Rusko kvůli Telegramu začalo blokovat miliony IP adres. Tím ale odstavilo i další internetové služby

Komunikační aplikace Telegram odmítla i přes soudní příkaz odevzdat šifrovací klíče ruské vládě a tak Rusko, respektive telekomunikační správce Roskomnadzor začal kvůli Telegramu a také komunikátoru Zello blokovat obrovské množství IP adres.

Inženýři Telegramu byli na lehké omezení v počátku připraveni (blokace začala v pátek 15.4.2018) a tak začali o víkendu více využívat infrastrukturu a IP adresy cloudových platforem od Amazonu a Googlu. Ruský Roskomnadzor ale i na to reagoval a začal okamžitě blokovat IP adresy opravdu ve velkém rozsahu.

V současnosti už je totiž dle měření blokováno přes 15 milionů IP adres a počty rychle stoupají. Vzhledem k tomu, že jde o rozsahy na cloudu Amazonu a Googlu, přestaly fungovat i další služby. Mezi nimi jsou například různé online hry, kryptoměnové platformy (například Coinface), mobilní aplikace všeho druhu a uživatelé například zmínili i problémy u dvou telefonních operátorů. Nelze se tomu divit – cloudové platformy se dnes používá téměř ve všech velkých firmách a organizacích.

Klepněte pro větší obrázek
Stav blokovaných IP adres v Rusku. Množství roste extrémně rychle kvůli blokování celých rozsahů

Aktuální stav blokovaných IP adres lze nalézt na stránkách 2018.schors.spb.ru, kde jsou k dispozici i grafy vývoje. Lze předpokládat, že za touto akcí nestojí pouze blokace dvou zmíněných komunikačních aplikací, ale Rusko má díky tomu záminku jít ve stylu Číny hrubší sílou k tomu, aby vytvořil něco podobného jako je čínský „Great Firewall“, který se stará o velmi silnou a přísnou cenzuru všeho, co je potřeba.

Podobně jako v Číně, i v tomto případě je jedinou možností využití různé VPN, díky kterému lze zablokované služby, weby či aplikace opět používat.

Soukromí se v poslední době řeší i co se týče Facebooku:

Diskuze (18) Další článek: Mark Zuckerberg potřebuje ochranku za 146 milionů korun ročně. Hlavně kvůli tomu, že rád běhá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,