Řvoucí motory a ekologie jdou dohromady. Formule 1 zavede syntetické palivo

Ani Formule 1 nemohla ignorovat požadavky na udržitelnost. Zatímco jiná odvětví motorsportu přechází na elektromotory (a ztrácí tak část přitažlivosti), F1 na to jde chytře. Motory už sice několik let neřvou tak nahlas jako v minulosti a s výkonem pomáhá elektromotor, ale špičkový spalovací motor stále hraje prim.

Dalším krokem je palivo. Dnes obsahuje 10 % biosložky, ale to byl pouze začátek. Vedení Formule 1 odsouhlasilo vývoj zcela udržitelného paliva. Hotové má být v roce 2026, do roku 2030 chce být celá F1 uhlíkově neutrální (což je daleko větší závazek, protože uhlíkovou stopu kolotoče jménem Formule 1 ani zdaleka netvoří jen na trati spálené palivo).

Klepněte pro větší obrázek

S promotérem F1 a asociací FIA na vývoji spolupracuje společnost Aramco, která chce později palivo posunout i do běžné produkce. Jeho klíčovou vlastností je možnost použít jej jako rovnocennou náhradu současného fosilního paliva bez nutnosti upravovat motor (používá se pojem drop-in). Formule 1 by tak paradoxně mohla jít vzorem celému automobilovému průmyslu.

Tato cesta může být elegantní alternativou často až fanaticky protěžovaných elektromobilů…

Diskuze (24) Další článek: Děti mají novou brigádu. Tvoří malware a prodávají ukradená data

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,