RSSOwl: Sova hlídající nové zprávy

Populární čtečka RSS kanálů, která je již dlouho zabydlená na počítačích s různými operačními systémy, se dostala do finální verze 2.0. Co nám tento opensourcový projekt nabízí?

RSS se posledních několik stalo běžně používanou službou velké spousty webových serverů, které přicházejí s novými zprávami, články, informacemi, a samozřejmě i jejich návštěvníků. Možnost stahovat upozornění na novinky přímo do počítače bez nutnosti pravidelného otevírání sledovaného serveru téměř v reálném čase se stalo denním chlebem pro všechny profesionály i značné množství obyčejných uživatelů.

Zdroje jsou základ

K čemu by byla RSS čtečka, kdyby do ní nebyly vloženy informace o kanálu, ze kterého má data čerpat? Proto vašim prvním krokem při spuštění programu je právě nastavení položek pro příjem zpráv. Při přidávání se můžete řídit doporučením programu (obsahuje několik přednastavených kanálů), nebo sami ručně vložíte adresu kanálu, či si podle vašich zájmů necháte z několika nabízených služeb vyfiltrovat tematické zprávy.

sshot-1.png sshot-1a.png
Přidávání zdroje pomocí přímé adresy.

První dvě možnosti jsou celkem jasné. Výběrem z nabízených kanálů a ručním přidáním určité adresy vytvoříte v podstatě složky představující jednotlivé zdroje, se kterými můžete dále pracovat. Třetí způsob přidávání kanálů funguje tím způsobem, že nejdříve vypíšete klíčová slova, podle kterých bude čtečka zprávy stahovat. Poté zvolíte jednu z nabízených vyhledávacích služeb (např. Google News či Live Search) a skrze ni vám do čtečky budou chodit vyfiltrované zprávy.

sshot-2.png sshot-2a.png
Nejdříve vypíšete klíčová slova, potom zvolíte zdroj informací.

Zprávy, řazení i štítky

Samotné prostředí programu pak připomíná klasického e-mailového klienta s tím, že na levé straně se nachází sloupec se seznamem RSS zdrojů, vpravo pole se zprávami z vybraného zdroje a pod ním náhled zobrazují rozkliknutou zprávu. Toto základní zobrazení lze do určité míry upravovat a v podstatě zde vše funguje jako ve většině ostatních RSS čteček. Zprávy i kanály lze seskupovat, třídit, měnit jejich pořadí podle určitých kritérií apod.

sshot-3.png 
Klasické rozhraní RSS čteček.

Vybranou zprávu lze buď jedním kliknutím zobrazit přímo ve čtečce, nebo dvojklikem otevřít v externím webovém prohlížeči. Se zprávou otevřenou ve čtečce lze dále pracovat. Můžete ji různým způsobem označit a oštítkovat, čímž dojde v seznamu k jejímu barevnému odlišení. Zprávy se dají také různě přesouvat, přeskupovat a třídit. Novou funkcí v této verzi je jejich sdílení. Můžete ji tak automaticky odeslat na svůj facebookový účet, na Twitter atd.

sshot-4.png 
Náhled zprávy přímo v programu.

Novinky 2.0

Podstata programu se od předchozích verzí prakticky nezměnila. Ostatně by to asi ani nebylo žádoucí. Proč taky měnit zavedený systém, který funguje dobře? Novinky se tak omezují spíše na dílčí záležitosti a grafický vzhled, který doznal jistých vylepšení. Funkčně tak došlo především k přidání již zmíněné možnosti sdílení zpráv a vyhledávání zdrojů podle klíčových slov.

sshot-5.png 
Grafické rozlišení zpráv na základě přidělení různých štítků.

Dále zde přibylo umožnění plného přizpůsobení nástrojové lišty, integrace updatu aplikace a lepší vyhledávání v příchozích zprávách. Na druhé straně pak zamrzí absence české lokalizace. Jinak v podstatě nelze programu nic vytknout. Pokud chcete přejít ze své placené čtečky na aplikaci, která je plně zdarma, RSSOwl je pro vás vhodným řešením.

stáhnout program RSSOwl 2.1 Licence: open source, 3,8 MB
Autor: Benjamin Pasero
Web programu: www.rssowl.org


fsc.jpg

Diskuze (1) Další článek: Nový Knoppix 6.2: Linux bez nutnosti instalace

Témata článku: , , , , , , , , , ,