Rozpoluplný názor na GroupWise

28. srpna 1997
Navigator v Javě SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Příspěvek našeho čtenáře, který si pro svou neobvyklost dovolíme zveřejnit. Jeho zkušenosti jsou v rozporu s názory redakce Connectu (viz c. 5/97, str. 67).
Novell GroupWise je dobře hodnocen jenom těmi kdo ho mermomocí chtějí používat, bohužel od samého začátku jde o produkt nedotažený, neustále opravovaný a dodělávaný. Lidé co okolo něho působí mají ten názor, že Novell si po vzoru Microsoftu rozložil Beta cyklus na všechny zainteresované a aby měl alespoň "něco" v prodeji, tak prostě vyhodil ven zcela nehotový produkt.

Zoufalá je i otázka kompatibility, podpory běžných standardů a vůbec snadnosti použití, instalace a správy tohoto produktu. Pokud je produkt provozován jako samostatný produkt, není to až tak problematické, ale jakmile má přijít řeč na propojení (například) dvou GroupWise vzdálených několik set kilometrů a propojujících se přes modem nebo jiný druh sítě, je to horor a pro instalující záležitost několika dnů laborování a přesvědčování produktu aby dělal co má. Největším problémem je replikace databází (údajů), která je nejméně dotaženou - při sebemenší chybě a výpadků se totiž replikace provádějí znovu a znovu od začátku a v mnoha případech mají na svědomí zlikvidování databází na OBOU stranách. Bezpečnostní kopie (backup) je tedy více než doporučen. Ještě větší problémy působi, paradoxně, GroupWise na Novell NetWare serverech - díky velmi nízké úrovni kompatibility a schopnosti koexistovat. Uvážím-li že trh zcela bez problémů akceptoval konkurenční produkty- tj. Lotus (cc:Mail), Microsoft (Exchange) a Netscape (Communicator), tak mi připadá hovořit o "nezralém" trhu jako určitý druh pokrytectví....

Daniel Dočekal

Váš názor Další článek: Navigator v Javě

Témata článku: , , ,