Rychlý duel: Nový SkyDrive vs. Dropbox

Microsoft udělal radost uživatelům služby SkyDrive a konečně nabídl desktopový program, který umožní synchronizaci na pozadí. Je ale lepší než populární Dropbox?

Vypuštěním klientu pro SkyDrive Microsoft konečně programově srovnal krok s Dropboxem, Sugarsyncem a dalšími a nabízí přístup k centrálnímu úložišti pomoci automatické synchronizace souborů napříč propojenými počítači. Uživatelé staršího Meshe v diskuzích přirozeně namítají, že to je chyba, protože klient pro SkyDrive nyní pracuje s jednou kořenovou složkou, zatímco Live Mesh v původní stařičké betaverzi uměl synchronizovat různě rozeseté adresáře v počítači, faktem ale zůstává, že klady převažují.

symlink.png
SkyDrive může synchronizovat i jiné složky, stačí vytvořit zástupce

Ke všemu, tento nedostatek lze částečně obejít pomocí prostého symlinku – zástupce. Když jej pomocí příkazové řádky vytvoříte ve složce SkyDrivu a bude mířit na jakoukoliv jinou vnější složku, bude synchronizovaná i ona. Více napoví obrázek výše, kde jsem pomocí příkazu mklink vytvořil zástupce temp, který míří na složku c:\temp. Tento postup samozřejmě funguje i pro Dropbox. Takto docílíte nahrání na web, synchronizaci na jiném počítači pak ale musíte dodělat dalším, ručně vytvořeným, symlinkem.

dropbox.png  skydrive.png
Webové rozhraní Dropboxu a SkyDrive

SkyDrive nabízí jedno unifikované úložiště „na všechno“, zatímco uživatelé Meshe pracovali pouze s izolovaným úložištěm. Co se tedy synchronizuje z počítače, najdete na SkyDrive, můžete s tím libovolně pracovat, můžete to kopírovat, otevírat ve webovém Office a tak dále. Především ale stávající uživatelé získají na dnešní poměry nadstandardní kapacitu 25 GB. Ti noví se už musí spokojit pouze se 7 GB, což je ale stále mnohem více než základní 2 GB na Dropboxu a 5 GB na původním Meshi.

dropbox.png  skydrive.png
Synchronizované složky Dropbox a SkyDrive – na první pohled nepoznáte rozdíl

Na webu Microsoftu najdete nově i oblíbený odrážkový duel služeb SkyDrive, iCloud, Google Docs a právě Dropboxu. Ruku na srdce, pokud takový duel zpracuje výrobce některé podobné služby, nikdy mu nevěřte, mnoho věcí je totiž vytrženo z kontextu a některé body, ve kterých je konkurence naopak silnější, pro jistotu rovnou chybí.

dropbox.png  skydrive.png  dropbox.png  skydrive.png
Desktopový správce Dropbox a SkyDrive a jejich kontextové nabídky v oznamovací oblasti Windows

Podívejte se tedy na náš duel SkyDrive vs. Dropbox, kde jsme vzali v potaz i další funkce, na které Microsoft zapomněl.

SkyDrive vs. Dropbox v několika bodech

Tučně je vždy zvýrazněno, jaká služba je na tom v daném bodě lepší

 SkyDriveDropbox
Základní kapacita7 GB (25 GB pro stávající uživ.)2 GB
Získám víc?Za roční poplatek, třeba extra 50 GB za 25 dolarůAž několik desítek GB zdarma a za roční poplatek, třeba 50 GB za 99 dolarů
Velikost souboru (PC/prohlížeč)2 GB/300 MBneomezeně/300 MB
Integrace do systémuSpeciální složka, stavové ikony, aplikace v oznamovací oblastiSpeciální složka, stavové ikony, aplikace v oznamovací oblasti, kontextové menu – vygenerování odkazu, sdílení
Editace dokumentů na webuWord, Excel, PowerpointŽádná
Selektivní synchronizace složekNeAno
Verzování souborůWord, Excel, PowerpointVšechny soubory
Sdílení složekAnoAno
Veřejné sdílení přes URLAno, přes webAno, přes web i počítač
Prohlížeč obrázkůAno, EXIF, slideshowAno, slideshow
SpecialityVzdálený přístup k propojenému počítačiObčasné bonusové GB za nejrůznější splněné úkoly (sbírání nových uživatelů, testování betaverze aj.)
API ekosystémNěkolik aplikací, které pracují s úložištěmNěkolik set aplikací, které pracují s úložištěm
Desktopový OSWindows, Mac OS XWindows, Mac OS X, Linux
Mobilní OSWindows Phone, iOS, mobilní webWindows Phone (neoficiální), iOS, Android, BlackBerry, Symbian (neoficiální), mobilní web
LokalizaceAnoNe
Adresahttp://skydrive.live.comhttp://www.dropbox.com
V jedné větěLokalizované synchronizované úložiště s nadstandardní kapacitou, webovou kanceláří, lepší fotogalerií a levným rozšířením prostoruSynchronizované úložiště s možností bezplatného rozšíření kapacity, s podporou napříč systémy a s množstvím funkčních vychytávek, které ušetří čas
Ideální proBěžný uživatel PCPoweruser

Jelikož je tabulka pro co nejvyšší přehlednost co nejstručnější, doplním k jednotlivým bodům ještě případné vysvětlivky a komentář.

Získám víc?

Extra GB od Microsoftu jsou výrazně levnější než na Dropboxu, to je naprosto bez diskuze. Na druhou stranu, základní 2GB úložiště na Dropboxu plněním nejrůznějších úkolů také rozšíříte až na 25 a více GB.

Velikost souboru

Z webového prohlížeče na obě služby nahrajete maximálně 300MB soubor. Pomocí synchronizace z počítače je pak SkyDrive omezený 2 GB a Dropbox umožní nahrát libovolně velký soubor – jediným limitem je kapacita webdisku.

velikost souboru.png
Obě služby mají při nahrávání z prohlížeče limit 300 MB

Integrace do systému

SkyDrive vytvoří novou složku a stavovými ikonami obarví konkrétní soubory a složky. Dropbox umí to samé, integruje se ale také do kontextové nabídky, pomocí které můžete u souboru a složky vygenerovat třeba rychlý odkaz k veřejnému sdílení.

dropbox kontextove menu.png
Díky kontextové nabídce Dropboxu můžete u libovolného adresáře a souboru okamžitě vygenerovat veřejný odkaz, který se zkopíruje do schránky. SkyDrive to takto rychle neumí a musíte absolvovat hned několik kroků.

Editace dokumentů

SkyDrive disponuje webovou verzí Office. Dropbox nic takového nemá – dokument Wordu je pro něj jednoduše binární soubor. Nic víc.

skydrive.png
SkyDrive není pouze webový disk, ale také povedená kancelář v prohlížeči

Selektivní synchronizace

SkyDrive synchronizuje obsah webového disku napříč připojenými počítači. Dropbox naopak umožňuje na každém počítači nastavit pouze vybrané podadresáře. Na pracovním počítači se tedy nebude synchronizovat třeba vaše domácí hudební sbírka, archiv osobních fotografií z dovolené aj.

dropbox.png
Dropbox umí nastavit, které podadresáře se vlastně budou na tomto počítači synchronizovat

Verzování souborů

Na SkyDrivu se můžete podívat i na předchozí podoby dokumentů Wordu, Excelu a Powerpointu. Dropbox sleduje veškeré změny za poslední dobu u všech souborů (pokud máte dostatek místa). Když tedy upravíte třeba fotografii, z Dropboxu snadno obnovíte její týden starou podobu.

dropbox.png
SkyDrive umí verzovat kancelářské dokumenty, Dropbox to ale umí se všemi soubory

Speciality

SkyDrive sice oproti Meshi přišel o práci se vzdálenou plochou, ještě ze starších služeb Microsoftu (FolderShare) ale převzal možnost vzdáleného přístupu k souborovému systému. Pokud tedy necháte doma spuštěný počítač, skrze webový prohlížeč jím můžete ze SkyDrivu procházet.

API ekosystém

S úložištěm SkyDrive umí pracovat několik aplikací, na Dropboxu je dnes ale postaveno několik stovek webových služeb a desktopových klientů, které výrazně zvyšují jeho funkčnosti. Dropbox dříve nabízel jejich oficiální katalog, ten ale nyní přestavuje. Díky API Dropboxu existují i neoficiální klienti pro Windows Phone a Symbian. Snad se proměna SkyDrivu pozitivně podepíše i zde.


Něco mi uniklo? Znáte další rozdíly? Podělte se v diskuzi pod článkem. Ostatní, kteří se třeba právě rozhodují, to jistě ocení.

Diskuze (111) Další článek: Google Drive už pomalu přichází, úložiště Docs se navýšilo na 5 GB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,