Windows 11 | Windows 10 | Rusko

Rusové si už znovu mohou legálně stáhnout Windows. Ale nikoliv koupit

Microsoft byl v první vlně firem, která během března v Rusku ukončily veškeré komerční aktivity. Pro tamní uživatele to znamenalo, že si nemohli koupit nový software nebo hardware kromě těch, které v zemi zůstaly naskladněné. V září pak firma v Rusku zamezila upgradům na novější verze Windows 10 a 11.

Jak si ale všiml ruský deník Izvestija, poslední restrikce zřejmě padly. Windows Update znovu plnohodnotně funguje a z webu je možné stáhnout i „Pomocníka s instalací“, který slouží pro upgrade systému či přípravu bootovacího DVD či USB flashky.

Nadále ale není možné z oficiálních zdrojů koupit nové licence, takže se Rusové musejí obrátit na šedý trh. Do země se vozí software (ale i hardware) především z Kazachstánu. Izvestija oslovila Microsoft, co ho vedlo ke změně politiky, ale odpovědi se deník nedočkal.

Plnohodnotné zpřístupnění služby Windows Update ale může mít prosté vysvětlení. V Rusku je Windows nejpoužívanějším desktopovým systémem a tamní počítače jsou pořád připojené ke globálnímu internetu. Pro zbytek celosvětové sítě by bylo riskantní nechat velké množství počítačů bez záplat a nových verzí. Děravé PC se snadno stane součástí botnetu, bude zasílat spam či jinak škodit.

Obdobným příkladem může být například trojice zvláštních aktualizací Windows XP v letech 2014, 2017 a 2019, přestože Microsoft již dříve „definitivně“ ukončil podporu systému. Jenže ten byl pořád hodně používaný (v Číně, v bankomatech) a nově objevené díry byly natolik kritické, že je firma ještě musela zalepit.

Diskuze (62) Další článek: Attila, Bič boží. Vědci obrací jeho příběh, motivem drancování nebyla touha po zlatě, ale klimatické změny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,