iOS | Rozšířená realita

Rozšířená realita vtrhla do iOS. Tohle je osm nejzajímavějších aplikací

  • Vývojářský balíček ARKit značně zjednodušil vývoj aplikací pro rozšířenou realitu
  • AR vás naučí tancovat, pomůže s výběrem nábytku a samozřejmě zabaví
  • Vybrali jsme osm zajímavých aplikací pro iOS

V úterý byl pro mobilní zařízení od Applu vydán operační systém iOS 11, který mimo jiné přinesl také ARKit. Díky němu mohou vývojáři tvořit aplikace pro rozšířenou realitu mnohem snadněji než doposud. Společně s novým systémem tak dorazilo velké množství aplikací, které s rozšířenou realitou pracují. My jsme proto vybrali deset těch, které nás zaujaly.

Dance Reality

I takhle mohou vypadat moderní taneční. Skrz displej se díváte na svoje nohy a do rytmu je posunujete podle otisků na podlaze. Zapojit můžete i partnerku/partnera. Aplikace nemá za cíl komplexní výuku tance, ale procvičení základní dovednosti kroků do rytmu. Abyste tušili, jak se má pohybovat zbytek těla, jsou připravena tradiční výuková videa.

Magic Sudoku

Další originální aplikace potěší fanoušky téhle logické hry, především potom ty méně trpělivé. Magic Sudoku totiž jakékoliv herní pole dokáže vyřešit a zobrazit přímo na papíře. Stačí namířit telefon na papír se hrou, aplikace rozpozná doplněné číslice a dopočítá zbylé.

AR MeasureKit

ARKit značně zpřesnil rozeznávání reálných objektů a zlepšil schopnosti motion trackingu. Díky tomu je možné využít rozšířenou realitu i na přesné měření objektů skrz displej telefonu. Jednou z aplikací je AR MeasureKit, který nabízí několik režimů. Základem je běžné pravítko, ale k dispozici je i měření nakreslené dráhy, měření vzdálenosti od vytvořených bodů v prostoru, měření úhlů, geometrických objektů nebo výšky osob. A samozřejmě nechybí ani tříosá vodováha.

392x696bb (1).jpg392x696bb (2).jpg392x696bb (3).jpg392x696bb.jpg

Fitness AR

Jednou z nejoblíbenějších aplikací pro záznam fitness aktivit je Strava zaměřená primárně na cyklisty a běžce. Díky otevřenému API již vzniklo množství nástrojů, které umožňují reprodukovat uložená data mnoha způsoby. A nově přibyl i ten s využitím rozšířené reality.

Fitness AR propojíte se Stravou a jakoukoliv trasu lze promítnout třeba na stole. Zajímavé budou primárně ty s vysokými kopci. Kromě vlastních aktivit si lze tedy prohlédnout i ikonická cyklistická místa jako jsou kopce Alpe d’Huez, Mont Ventoux nebo Passo Stelvio.

IKEA Place

První aplikaci s podporou rozšířené reality představila švédská IKEA už před čtyřmi lety, jenže v reálu ani zdaleka nefungovala dokonale. To se povedlo až s příchodem ARKit. Z katalogu nábytku si zkrátka vybíráte gauče, stoly nebo police a umisťujete je do skutečného prostředí.

Aplikace pracuje s reálnými rozměry nábytku, takže kromě prohlédnutí vzhledu si můžete zároveň ověřit, zda se vám konkrétní kusy do bytu či domu vlezou. Aktuálně je k dispozici v aplikaci přes 2 tisícovky produktů. Do jedné kompozice jich lze umístit víc najednou a následně celý výtvor uložit jako běžnou fotku pro snadné sdílení.

IKEA Place je zdarma, nicméně do českého App Store zamíří až během následujících dnů.

Pigeon Panic

A teď už se dostáváme do kategorie her, v tomto případě spíš venkovních. Jde o tradiční zábavu, která nás ve školním věku bavila i bez rozšířené reality. Prostě na zem před sebou nasypete krmení pro holuby, vyčkáte až se sletí a následně je co nejrychleji musíte všechny odehnat. Máte na to půl minuty.

Na rozdíl od reálné zábavy vás Pigeon Panic odmění počítáním nejvyššího skóre.

Aplikace by do App Store měla přibýt tento týden.

Hologrid: Monster Battle

Tohle je tahová strategie spojená s karetní hrou – karty si lze koupit ve fyzické podobě a monstra z nich potom přenést do rozšířené reality. Původně byla hra vyvinuta pro mobilní virtuální realitu typu Samsung Gear VR, brzy se však přesune i do rozšířené reality, a to jak na iPhony a iPady, tak kompatibilní zařízení s Androidem.

520x293bb (1).jpg520x293bb (2).jpg
520x293bb (3).jpg520x293bb.jpg
  • Hologrid: Monster Battle (aplikace zdarma, karty za 25 dolarů)

Stack AR

A nakonec ta nejjednodušší hra, která však může zabavit o to déle. Stack spočívá v jednoduchém principu, kdy stavíte co možná nejvyšší věž z kvádrů, které pravidelně přijíždí ze dvou stran. Musíte je umístit co nejpřesněji na sebe, neboť přesahující část zkrátka odpadne. Takto se věž postupně zužuje až do okamžiku, kdy si na její vrcholek netrefíte.

Hra je zábavná i bez rozšířené reality, ta ji však udělá o dost zajímavější, neboť věž můžete stavět přímo na stole.

Diskuze (6) Další článek: Tuzemák prý obsahuje rakovinotvornou látku. Vážně?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,