Windows 10 | USB | October 2018 Update

Rychlé vytržení flashky z počítače už data neohrozí. Windows 10 mění způsob odpojování

Microsoft na stránkách podpory oznámil, že od Windows 10 verze 1809 (tj. s říjnovou aktualizací) mění výchozí zásady odebrání pro externí paměťové médium připojené přes USB nebo Thunderbolt. Jako výchozí možnost bude od uvedeného sestavení zvoleno Rychlé odebrání.

Jak je uvedeno na oficiálním webu: „Windows definuje dvě hlavní zásady: Rychlé odebrání a Lepší výkon, které řídí způsob interakce systému s externími paměťovými zařízeními, například jednotkami USB flash nebo Thunderbolt s podporou externích disků. V dřívějších verzích systému Windows byla výchozí zásada Lepší výkon.“ To se nyní mění.

Windows budou preferovat rychlé odebrání

Nastavení „Lepší výkon“ zrychlovalo práci využíváním mezipaměti, ale před odpojením zařízení bylo nutné provést „Bezpečné odebrání hardwaru“. Na to uživatelé mnohdy zapomínali a často tak zbytečně přicházeli o data, která systém nestihl zapsat.

Bezpečné odebírání hardwaru donutilo systém k dokončení zápisu a teprve poté umožnilo uživateli odpojit externí úložiště. To je obecně dobrý záměr, nicméně praxe byla taková, že uživatelé často vůbec netušili, že by měli něco takového dělat.

Nové výchozí nastavení v podstatě udržuje zařízení připravené pro rychlé odstranění. To může z pohledu uživatele opticky „snížit výkon“, protože při operacích zápisu na flashdisk nebo externí disk není používána mezipaměť.

Jak vrátit zpět lepší výkon?

I nadále je možné změnit nastavení na Lepší výkon – je to však nutné učinit pro každé používané zařízení. Postup vypadá následovně:

  1. Připojte externí zařízení k počítači.
  2. Klepněte pravým tlačítkem myši na Start a z nabídky zvolte Správa disků.
  3. Vyhledejte jednotku výměnného disku a klepněte na ni pravým tlačítkem.
  4. Z nabídky zvolte Vlastnosti.
  5. Přejděte na kartu Zásady.
  6. Přepněte volbu na Lepší výkon a potvrďte tlačítkem OK.

V případě, že ponecháte nastavení na Rychlé odebrání, budete moci externí média odpojovat hned po skončení přenosu dat. V takovém případě nebude nutné používat funkci bezpečného odebrání hardwaru.

Diskuze (87) Další článek: Prohnali jsme prohlížeče benchmarky. Nový Edge je opravdu Chrome a je rychlý!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,