Rozhovor s Brianem Flasckem, zástupcem firmy Axis Communication

Většina nyní prodávaných tiskáren InkJet bode ihned nasazována jako síťová.
Trh s tiskovými servery roste výrazně v USA, ovšem v Evropě je situace výrazně jiná. O velice zajímavé problematice jsme rozmlouvali s panem Brian Flasckem (Area Sales Manager, Axis Communications AB), který navštívil na konci ledna ČR. Konkrétní "produktové" informace o firmě Axis najdete na http://www.axis.se

Martin Kamín: Na vašem webovském serveru můžeme najít několik síťových zařízení, zejména tiskové servery. Co je cílem vaší produktové řady a jaké jsou vaše plány na podporu TCP/IP a Internetu.

Brian Flasck: Hlavním naším zaměření je připojení počítačových zařízení do počítačových sítí Ethernet a Token Ring (zejména tiskárny). Naše firma má kromě toho speciální divizi (Storages) orientovanou na připojování zařízení spravující velké objemy dat (například CD-ROM servery). Naše produkty mají multiprotokolovou podporu, nejsou tedy závislí na použitém síťovém prostředí a jsou plně transparentní pro uživatele. Posledním našim výrobkem je NetEye - produkt, který vám snadno umožní vystavit snímané scény do prostředí WWW.

MK: V době, kdy se síťový svět snaží unifikovat se zákazníci ptají, jak takové zařízení mohou na dálku spravovat. Jaké máte plány na podporu platforem pro management sítí jako je OpenView, ManageWise, Management Suite apod.?

BF: Velice úzce spolupracujeme se společností Novell na implementaci řízení našich print serverů uvnitř ManageWise a dalšími významnými firmami, např. XEROX (na trhu v USA), a dalšími síťovými firmami

MK: Jaké jsou rozdíly mezi vašimi zájmy v Evropě a USA?

BF: Je to samozřejmě odlišné, protože v USA máme výrazně vyšší objem obchodů. Nyní jsme otevřeli druhou pobočku v Silicon Valley a v roce 1997 se chceme mnohem více zaměřit na trh v USA. Naši zákazníci potřebují mnohem více podpory.

MK: Jaká je hranice nasycenosti tohoto segmentu trhu?

BF: Trh s print servery roste o 30 procent každý rok. Snažíme se našim zákazníkům vysvětlit, že použitím externího print serveru je tisk na tiskárně až 5x rychlejší, než s klasickým připojením k počítači (peer-peer) nebo serveru. Tato čísla vychází ze studií IDC Research. Například, většina nyní prodávaných tiskáren InkJet bude ihned nasazována jako síťová. Trh se síťovými tiskárnami roste 10x rychleji, než trh s "klasickými" tiskárnami připojovanými na paralelní porty. V USA rostl trh se síťovými tiskárnami před 7 - 10 lety a myslím, že v Evropě, zvláště střední a výhodní, je tento růst pravým obrazem stavu trhu v USA před 5 lety (co se týče procentního nárůstu).

MK: Zažíváme nyní explozi internetovských produktů. Vaše produkty podporují prakticky všechny nejvýznamnější protokoly jako jsou IP, IPX a NetBEUI. Podporou IP je kompatibilita s Internetem zaručena, máte nějaké speciální plány pro podporu Internetu a uživatelů?

BF: Každé naše zařízení je díky této škále podporovaných protokolů univerzální. Loni jsme ohlásili podporu HTTP protokolu. Tím jsme využili vynikajících ohlasů na nové vlastnosti implementované z Internetu do lokálních firemních sítí. Správce/uživatel pak může spravovat print server nebo CD-ROM server z libovolného browseru, zjišťovat jeho aktuální stav a měnit nastavení.

MK: Jak podporujete svými produkty SOHO?

BF: Máme 10 produktů pro všechny segmenty trhu. SOHO lze snad odlišit jen tím, že nevyžaduje tak silně podporu TCP/IP. To je jediný rozdíl. Produkty jsou vybavovány riscovými procesory, jejichž výroba je levná a jsou výkonné. Máme produkty, které podporují TCP/IP jako AppleTalk, zákazník si může vybrat například z verzí print serverů s několika porty apod. Podporujeme samozřejmě i SNA, takže uživatelé sálových počítačů mohou sdílet stejné tiskárny jako uživatelé PC. Myslím, že májem řešení pro všechny segmenty trhu a sítí.

MK: Mějme typickou situaci: právní firma má velkou síť s instalovaným CD-ROM serverem. Mají zákazníci nějakou šanci chránit svá data proti odposlechu? Existuje ve vašich produktech nějaká podpora šifrování přenášených dat?

BF: To je otázka bezpečnosti?

MK: Ano, ale na nejnižší úrovni.

BF: Můžete pouze omezit uživateli přístup k CD diskům prostřednictvím práv definovaných na příslušném serveru, který váš print server spravuje. Šifrování na síťové úrovni neřešíme.

MK: Můžete ještě jinak ochránit vaše data v CD serveru?

BF: Ano, mechaniky disků lze zamknout programově a také manuálně krytem.

MK: Děkuji za rozhovor.

Váš názor Další článek: Nezbytná záplata Norton Utilit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,