Rozlišení 800x600 do dlaně

Laboratoře firmy Fujitsu představily prototyp plnohodnotného kapesního počítače s čtyřpalcovou obrazovkou, která svou jemností rastru může konkurovat barevnému tisku.

Fujitsu zařízení označuje jako Compact PDA, nicméně se jedná o plnohodnotný počítač. Běží totiž na něm normální Windows XP, ne nějaké Windows CE. Vzhledem k uváděným parametrům ale není vnitřní výbava procesorem, kapacitou paměti či disku vůbec důležitá. Tím nejdůležitějším je nový velký displej s úhlopříčkou 10,16 cm a plným rozlišením 800x600. Při přepočtu na dpi (zde ppi), tedy tiskové rozlišení to je 254 dpi tedy bodů na palec. Při takovém rozlišení již téměř nepoznáte hranice mezi body. Obraz na obrazovce tedy bude vypadat, jako by byl vytištěn. Jeden barevný bod na tomto displeji přitom není tvořen klasickou trojicí vedle sebe ležících obrazových bodů, ale barvy skládá rychlým přepínáním RGB bez využití barevných filtrů. Barvy nejsou vedle sebe, díky čemuž je možné dosáhnout vyššího rozlišení.

Díky vysokému rozlišené tedy odpadá úprava obsahu webových stránek, aby se vešly i do menšího rozlišení. Nicméně pochopitelně běžné písmo bude na tak titěrné obrazovce velmi malé, takže problémy s čitelností tu přesto zřejmě budou. Proto je možné se připojit k počítači přes vzdálenou plochu a pracovat na větším monitoru.

Zde je vidět čočka fotoaparátu i průhledový hledáček * navigace je možná jen prostřednictvím tlačítek, není zmíněno, zda je obrazovka dotyková.

Fujitsu se sice nezmiňuje o procesoru, doplňkovou výbavu ale nevynechává. Tato krabička obsahuje podporu WiFi, Bluetooth, IrDA port a pozici pro Compact Flash karty. Tedy v podstatě kompletní bezdrátovou podporu plus prostor pro další rozšíření. V tomto prototypu je také integrován digitální fotoaparát, jeho rozlišení se ale nezmiňuje.

Pochopitelně se jedná o prototyp, který se do ostrého prodeje v této podobě nedostane, Fujitsu jej připravila zejména kvůli použité obrazovce, aby mohla vyzkoušet reakci na tuto revoluční záležitost. Plánuje se několik různých variant konečného produktu, kde by takto vybavený počítač byl je jedním z mnoha typů.

Poznámka: fotky se odkazují na japonský originál tiskové zprávy

Diskuze (25) Další článek: Microsoft: na Virtual PC poběží i Linux

Témata článku: , , , , , , , ,