Rychlejší ADSL, ale ale ale

Telefónika O2 a ostatní alternativní operátoři od 1. září nabídli vyšší rychlosti připojení prostřednictvím technologie ADSL. Stávající zákazníci si však rychlejšího internetu ještě neužijí. Slibované rychlosti navíc nemusí odpovídat realitě.

Po nedávném bouření providerů, kteří se předháněli se svými novými nabídkami internetového připojení prostřednictvím technologie ADSL, nastává příhodný čas ke zhodnocení stávající situace. Šestnáctimegabitová pohádka má totiž příliš mnoho „ale“…

Rychlejší ADSL od 1. září, ale…

Asi největší zklamání zažilo přes půl miliónu stávajících zákazníků Telefóniky O2, kteří se těšili na slibované navýšení rychlosti jejich ADSL služby. Operátor sice od 1. září 2008 nabízí internet s rychlostí teoreticky až 16 Mbit/s, ale nové rychlosti nabízí jen novým zákazníkům. Ti stávající se dočkají až v únoru, kdy bude postupně navyšována rychlost internetového připojení všem zákazníkům. Kdy a na jakou rychlost vám bude ADSL zrychleno si můžete zjistit zde.

Proč až v únoru? Celá akce prý vyžaduje značné přípravy. Nicméně pokud se vám čekat nechce, možnosti pro okamžité navýšení rychlosti tu jsou. Stačí maličkost – objednat si další služby, konkrétně balíček Duo nebo Trio. Operátor však v některých individuálních případech navýší rychlost připojení i bez objednání dalších služeb. Jak na to popisuje Milan53 na svém blogu.

Ještě hůře jsou na tom zákazníci GTS Novery, kde se o navyšování rychlosti stávajícím zákazníkům zatím konkrétně neuvažuje. Tiskový mluvčí, Pavel Kaidl, nám k tomu řekl: „Oznámené zvyšování rychlostí není plošnou a automatickou migrací připojení na vyšší rychlosti pro všechny uživatele tak, jako tomu bylo například v dubnu minulého roku. Aktuální akční nabídkou v tuto chvíli oslovujeme především naše potenciální zákazníky. Inovovanou nabídku pro naše stávající zákazníky připravujeme. Jakmile bude nabídka připravena, budeme naše zákazníky samozřejmě informovat.“

Zákazníkům s ADSL od Volný nebo Českých radiokomunikací také nebude rychlost automaticky navýšena, to se stane až na vyžádání.

Až 16Mbit/s, ale…

Na billboardech a v televizních reklamách Telefónika inzeruje zrychlení ADSL na 8 Mbit/s. Proč jen 8, když má v nabídce i dvakrát tolik? Možná proto, že na těch 16 Mbit/s dosáhne jen hrstka vyvolených.

Kdo chce mít internet ADSL s rychlostí 16 Mbit/s, ten by měl mít svůj počítač připojen vedením kratším než 2 km od ústředny a to ještě vedením velmi kvalitním, s dobrou izolací a stíněním. Do vzdálenosti tří kilometrů byste měli dosáhnout alespoň na rychlost 8Mbit/s, dále už úbytky na rychlosti nejsou tak drastické, ale můžete se samozřejmě dostat až na 2 Mbit/s. Paradoxní je, že i v takovém případě budete platit běžný tarif za připojení s rychlostí 8 Mbit/s. Nižší zkrátka není.

Nejvyšší rychlosti nemohou využívat také ti zákazníci, kteří na své přípojce zároveň využívají služby IPTV, tedy příjmu televizního signálu. Stávající zákazník, který má zálusk na 16Mbit/s internet, ústřednu má za rohem a je ochoten si kvůli vyšší rychlosti připlatit za balíček O2 Trio, bude mít smůlu. Může sice poslouchat televizi, ale internet bude mít jen 8 Mbit/s. Současná zařízení totiž nejsou na rychlý internet a IPTV zkrátka zároveň připravena.

Nahé ADSL? ČTÚ zasahuje, ale…

Nutnost provozovat k ADSL připojení ještě pevný telefon štve mnoho zákazníků. Nejednou dotazovaná Telefónika O2 má na to jasnou odpověď – v poplatku za telefon jsou zahrnuty nutné náklady na provoz a údržbu telefonní sítě. Pokud by bylo nabízeno „nahé ADSL“, tedy bez návaznosti na pevnou linku, musely by se tyto náklady v ceně sužby projevit a připočíst k poplatku, který pokrývá infrastrukturu technologii ADSL a nějakou tu marži. Nakonec by platit de facto stejně. Takto zákazník dostane alespoň bonus v podobě možnosti volání.

To zní hezky, ale chyba se tu stala hned na začátku, kdy mělo být představeno ADSL za plnou cenu obsahující vše a bez telefonních služeb. Potom by bonus v podobě telefonu působil úplně jinak. Ale to by zas ceny ADSL tarifů nevypadaly tak lákavě… Situace je taková, jaká je, a kromě zákazníků už se ozval také Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Jak včera uvedly Lidové noviny, úřad zaslal Evropské komisi návrh na opatření, které by Telefónice zabránilo pronajímat přípojky alternativním operátorům s vazbou na telefonní služby.

Opatření ČTÚ vypadá na první pohled slibně, ale týká se jen velkoobchodního prodeje služby alternativním operátorům. Navíc nezahrnuje cenové podmínky, a tak lze očekávat, že „nahé ADSL“ bude o něco (pevnou linku) dražší. Celá snaha tak možná skončí u paradoxem, že ADSL bude sice bez pevné linky, ale cena se pohlne jen minimálně. Běžný koncový zákazník Telefóniky se změny pravděpodobně nedočká vůbec a dál bude mít pevnou linku jako „placený bonus“.

Diskuze (87) Další článek: Čtete rádi Živě.cz? Dejte nám Křišťálovou Lupu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,