Technologie | Brýle | Rozšířená realita

Rozšířená realita konečně levně: Leap Motion překvapil novým nadějným headsetem

Startup Leap Motion, který původně vyvíjel pouze technologii snímání rukou, dostal minulý rok další velkou investici v hodnotě 50 milionů dolarů. Nyní ukazuje, že chce jít dále, než je pouhé ovládání gesty.

Leap Motion představil veřejnosti projekt „North Star“, což je nová levná platforma pro rozšířenou realitu, která zahrnuje jak helmu s displeji a průhlednými sklíčky, tak i známou krabičku pro snímání rukou, jež byla v prodeji už od roku 2013.

North Star se pyšní zajímavými parametry, protože každý 3,5palcový displej má rozlišení 1 600 × 1 440 bodů a frekvencí 120 Hz (výrobce BOE, řadič Analogix). Zorné pole, které bylo vytýkáno třeba u Microsoft Hololens, je zde rovněž výborné – 100 stupňů (FOV), což je srovnatelné s helmami pro virtuální realitu. Pokud jde o základní systém, helma využívá odrazu obrazu z displejů do průhledných sklíček. Samotný snímač rukou doplněný o kameru od Logitechu pak dokáže trackovat ruce v oblasti 180 stupňů.

Inženýrům se podařilo celou konstrukci udělat zcela jednoduchou a tím pádem i výrazně snížit cenu, která je při hromadné výrobě pod hranicí sto dolarů. Hardware i software bude navíc uvolněn jako open source. Jedná se ale zatím o experimentální prototyp, takže cílem je zaujmout hlavně vývojářskou komunitu, která možnosti posune zase o kus dál.

Do budoucna se počítá se zmenšením konstrukce, přidání snímání očí, senzorů okolního světla, integrovaných sluchátek a další úpravy. Bližší detaily by měly být k dispozici příští týden.

Váš názor Další článek: Gen zodpovědný za větší chuť na sladké byl spojen se sníženým množstvím tělesného tuku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,