VPN | Cenzura | Rusko

Rusko začalo blokovat Tor, slouží totiž k nelegálním aktivitám

Anonymizační síť Tor se dostala do křížku s Ruskem. Roskomnadzor, federální úřad pro kontrolu médií, jí prý vyhrožuje zablokováním. Podle OONI Exploreru je už však web služby alespoň v části země nedostupný. Někteří poskytovatelé internetu začali Tor blokovat od 1. prosince.

Na možné omezování Toru upozorňovala už minulý týden nezisková organizace Roskomsvoboda. Ta později připomněla i slova ruského poslance Anton Gorelkina, který na Telegramu blokování obhajoval (sám o něm ale nerozhodoval).

Nikdy jsem nebyl zastáncem blokování, ale v případě Toru prostě nevidím jinou možnost. Jeho vývojáři měli v úmyslu bojovat proti cenzuře, ale ve skutečnosti se Tor stal páteří darknetové infrastruktury. Jsem přesvědčen, že většina uživatelů Tor používá výhradně k nelegálním činnostem. Celkově vzato je pro mě (a myslím, že pro všechny rozumné lidi) Tor absolutní zlo, které je třeba co nejpřísněji a nekompromisně potírat,“ říká Gorelkin s tím, že Tor otevírá cestu k prodeji drog, přístupu k nelegálním informacím, číslům kreditek apod.

Samotný Tor uvádí, že Rusko je s 300 tisíci denními uživateli (15 % provozu) druhou největší zemí, kde se síť používá. Tamním uživatelům doporučuje navštěvovat některé z neblokovaných zrcadel (například tor.eff.org) a vyzývá k využívání nových mostů, které obcházejí snahy cenzorů. Tor coby síť ze své podstaty samozřejmě není možné efektivně zablokovat.

Roskomnadzor za poslední dva roky zakázal několik služeb VPN, letos dokonce i funkci Opery, která ji následně odstranila z prohlížeče. Loni zakázal šifrované e-mailové služby ProtonMail nebo Tutanota. I Apple v Rusku narazil se službou iCloud Private Relay (Soukromý přenos přes iCloud).

Diskuze (85) Další článek: Švýcaři legalizovali sebevražednou kapsli Sarco vytištěnou na 3D tiskárně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,