Rozhovor se Zoner Software: Vývoj Photo Studia ještě zdaleka nekončí

Nejen o produktu Zoner Photo Studio 8 je následující rozhovor. Také nás zajímalo, co přinese jeho další verze a zda se Zoner prosadí na poli serverových řešení. Ptali jsme se rovněž, kdo stojí za vývojem nového systému Zoner Antivirus.

Na tyto otázky i na to, co nového tato společnost chystá, nám odpovídal ředitel softwarové divize společnosti Zoner, pan Robert Sobola.

Většině čtenářů našeho serveru je společnost Zoner velmi dobře známá. Přesto však, mohl byste stručně zopakovat, kterými odvětvími se zabýváte?

Společnost Zoner software je přední poskytovatel internetových služeb. Patříme mezi největší poskytovatele webhostingu, vyvíjíme vlastní elektronický obchod a také se zabýváme registrací domén.

Druhou významnou aktivitou společnosti je vývoj grafického software (Zoner Callisto5) a software na správu digitální fotografie (Zoner Photo Studio 8). Máme více jak 12letou historii ve vývoji a jsme přesvědčeni, že naše produkty patří mezi nejlepší v dané oblasti.

Třetí významnou aktivitou je vydavatelství Zoner Press, které se specializuje na odbornou literaturu a literaturu kolem digitální fotografie.

Závěrem bych rád představil poslední novou aktivitu společnosti, a to vstup do oblasti mail serverových řešení a antivirové ochrany. Jistě mnozí zaregistrovali, že Zoner podepsal exkluzivní zastoupení se společností IceWarp a zařadil do svého portfolia jejich kompletní produktovou nabídku.

Asi největší úspěchy sklízí aplikace Zoner Photo Studio (ZPS), dříve Zoner Media Explorer (ZME). Můžete nastínit, čím se natolik odlišuje od konkurence, a proč by tedy měli uživatelé používat právě ji?

Naším cílem je nabídnout uživateli produkt dle jeho představ. Dnešní verze Zoner Photo Studio 8 je již pátá v pořadí. Každá nová verze je postavena na námětech a připomínkách uživatelů předchozích verzí. Analyzujeme řádově tisíce mailů a na základě této analýzy definujeme novinky pro další vývoj. Současně sledujeme nové technologie, a pokud se objeví něco zajímavého, co by zákazník mohl ocenit, opět se snažíme zařadit do portfolia novinek nové verze.

Zoner Photo Studio 8 je český produkt v českém jazyce, což je zásadní výhodou oproti konkurenci. Troufám si říci, že co do funkcionality produktu nemáme konkurenci. ZPS8 je komplexní nástroj a kromě úprav fotografií přináší uživateli řadu dalších možností jako tisky, publikační možnosti, odesílání fotografií ke zpracovatelům apod.

Dále k produktu nabízíme vždy přidanou hodnotu. Letos k verzi osm například: zdarma knihu o ZPS, 3D brýle pro prohlížení 3D obrázků a 100 MB webového prostoru taktéž zdarma.

V neposlední řadě každý uživatel našeho produktu má možnost cokoliv konzultovat s naší technickou podporou, která je nabízena jako přidaná hodnota, služba opět zdarma.

To jsou v kostce hlavní výhody našeho produktu oproti konkurenci.

Na letošním Invexu jste uvedli již osmou verzi tohoto programu. V čem je natolik zlomová a zásadní, na rozdíl od ZPS7?

Zásadní novinka u verze ZPS8 oproti verzi ZPS7 je optimalizace jádra, z čehož plyne značné zvýšení rychlosti (především načítání grafických formátů, a to včetně formátu RAW) a snížení paměťových nároků. Co se týče nabídky nových funkcí, tak ve verzi 8 může uživatel najít nástroj pro tvorbu Panoramat (vlastní vývoj tohoto nástroje) a nástroj na tvorbu 3D obrázků. Samozřejmě je zde celá řada dalších novinek a nejlepší je podívat se na naše stránky, kde je kompletní seznam.

V předchozí odpovědi jste se zmínil o technické podpoře jako o přidané hodnotě. Nemyslíte, že kvalitní support by měl být základem, ne přidanou hodnotou?

Pochopitelně, že technická podpora pro koncového uživatele by měla být samozřejmostí. Každopádně z mého pohledu je to přidaná hodnota pro zákazníka, protože kvalitní technická podpora stojí peníze. Pracují zde lidé, musí mít určité pracovní prostředí atd. Je to finanční náklad, který si bere na svá bedra výrobce, tedy firma Zoner, a zákazníkovi tuto službu nabízíme zdarma. Neznám jiný konkurenční výrobek, který by nabízel stejnou přidanou hodnotu. Na druhé straně je pro nás komunikace s uživateli silnou zpětnou vazbou a my si velmi vážíme každého uživatele, který s námi komunikuje.

Ale zpět k Photo Studiu. ZPS se prodává v několika verzích: Classic, Home a Professional. Nedomníváte se, že cena verze Professional je na české poměry trochu vysoká (2499 Kč)? Která z verzí je mezi zákazníky nejžádanější?

Nejžádanější je, možná k vašemu překvapení, právě verze Professional. Pokud si řekneme, cena je 2499 Kč, tak opravdu nehovoříme o malé částce. Je však potřeba si říci, co vše je v této částce ukryto.

Verze ZPS8 Professional obsahuje: krabicové balení produktu včetně DVD obalu, CD, manuálu. Dále knihu o ZPS8, 3D brýle a 100 MB webového prostoru. K tomuto bonusovému balíčku je vždy nabízena další hodnotná cena, jako například tričko z kolekce Zoner Fashion či software na úpravu videa Pinnacle Studio.

Pokud si zákazník takto napíše, co vše je v ceně produktu, věřím, že se mu již cena nebude zdát vysoká. Každopádně ve srovnání s konkurencí poměr cena/výkon jsme nejlevnější.

S uvedením ZPS8 se objevila možnost využít slevu pro studenty. Proč tato speciální sleva vznikla, za jakých podmínek ji lze využít a nakolik už ji studující uživatelé využili?

Slevu pro studenty jsme zavedli z toho důvodu, že si uvědomujeme fakt, že tato potenciální skupina zákazníků není trvale výdělečně činná a je z morálního hlediska vhodné nabídnout určitou slevu.

Podmínky nákupu jsou jednoduché. Stačí doložit jakýkoliv studentský doklad, který lze ověřit, a na základě tohoto dokladu poskytneme slevu. Tato zvýhodněná nabídka byla zavedena před dvěma měsíci, bohužel zatím nemám korektní informace o počtu takto prodaných licencí.

Chystáte už další verzi ZPS, tedy ZPS9? Případně, jaké nové funkce budou do programu přidány? Pokud se nemýlím, dosud to bylo tak, že každým rokem vyšla nová verze.

Tak jak jsem uvedl v úvodu rozhovoru, nové verze vždy vznikají na základě spolupráce s uživateli starších verzí a na základě technologických novinek. V současné době jsme ve fázi analýzy, a zda bude nová verze opět za rok, si netroufám říci. Každopádně budeme pokračovat ve vývoji ZPS9, to je určité.

Co podle vás v současném Photo Studiu zatím stále chybí a co hodláte přidat již do ZPS8 (formou opravných balíčků)?

Námětů pro nové verze jsou doslova stovky. Co například chybí současné verzi ZPS8? To je velmi těžká otázka, protože každý má subjektivní potřeby. Také kapacita našeho vývoje je omezená, takže i kdybychom například chtěli nabídnout v nové verzi 50 nových funkcí, tak to není možné, a musím vybrat pouze 30 z našeho pohledu nejzajímavějších.

Nová verze ZPS8 je z našeho pohledu perfektní, a co bude nového ve verzi budoucí, to se nechte překvapit. Věřím, že to bude opět překvapení velmi pozitivní.

Opusťme nyní oblast zpracování digitální fotografie. Jaké nové projekty v tuto chvíli vaše firma chystá?

V tuto chvíli bych hovořil pouze za oddělení software firmy Zoner. Připravujeme několik novinek, které se netýkají přímo produktu, ale budou s digitální fotografií úzce souviset. Bohužel je nyní nemohu prozradit, ale zveřejnění lze očekávat v průběhu února 2006. Co prozradit mohu, je větší rozpracování projektu www.foto24.cz a také rozšíření nabídky Zoner Fashion.

Na konci listopadu 2005 jste uzavřeli partnerství se společností IceWarp. Stali jste se tak jen obchodním partnerem, nebo to máme chápat tak, že Zoner začíná vyvíjet také serverová řešení a myslí to s nimi vážně?

Společnost IceWarp je profesionál v oblasti mail serverových řešení. Strategickým spojením chceme dosáhnout prosazení produktu Merak na českém trhu. IceWarp nabízí kvalitní a profesionální produkt, Zoner nabízí prodejní know-how a profesionální marketing. Obě společnosti se budou věnovat nadále tomu, co umí nejlépe, a věříme, že společně vybudujeme síť spokojených zákazníků.

V říjnu jste také informovali o dokončení první fáze vývoje vlastního antivirového řešení. Popište nám, co všechno bude Zoner Antivitus umět. Bude určen jen pro servery nebo bude vydána i jeho desktopová verze?

Zoner Antivirus (ZAV) je moderní antivirový systém, navržený pro systémy Windows 2000+ a Linux, pro procesory i386 kompatibilní. Jádro ZAVu je moderní, nově navržené (multithreadové) a sestává se z jedné separátní komponenty. V případě Windows se jedná o DLL knihovnu a v případě systému Linux o sdílenou knihovnu, kterou lze připojit k libovolnému programu a souboru antivirové databáze, v níž jsou uloženy definice známých virů.

Jádro v této verzi používá k detekci virů následující techniky: algoritmická detekce, statická heuristická analýza, dynamická heuristická analýza, run-time heuristická analýza, vyspělý emulátor kódu, rekurzivní dekomprimační/dekódovací moduly. Tyto techniky umožňují identifikovat neznámé, nové viry a to je klíčový argument pro Zoner Antivirus.

ZAV je již několik měsíců testován na mail serverech Zoneru (InMail, Czechia,…) na systémech Windows 2000. Produkt ZAV je speciálně navržen pro výkonné mail servery a v blízké době bude uvedeno i desktop řešení pro mail klienty.

Společnost Zoner software, s.r.o. v brzké době představí Zoner Antivirus odborné i široké veřejnosti. Jsme přesvědčeni, že ZAV ocení především společnosti, které kladou veliký důraz na ochranu dat před viry, a že se ZAV stane úspěšným produktem na českém i slovenském trhu.

Myslíte si, že se na přeplněném trhu antivirových produktů dokážete prosadit? Přece jen, konkurence je veliká a zavedené firmy bude těžké porazit.

Ano, máte pravdu, že nebude snadné se prosadit. Každopádně konkurence je mnohem méně než například u výrobců automobilů, PC, motherboardů apod. Zoner je již zavedená firma a má vybudované dobré jméno mezi zákazníky.

Vývoj ZAV řídí odborník světové úrovně a zde si myslíme, že máme určitou výhodu oproti některé konkurenci. Každopádně my začínáme s antivirem pro servery. Produkt je natolik kvalitní, že jej můžeme srovnávat s konkurencí, jako je Symantec, McAfee či NOD32.

Zákazníkům nabídneme špičkovou antivirovou ochranu za mnohem méně peněz než konkurence.

Prozradíte, o jakého odborníka se jedná?

Jistě, vedoucím vývoje je pověřen Marek Střihavka. (Pozn. red.: M. Střihavka je vynikající odborník v oboru virů, je znám také pod přezdívkou Benny.)

Diskuze (14) Další článek: Ke stažení: nová verze DivX Bundle

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,