Telegram | Rusko | Roskomnadzor

Rusko: Kvůli Telegramu jsme zablokovali 50 VPN služeb. A teď máme políčeno na Viber

Když se před pár týdny ruské úřady pokusily zablokovat šifrovaný komunikátor Telegram, tvrdě narazily, tamní operátoři totiž museli blokovat ohromné rozsahy IP adres, telegram totiž používal infrastrukturu Googlu, Amazonu a dalších.

Západ nesl pokusy o blokaci pochopitelně nelibě, Rusko je však na své počínání hrdé, Roskomnadzor se totiž oficiálně pochlubil, že od té doby zablokoval dalších padesát VPN/proxy služeb, které pomáhaly Telegramu přemostit spojení a obejít tak blokaci.

Nutno podotknout, že Telegram zatím veškeré snahy víceméně přečkal a kdo jej v Rusku chce používat, může.

Úřad „pro dohled nad internetem“ Roskomnadzor se však necítí být nikterak zahanben a už veřejně prohlašuje, že má políčeno na Viber – další populární IM/VoIP službu, která nedávno spustila end-to-end šifrování.

Ruské podmínky jsou přitom jednoznačné. Každý poskytovatel šifrované komunikační služby se musí u Roskomnadzoru registrovat a v případě žádosti předat šifrovací klíče. To znamená, že taková služba nemůže splnit podmínku plně šifrované komunikace.

Není tedy divu, že mnozí raději volí cestu blokace ze strany tamních úřadů, v opačném případě by totiž riskovali přinejmenším ztrátu dobrého jména. Kdo by také používal šifrovaný komunikátor, který je šifrovaný jen do chvíle, než o vaši komunikaci projeví zájem úřady.

Diskuze (46) Další článek: Google Pay se rozšiřuje na web i iOS, u nás zatím máme smůlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,