asi jak kde, např. v Asii či Indii to tehdy možná bylo docela obvyklé jídlo: https://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%BD%C...99en%C3%AD
Rýže? V Asii asi víc než v Aši... ale bylo v ásii za Karla ívé tepleji než dnes? Ostatně je dost zajímavé tvrzení že za Karla bylo tepleji než dnes když se teploty měří a zaznamenávají až od konce 19. století.
Názor byl 1× upraven, naposled 26. 4. 2025 20:07
Karel IV. dovezl do českých zemí víno a švestky z důvodu že tady tenkrát byla zhruba taková teplota jako je dnes v jižní Francii.Teplota se dá odvodit z přirovnání v kronikách a často se také odvozuje s letokruhů stromů. Teploty z doby ještě dávnějších se dají odvodit z usazenin a ledovců. Samozřejmě že takové odhady nejsou nějak extra přesné a nedokáží zachytit prudkou dynamiku změn. Ale zhruba se s nimi kalkulovat dá. Z tohoto důvodu se může zdát současná změna klimatu dramatičtější, než změny které byly v minulosti. Ale je to pravděpodobně dáno způsobem měření.Ano, teploty se začli měřit přesně až později. V podstatě uprostřed malé doby ledové která následovala po Karlu IV. a jednalo se o jedno z nejprudších ochlazení vůbec. To znamená, pokud jsme začli měřit teplotu uprostřed jednoho z největších ochlazení a vracíme se do normálu, je očekávatelné že teplota půjde většinou nahoru.
Takže, Karel dovezl víno a švestky protože si řekl že tu tehdy byla teplota stejná jako bude za pár století (tedy dnes) v jižní francii. Fajn.Teplota se řádně měří od konce 19 století a prý se jednalo o malou dobu ledovou. O.K. no tak jo, k tomu se už nic moc napsat nedá...
A nebylo by nejjednodušší to pěstování přešoupnout někam, kde bude o ty 2 °C míň? 😃
hmm, GMO se mi jeví jako nejlevnější řešení.Buď rýže co to nebude tak moc vstřebávat, něco jiného co to bude vstřebávat víc než rýže a nebude to vadit při její sklizni a růstu, nebo rýže co to bude sice vstřebávat, ale třeba v kořenech, ale hlavně ne v plodech. Co jak moc je jak realizovatelný nevím. Ale takovéhle GMO mi příjde prospěšnější, než to kde se soustředí na odolnost proti roundupu aby tím mohly stříkat pole i krátce před sklizní.
Všichni umřeme.🤑
jedna z mala socialnich jistot co mame...
Tři lidé si tím, podle mínusů, očividně nejsou jistí 😃 😃 😃
No a od čeho máme genetické inženýry? Vypnout gen který způsobuje hromadění arsenu v rýži nemůže být zas tak složité 😉
rýže se pěstuje i mimo Asii, třeba ve Francii, částečně i u nás. Ten problém se týká i evropské rýže?
No týká, v Evropě jsou geneticky modifikované odrůdy plodin zakázány pěstovat pro potravinové účely, takže zatímco Asie má šanci nasadit proti arsenu odolnější GMO odrůdy, tak Evropa tuto možnost nemá. Teplota a podíl CO2 roste i u nás, ale v naší zeměpisné šířce to asi nebude tak zlé. Spíše se dostaneme na současné asijské úrovně arsenu. Už dnes existují postupy, jak z rýže podstatnou část arsenu dostat několikanásobným proplachováním, ale na energii je to náročnější.
"No týká, v Evropě jsou geneticky modifikované odrůdy plodin zakázány pěstovat pro potravinové účely"Ne
Kde se v ČR pěstuje rýže? Myslím produktivně, ne v květináči.
Už je to pár let, byl jsem pro jídlo v takovém tom jídelním koutku ve velkém obchoďáku u asijského okénka a kolem šel takový pán, trochu v bezdomoveckém stylu, a bezostyšně pokřikoval kolem: "Arsenové vojsko!" :)
Názor byl 1× upraven, naposled 25. 4. 2025 13:05
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.