Rozhovor s HP: odsáváme teplo pomocí uhlíkových trubiček

20. září 2002
ACDSee 5.0 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Na tiskové konferenci pořádané společností Hewlett-Packard v souvislosti s uvedením nových produktů jsme se zeptali Petra Svobody na pár otázek.

Petr Svoboda patří do skupiny personal system group a v „novém“ HP zastává funkci ABG (Access Business Group) Country Managera pro Českou republiku , který je zodpovědný především za přístupová zařízení k Internetu od handheldů, notebooků, osobních a domácích počítačů k pracovním stanicím.

Změnila se nějak struktura společnosti po sloučení s Compaqem?

Ano, struktura je nově postavena na čtyřech pilířích. Je to divize personal system group (dále PSG), která obsluhuje osobní počítače, pracovní stanice, notebooky a zabývá se i vývojem nových technologií, další je imaging & printing group (IPG), jejíž název už jasně vypovídá o její náplni. Následuje skupina enterprise system group (ESG) zabezpečující servery, zálohovací zařízení a řešení a nakonec HP services (HPS) starající se o servis a podporu, outsoursing a nabízí konzultační služby.

Jak to bude s pobočkami?

V současnosti sedíme ve dvou budovách. Na Pankráci a ve Vyskočilově. Snad se do konce roku 2003 podaří najít vhodnou budovu pro celou společnost, kam by jsme se mohli všichni přemístit. Určité lokality jsou již vytipované, ale v současné době se o nich jedná. Malé stěhování v rámci PSG proběhne v pátek 20. září, kdy se budeme stěhovat na Pankrác. Ostatní pobočky po ČR se budou také časem sjednocovat.

Po fúzi dojde k propuštění asi 15 000 osob celosvětově. Bude se propouštět i u nás?

V novém HP bude působit 400 zaměstnanců, což odpovídá avizované redukci pracovních míst o 10 %, přičemž firmu doposud opustilo 30 z plánovaných 45 pracovníků.

Jakým konkrétním způsobem se podílíte na projektu Internet do škol?

Byli jsme jedním z dodavatelů technického vybavení. Do škol jsme dodali asi 9 856 desktopů. Tento objem byl stanoven po dohodě s AutoContem a ostatními partnery podle podílů tehdejších ještě samostatných společností HP a Compaq na trhu v roce 2000. Podobně tomu bylo i v oblasti serverů, kterých se dodalo něco přes 1 000.

Co produktové řady? Budou zanikat a vznikat nové?

Osobně můžu mluvit pouze z krátkodobého hlediska, kde mám informace. Komerční desktopy a notebooky ponesou značku HP a na produktech bude Compaq Evo. HP Vectra a HP OmniBook jako značky zaniknou. Do skupiny PSG spadají Workstationy (Intel i non Intel), emerging technologies zahrnující PDA, vypalovačky DVD, W-LAN zařízení, desktopy, notebooky a monitory plus pár dalších věcí. V desktopech a noteboocích se do budoucna setkáme už pouze se značkou Compaq Evo, u pracovních stanic HP Workstation. Vždy dominantní značka na trhu převládne. Jediná výjimka bude u PDA a Wireless zařízení, které ponesou název HP iPAQ.

Zastihla vás nějakým způsobem povodeň?

Ne, naší společnosti se naštěstí vyhnula.

Nabízíte nějakou pomoc spoluobčanům po povodních?

Na nějaký konkrétní způsob pomoci za divizi PSG si zrovna nevzpomínám.

Budete opět na Invexu?

Ano, opět budeme mít společný stánek s našimi partnery, v hale B stánek číslo 59.

Co vystavíte a představíte nějakou zajímavou novinku?

Představíme například celou řadu nových tiskáren a za oblast PSG to bude mezi jinými iPAQ s procesorem Intel Xscale na 400 MHz. MultiPort bezdrátové řešení s technologií 802.11b nebo Bluetooth. Jako zajímavost bych uvedl notebook Compaq Evo N1000V s výkonným desktopovým procesorem s technologií odsávání tepla pomocí uhlíkových trubiček a ventilátorů, který je vybaven i multiportem.

Jiné výraznější novinky v budoucnosti?

PDA iPAQ a s integrovaným WLAN 802.11b či WWAN GPRS, kdy GPRS řešení bude dostupné koncem roku i pro MultiPort. Veškerý další vývoj pro PSG (desktopy, notebooky a PDA) s využitím dosavadních znalostí HP přechází pod Compaq. Ještě do konce roku představíme Tablet PC s IrDA klávesnicí a cenou začínající někde okolo 70 000 Kč (v produktové řadě nahradí Compaq Evo N200).

Budou Windows Media Center Edition někdy dostupná v Čechách?

Jsme jedním z OEM výrobců pro Microsoft, takže by to nebyl problém, ale nic jsem o tom neslyšel.

Jaký je váš nejprodávanější produkt?

U desktopů to je D300v nebo D310 z nejnižší řady a v noteboocích Compaq Evo N115. Celkem překvapil i nový model notebooku Compaq Evo N800v.

Jak se budete snažit dohnat asi 20% ztrátu v prodeji notebooků na Acer?

Máme plán, ale jak jistě uznáte, zveřejnit nejde. Určitým vodítkem by mohlo být představení tří nových akčních modelů notebooků – tři nej.

Je připravena reklamní kampaň vysvětlující zákazníkům, že došlo k sloučení společností HP a Compaq?

Například divize IPG již svoji kampaň zahájila. Skupina PSG má připravenou reklamní kampaň na půlku října, která skončí koncem listopadu.

Kterou technologii budete do budoucna prosazovat?

Jednoznačně zůstaneme u MultiPortu, který se nám osvědčil a časem možná integrujeme například 802.11b a Bluetooth na jednu desku MultiPortu.

Nehodláte například vyrábět i telefony?

Ne, na ty se nechystáme :) Půjdeme do integrovaných PDA HP iPAQ s GSM/GPRS konektivitou a podobných zařízení.

Děkujeme za rozhovor

Diskuze (9) Další článek: ACDSee 5.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,