Rozvalte se v obýváku: test pěti HTPC

Počítače do obýváku, neboli HTPC, svými možnostmi předčí DVD rekordéry a liší se i od klasického PC.

Přestože šlo o test počítačů, jejich výkon nebyl to první, co nás na nich zajímalo. Testované multimediální počítače jsou určené především do obývacích pokojů, kde mají zastoupit DVD přehrávače a rekordéry. A na to výkonem stačí všechny současné počítače. Důležitá je v tomto případě spíše jednoduchost ovládání, hlučnost, způsob vypínání a spotřeba.

Po stránce vzhledu nás nejvíce zaujal Acer Aspire, který byste si klidně spletli s DVD přehrávačem a do obýváku tak skvěle zapadne. Cybex a Fox zvolili jen minimální úpravy počítačových skříní a zejména ze zadní strany vypadají stejně jako obyčejný počítač.

3.Cybex_DSC09756.jpg
Dálkový ovladač Microsoft výborně padne do ruky, tlačítka mají ideální tvar, rozmístění a jsou výborně rozlišena – ovládání poslepu proto nebude problém

Co ucho uslyší a wattmetr naměří

Pro měření hlučnosti jsme nepoužili žádný měřicí přístroj a jen jsme porovnali jednotlivé počítače mezi sebou. Měření pomocí hlukoměru totiž není zdaleka všeobjímající – zvlášť vícero komponent v počítači může tvořit směsici zvuků, která má nižší hodnotu dBA, přesto bude nepříjemnější třeba kvůli své frekvenci. Při hodnocení jsme byli velice přísní, protože hluk, který vám u práce na počítači třeba připadá běžný, může při sledování filmů hodně rušit. Svou tichostí nás potěšily především počítače Fujitsu Siemens a Shuttle. Naopak u Aceru a Cybexu celkem zbytečně zvyšoval hlučnost pevný disk. Škoda, že se nad tím výrobci počítačů více nezamysleli a neumístili do nich nějaké tišší modely.

Měření spotřeby počítače jsme provedli s pomocí wattmetru a zajímala nás jak spotřeba ve 2D režimu, tedy ve Windows, kdy byl celý systém v klidu, tak i maximální spotřeba při hraní, kdy grafické karty pracují ve 3D režimu. K tomu nám ideálně posloužil test 3DMark různých verzí (na počítači Shuttle se verze 05 ani 06 nespustila), který grafické karty dobře zatížil.

4.Fox_dsc02487.jpg
Původem velkého hluku počítače Fox Cult X2 jsou dva větráky – na procesoru a na grafické kartě

Úsporný režim si nastavte sami

Kromě spotřeby spuštěného počítače nás zajímala také spotřeba v úsporném režimu a spotřeba vypnutého počítače. I při vypnutém počítači je totiž základní deska napájena, třeba kvůli tomu, aby bylo možné zapnout počítač pomocí klávesnice nebo vzdáleně po síti.

V BIOSu počítače nechala většina výrobců nastavený úsporný režim na hodnotě S1, při které je vypnut prakticky jen monitor a pevný disk. Takový úsporný režim ale mnoho neuspoří, navíc je počítač stejně hlučný jako když je zapnutý. Jediným počítačem, který se od výroby přepínal do správného úsporného režimu, byl Fujitsu Siemens. U něj se nám zase vůbec nepodařilo vstoupit do BIOSu, to ale běžné uživatele vůbec nemusí trápit.

Po nastavení úsporného režimu na hodnotu S3 už se některé počítače „vypínaly“ správně, Acer a Shuttle ale stále zůstávaly běžet. Rozdíl ve spotřebě byl mezi nimi obrovský – zatímco Fox spotřeboval pouze jeden watt, Acer jich potřeboval osmapadesát.

Spotřeba vypnutých počítačů se téměř nelišila a pohybovala se kolem 5 W. I v tomto případě měl nejvyšší spotřebu Acer. Zde to bylo způsobeno nejspíš svítícím stavovým displejem, na němž se zobrazuje datum a čas.

Kromě spotřeby nás také zajímalo, jakým způsobem lze do úsporného režimu a režimu spánku přejít. Zda je k tomu možné využít dálkový ovladač, klávesnici nebo je nutné k počítači vstát z křesla a vypnutí spustit ručně z nabídky nebo vypínacím tlačítkem.

2.Acer_p5164495.jpg
Při vypnutém počítači se na stavovém displeji ukazuje datum a čas, v aplikaci Windows Media Center pak ukazuje stav přehrávaných médií a jejich názvy

Konektory vládnou počítačům

Velkou váhu (40 %) jsme přiřadili kategorii Vybavení. Sem jsme zahrnuli jak některé komponenty (pevný disk, operační paměť, optickou mechaniku), tak především výbavu konektorů. Na celkovém hodnocení měly obrazové a zvukové vstupy a výstupy a konektory na přední straně podíl více jak 17 %! U konektorů nás zajímaly především ty klasické audiovizuální – tedy SCART, S-Video, kompozitní, komponentní a digitální konektor HDMI a konektory cinch a digitální výstupy pro připojení vícekanálového zvuku.

Do kategorie ostatní rozhraní jsme zahrnuli všechny počítačové konektory – USB, FireWire, e-SATA, PS2 pro myš a klávesnici, vstupy pro antény nebo třeba i archaické paralelní porty. V položce konektory na přední straně jsou pak vypsané všechny tyto konektory, kromě toho jsou ale zahrnuty i do celkových počtů obrazových, zvukových a ostatních vstupů a výstupů.

Natahování kabelů po obývacím pokoji není příliš vhodné, proto se vyplatí, když se počítač dokáže připojit k síti bezdrátově, pomocí Wi-Fi. To zvládly pouze počítače Acer a Fujitsu Siemens, ostatní si za to body nepřipsaly.

Alternativa pracuje správně

Do samostatné kategorie jsme oddělili TV a FM tuner. Všechny počítače používaly tuner hybridní, tedy umožňující příjem analogové i digitální DVB-T televize. Acer měl tyto tunery dokonce dva a jen on umožnil, aby běžely dva tunery najednou – kombinovat příjem analogového i digitálního signálu u tunerů nelze.

Karty jsme také mimo Windows Media Center zkoušeli i v alternativním DVBVieweru, s nímž překvapivě žádný z počítačů neměl problémy. V DVBVieweru navíc není, na rozdíl od WMC, problém sledovat nebo nahrávat zároveň celý multiplex, tedy více stanic najednou. Ve WMC jste vždy omezeni pouze na sledování jednoho pořadu.

Výkon není důležitý

Výkonu počítačů jsme v tomto testu nechali váhu pouhých 15 %. Celkový výkon sestavy otestoval PCMark05, v němž jsme ještě zvlášť otestovali výkon pevného disku. K vyzkoušení herního výkonu jsme použili klasické 3DMarky verzí 01–06 a hry F.E.A.R., Heroes of Might and Magic V a Doom 3. Rozlišení jsme volili poměrně nízké, neboť předpokládáme hraní na běžné televizi.

Výkon počítače také prověřila komprese videa a zvuku, což jejich uživatele možná bude zajímat více. Hodně rozdílné výsledky mezi kodeky DivX a XviD jsou způsobeny podporou dvoujádrových procesorů. XviD je podporuje jen v poslední testovací verzi, která zatím nepracuje příliš spolehlivě – proto jsme použili poslední stabilní verzi 1.1.0. K měření propustnosti USB jsme využili program HD Tach a náš testovací disk v externím rámečku.

2.Acer_DSC09663.jpg
Uvnitř není moc prostoru, vše je ale dobře uspořádáno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,