Čína | TikTok | Klimatická změna

Rudý paradox. Čína sice patří k největším znečišťovatelům ovzduší, ale Tik Tok zakáže popírání klimatických změn

Víte, jak vypadá paradox v praxí? Na jedné straně Čína vypouští víc emisí než všechny vyspělé země dohromady, jak informovala v roce 2021 BBC. Velmi citelně se tak podílí na probíhajících klimatických změnách. Na druhé straně čínská sociální síť TikTok zakáže veškerá videa, která klimatickou změnu jakýmkoli způsobem popírají.

Den před Dnem Země, který připadá na 22. dubna, provozovatel této sociální sítě oznámil změny, které mají pomoci „posílit přesné diskuse o klimatu“ a „omezit škodlivé dezinformace“. V praxi to znamená, že TikTok odstraní videa popírající změnu klimatu a odkáže uživatele na „důvěryhodné informace“.

Klimatické změny si popírejte jinde

Televizní stanice Sky informuje, že TikTok aktualizuje svou politiku proti dezinformacím a hodlá se zaměřit na jakýkoli obsah, který „podkopává zavedený vědecký konsenzus“ o globálním oteplování. Prvním krokem bude odstranění všech klipů, obsahujících dezinformace o klimatické krizi.

„21. dubna začneme intenzivněji prosazovat novou politiku dezinformací o změně klimatu, která odstraňuje dezinformace o klimatické změně, jež podkopávají zavedený vědecký konsenzus, jako je například obsah popírající existenci změny klimatu nebo faktory, které k ní přispívají. Stejně jako u všech dezinformačních politik budeme při uplatňování této politiky spolupracovat s nezávislými partnery pro ověřování faktů, kteří nám pomohou posoudit přesnost obsahu.“ uvádí se v oficiálním prohlášení.

„Důvěra a autenticita jsou hnací silou kreativity TikToku – a my věříme, že hrajeme důležitou roli v posilování informovaných diskusí o klimatu na naší platformě. Tento týden představujeme několik iniciativ, které pomohou omezit škodlivé dezinformace o změně klimatu a zároveň celoročně posilovat důvěryhodné informace.“ vysvětluje provozovatel.

Firma také zavádí nové funkce vyhledávání, které každého, kdo hledá informace na toto téma, nasměrují na „důvěryhodné zdroje“ připravené ve spolupráci s Organizací spojených národů. Jedná se o podobný přístup jako na portálu YouTube, který při vyhledávání relevantních videí propaguje odkazy na webové stránky OSN o změně klimatu.

Je to opravdu nezbytné?

TikTok, který je dlouhodobě pod tlakem úřadů kvůli obavám o soukromí a bezpečnost kvůli svému čínskému původu, v uplynulém roce zpřísnil svůj postoj ke škodlivému obsahu. Mimo jiné například odstraňuje obsah týkající se poruch příjmu potravy poté, co průzkum ukázal, že zásadně vzrostl počet zhlédnutí videí s touto tematikou.

Navzdory opakovaným pokusům o zlepšení své pověsti mezi skeptiky čelí tato sociální platforma ve Spojených státech vyhlídce na úplný zákaz. Zdejší politici opakovaně vyjádřili přesvědčení, že je zneužívána k šíření dezinformací a pročínské propagandy.

Popírání klimatických změn je častým tématem internetových diskusí, přičemž některá internetová média podporují názor, že klimatická hrozba je z politických důvodů přehnaně zveličována. Na druhé straně například Facebook nezakázal obsah popírající klimatickou krizi a umožňuje jeho šíření, což napomáhá zpochybňování, přestože vědecký konsenzus je takový, že ke změně klimatu dochází a že musíme jednat co nejrychleji, abychom ji zastavili.

Vzhledem k roli, kterou sociální aplikace hrají v šíření zpráv a informací, je důležité, aby i ony v tomto ohledu převzaly svůj díl zodpovědnosti. A i když to někteří budou považovat za porušení svobody projevu, existují případy, kdy je nutné učinit nepopulární rozhodnutí. Navíc v případech, kdy se jedná o vědecký konsenzus, skutečně nejde o názor nebo o „vlastní výzkum“ daného tématu.

Diskuze (16) Další článek: Cisco koupí brněnský Smartlook. Zařídí, aby se vaše digitální služby dobře používaly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,