Rozhovor s distributorem: Michal Fajtl, obchodní ředitel Libra Electronics

Více než hodinový rozhovor přinesl řadu zajímavých informací – expanze na východní i západní trhy, hospodaření firmy, obchodní kanály, prodej vlastních notebooků. To vše je Libra dnešních dnů.

Podívejme se na váš další záměr, kterým je proniknutí do první pětky největších distributorů IT na českém trhu – z čísel za rok 2002 je patrné, že byste se museli dostat minimálně před Levi International, nepočítáme-li firmu ProCA, která je v rámci holdingu AAC vaší sestrou. Je daný záměr v letošním roce splnitelný?

Dostat se do první pětice největších distributorů IT u nás, znamená minimálně překročit obrat 3 miliardy korun v tomto roce. Náš plán je na této hodnotě založen. Ale pokud jde o to, zda-li opravdu budeme v Top 5, či zda budeme šestí, to pro nás není zas až tak důležité. Potřebujeme především správně vyvážit růst v tržbách s profitabilitou společnosti. Naším cílem není jen zvyšování objemu, ale i efektivity společnosti. 3 miliardy obratu pro nás jsou v tomto roce reálným cílem – mělo by nás to dostat velmi blízko Top 5, snad i na tu pátou pozici. To odpovídá naším ambicím a v tuto chvíli i našim možnostem.

Poukazují dosavadní čísla (ke konci června) na to, že se vám plánovaného obratu 3 miliardy korun podaří dosáhnout?

Rok 2003 je pro nás rokem zásadních změn. Zavedli jsme novou strukturu společnosti, kdy jsme diverzifikovali naše obchodní aktivity na jednotlivé obchodní divize. To s sebou nese na jedné straně spoustu investic, na straně druhé mnohá očekávání v těch jednotlivých segmentech. Z dosavadních čísel vyplývá, že dosáhnout uvedeného obratu je pro nás v tomto roce stále velice reálné.

Zmiňoval jste se také o důrazu na profitabilitu společnosti –jak je to tedy se ziskem LIBRY Electronics na českém trhu a celé LIBRY Group?

LIBRA Electronics v loňském roce po zdanění vykázala zisk 39 milionů korun, což potvrzuje rostoucí trend zisku v posledních letech. LIBRA Electronics Slovakia sice pouze nabíhá na firemní standardy, ale již zaznamenala v loňském roce zvýšení efektivity a celkový zisk. Zisk za celou LIBRA Group tedy byl více než 42 milionů korun . Za letošní rok očekáváme i přes již zmíněné investice související se změnou struktury společnosti růst zisku LIBRA Electronics na úrovni 20 %, což je dle našeho názoru růst velice progresivní.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,