Rusové nechtějí zůstat pozadu – autonomní vozítko rozváží balíčky zaměstnancům Yandexu

Od samořídících aut k autonomním vozítkům – tak alespoň zatím vypadá cesta ruské společnosti Yandex v tomto segmentu. Firma ve čtvrtek představila svůj Yandex.Rover (v originále „Яндекс.Ровер“) – zhruba půl metru vysokou krabici na šesti kolech, která se dokáže samostatně pohybovat v prostoru.

Testování rozvážkového robota bylo zahájeno v moskevském sídle Yandexu. Jeho úkolem bude transport zásilek v rámci firmy, kde v několika administrativních budovách pracuje více než sedm tisíc zaměstnanců. Vozítko si umí naplánovat trasu a samostatně se pohybuje kolem předmětů a překážek.

Autonomní robot v Moskvě

Yandex při této příležitosti vystavil na svém YouTube kanále zhruba minutu trvající video, ve kterém zobrazuje, jak se robot s výrobním číslem 000-001 pohybuje v rámci areálu a ve svém úložném prostoru převáží balíček. V závěru klipu se Rover objevuje mezi samořídícími vozy Hyundai Sonata a Toyota Prius, využívajícími autonomní technologie Yandex, čímž naznačuje používání stejných technologií.

V rámci testování schopností používaných řešení jsou rozvážkoví roboti ve službě ve dne i v noci, bez ohledu na počasí. K orientaci v prostoru jsou vybaveni LiDARem a několika dalšími snímači. Na jejich provoz však alespoň zatím permanentně dohlíží lidský operátor.

Vzhled vozítka jako by vypadl z oka autonomním doručovacím robotům Amazon Scout, KiwiBot a Starship, kteří se již prohánějí po několika univerzitních kampusech v rámci Spojených států. Autoři projektu počítají s tím, že po úvodním testování v prostorách firmy vyjede Yandex.Rover do ulic ruského hlavního města a bude pomáhat ve firemních skladech a datových centrech.

Řešení „poslední míle“

Rover se pohybuje „průměrnou rychlostí chůze“ a poradí si i s překonáváním nenáročných překážek. Díky softwaru se dokáže vyhnout lidem, zvířatům a téměř jakýmkoli jiným objektům, které by překážely na jeho cestě k cíli.

Klepněte pro větší obrázek 
Yandex.Rover

Vedoucí vývoje autonomních vozidel Dmitrij Poliščuk dodal, že k vytvoření vozítka byly využity dosavadní zkušenosti v oblasti bezpilotního řízení. „Přizpůsobili jsme stávající technologie novým úkolům a novému systému s jinou sadou senzorů, takže vývoj trval méně času, než kdybychom dělali všechno od nuly. Jsem si jist, že v blízké budoucnosti takoví roboti najdou řadu využití,“ uvedl s tím, že se například mohou stát nepostradatelnými pomocníky pro fázi „poslední míle“ v logistice.

Ačkoli je Yandex ruskou firmou, svá autonomní vozidla testuje mimo domovskou zemi – například v Las Vegas, Tel Avivu a nově v Detroitu. Společnost dosáhla ve všech těchto lokalitách jednoho milionu mil najetých v autonomním režimu.

Váš názor Další článek: Šuškanda: Steam chystá vlastní streamování her

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,