Rozhovor s Alešem Slabým: „Půl roku jsem neposlal žádný spam!“

Aleš Slabý, známý zejména svým programem Trotlík, je škatulkován jako jeden z nejaktivnějších spamerů v české kotlině a jeho obchodní praktiky jsou taktéž vnímány jako nekorektní (byl vyloučen z APEK). Přesto věříme, že vás bude zajímat, jak sám sebe a své aktivity vnímá on sám.

Proč rozhovor s Alešem Slabým?

Známé přísloví (nebo je to marketingová poučka?) říká, že negativní reklama je také reklama. Proč jsme se rozhodli přinést rozhovor s osobou tak kontroverzní? Ze dvou důvodů. Prvním je skutečnost, že o tomto člověku již byly napsány desítky článků a kdo by pana Slabého měl znát, patrně ho zná již dlouho. A za druhé – vás nezajímá, jak na své počínání nahlíží on sám?

Aleš Slabý - kdo to vlastně je? Můžete se představit našim čtenářům?

Narodil jsem se v malé vesnici s cca 1800 obyvateli. Už od mládí jsem jevil zájem o spotřební elektroniku. S počítačem jsem se poprvé setkal v šesti letech, tehdy to byl spíše jen nějaký terminál, který se dal přirovnat k psacímu stroji. V roce 1992 jsem dostal Didaktik M (ze Skalice), na kterém jsem pochopitelně nejprve hrál pouze hry, postupně textové hry (nejoblíbenější textovky byly samozřejmě od Františka Fuky) a později se naučil Basic a základy strojového kódu. K PC jsem přesedl postupně okolo roku 1998. Vše jsem se učil metodou pokus-omyl. Učit mě totiž neměl kdo.

Jaké jsou v tuto chvíli vaše výdělečné i nevýdělečné aktivity?

Snažím se, aby veškerá aktivita, kterou podnikám, byla výdělečná. Nejsem typ člověka, který by dělal příliš věcí jen tak z volného času, protože jej ani nemám. A pokud ano, tak rozhodně jej nehodlám trávit u počítače, ale relaxovat ve skutečném životě a se skutečnými lidmi. Nevýdělečné aktivity, které podnikám, jsou například server kazaa.cz, bittorrent.cz a cnet.cz a peer to peer sítě obecně. Ač sice nepřímo, i tyto servery mají svůj účel, to alespoň generují reklamy na jiné komerčně zaměřené servery. Jinak aktivně programuji, a tak dělám, případně děláme, v týmu software na zakázku, konkrétně například spolupracujeme se serverem mobilem.cz, kde dodáváme lištu pro odesílání SMS do IE a jiné. Také spravuji několik počítačových sítí v okolí a pár serverů připojených blízko páteřní sítě. Zajímavá věc, kterou ale nabízím, je klonování simkaret na klonovani.cz a poslední dobou odesílání sponzorovaných Premium SMS.

Zmíněné servery vnímám spíše jako samohybné drivery pro generování návštěvnosti vašich dalších projektů, i když určitý přínos (relativně a v určitých směrech) jim upřít nelze. Z čeho pramení vaše náklonnost k výměnným sítím?

Peer to peer sítě jsou velmi zajímavou službou, kde funguje směnný obchod. Moc lidí se těmito službami nezabývá, je tedy prostor pro uplatnění služeb mých.

Podle vašeho vyjádření v článku na serveru Mobil.cz ze dne 13.5.2003 již sám klonování SIM karet nenabízíte. Jaká je tedy pravda?

To slyším prvně, právě v druhé polovině roku 2003 byla mediální kampaň na tyto služby největší. Nechápu tedy tuto dezinformaci a pravděpodobně ji zase způsobil někdo z mých „přiznivců“.

Kdy jste se poprvé setkal s internetem? První dojmy?

S internetem jsem se setkal někdy v roce 1997. Bohužel, jak jsem se k němu tehdy choval, to si opravdu nepamatuji. Internet doma jsem měl ale až od roku 1999. Bohužel ale kvůli přístupu tehdy SPT TELECOM byl internet spíše drahou věcí na hraní.

Kdy jste prostřednictvím internetu začal vydělávat? A od kdy legálně?

Zajímavá otázka, ale jednoznačná odpověď na ni není. Oficiálně jsem začal podnikat ani ne měsíc od 18. narozenin, to bylo vůbec nejdříve, co to šlo.

Ale již dříve jsem všem známým vytvořil internetové prezentace. Internet mi sloužil jako velmi levné komunikační médium než například telefon, fax a podobně. Snažil jsem se tedy z internetu získat, co nejvíce šlo a co jsem byl vůbec schopen časově zvládnout, a to i teď.

Spousta uživatelů má v paměti program Trotlík, který měl zrychlovat připojení k internetu až o stovky procent. Neberete to jako podvod vůči zákazníkům?

Já si jej taktéž pamatuji, a to velmi živě - byl to začátek. Mnohé uživatele evokoval název Trotlík, ten však vznikl ze spojení "On full throttle - na plný plyn". Jeho "počeštění" však bylo poněkud podobné s podobným výrazem "trotl - hlupák". Avšak jeho konec nezpůsobil ani tak nezájem, ale bohužel přímý opak, velký zájem neplatících lidí: mnoho si jich stáhlo sériové číslo či crack (mnohdy byl "patch" do několika hodin, po vytvoření nové verze). Taktéž krachem v jednání tehdejšího distributora brněnskou firmou Hledej-Najdi, která byla a je doteď nesolventní - to všechno vedlo k ukončení práce na tomto programu. Poslední verze vyšla v roce 2003 v lednu. K dostání je ale i teď na warez serverech samozřejmě i s instrukcemi, jak vše registrovat a používat. Serverová část, která ale plnila hlavní funkci, byla již v červnu loňského roku vypnuta.

To možná svědčí o dobré reklamní kampani, ale ne o tom, že program skutečně funguje tak, jak bylo slibováno. Většina uživatelů nezaznamenala žádné zvýšení rychlosti, natož pak o slibované stovky procent. Znovu tedy musím zopakovat svoji otázku – nemáte pocit, že jste se dopustil podvodu?

Proto také bylo v průběhu kampaně upuštěno od tvrzení 200 %, ale kvůli korekcím v měření se to usídlilo za 70 %. Zrychlení 200 % bylo opravdu to maximální a za ideálních podmínek, ne vždy reálné. Vzhledem k tomu, že program bylo možné po 10 dní zkoušet zdarma a až pak se rozhodnout, myslím, že se každý rozhodl podle subjektivního názoru. O podvod se tedy nejedná, a ani ve své podstatě jednat nemůže. Program, z něhož jsme čerpali znalosti, byl program Throttle.

Na jakém principu program fungoval? Zmiňujete serverovou část – se systémem fungujícím přes internet na bázi klient – server přece nemuselo být těžké naprogramovat ochranu, která by znemožňovala použití cracknutých kopií programu.

Upravoval MTU v registru systému a velikost paketu, blokoval pár spyware programů. V poslední verzi programu uměl také vyhledávat ve slovníku či počítat kilometry najeté myší na počítači. Také optimalizoval připojení přes zmíněný server. Ochran tam bylo několik, ale přemostit internetové spojení pro skupiny NaNET a dreamTeam asi není žádný problém.

Jakou roli měl v celé věci zmiňovaný distributor? Podle obchodního rejstříku i registru ekonomických subjektů taková firma neexistuje. Nejednalo se pouze o psychologickou bariéru mezi vámi a zákazníky?

Distributor prodával software, který jsme vytvořili a měli s ním smlouvu. Firma ale už od října roku 2002 neplatila licenční poplatky, a tak byla spolupráce ukončena. Jelikož se další distributor už neozval a již jsem byl z celé věci zklamán, rozhodl jsem se celý projekt pozastavit. Jednu dobu jsem uvažoval i o zpřístupnění pod licencí freeware. Ale jak jsem řekl na začátku, nerad dělám bezplatné projekty – tím bych veškerou výdělečnou část programu zcela znehodnotil. Firma má stránky na www.agentury.com.

Podle dalších, na internetu dostupných informací jste v roce 2001 záměrně překazil aukci doménového jména oskarshop.cz – chcete se k tomu vyjádřit?

Tato otázka je typická a již několikrát jsem na ni odpovídal. Jedná se nejspíše o nějaký omyl. Nepamatuji se, že bych ohledně této domény kdy jednal. Podle CZ NIC je doména u stejného vlastníka již tři roky. Myslím, že od té doby, pokud by byl zájem kohokoli doménu koupit, byla by již dávno prodaná.

Jste vyhlášený spamer. Co vás k této formě propagace vede? Nebyla by běžná forma reklamy účinnější? Peníze snad nejsou problém.

A víte proč? Za to může jen několik lidí, kteří mě v tomto směru neutuchajíce propagovali, a tím i tento "titul" nabyl své známosti až do té míry, že jsem si ve vtipech zakoupil železářství v Praze a poskytuji erotické služby, případně vaše simkarty nikoli naklonuji, ale "vopíchám" :-). V té době mě k tomu hlavně vedly finance. Reklama je drahá a pro osmnáctiletého studenta sehnat 50 000 Kč na reklamu, například na Email.cz, bez podpory rodičů je celkem problém. Spam byl jedinou možností, jak se zdarma zviditelnit, a povedlo se.

Nyní již není důvod spamovat, a tedy nejméně půl roku jsem neodeslal žádný "spamový" email. Mám reklamu v časopise Mobility, Mobil, na serveru MobilMania, sponzorované odkazy na Seznam.cz, komerční emaily a bannerovou reklamu na Email.cz, používám eTarget, Google AdWords, dokonce byla reklama i v rádiích a občas i na teletextu TV NOVA. Účinnost je samozřejmě daleko vyšší, ale dosáhnout na ně finančně bylo těžší - a spamování bylo zdarma.

Tomu se až nechce věřit. Všechny současné spamy, které se tedy na Živě, Novinkách a dalších zpravodajských i technických serverech objevují, tedy nejsou vaše práce, ale zásluha někoho jiného?

Je spousta lidí, kteří si rádi „zaprudí“. Někdy to je tak, že opravdu vloží někdo příspěvek podepsaný jakoby mnou. Souhlasím ale, že na serverech komerční zprávy vkládám, ale již nikoli tak okatě jako dříve. Vždy to ale nějak souvisí s probíraným tématem.

Spamujete sám nebo máte spolupracovníky? Těžko uvěřit, že to stíhá jeden člověk.

Smích. Jeden člověk to stihne, když je pilný, což v určitých směrech jsem - a velmi. Jak jsem ale řekl, žádné spamové emaily již neodesílám. Finance na start jakékoli nové aktivity už mám, není tedy důvod rozesílat nevyžádané emaily. Snažím se být progresivní a kopírovat poptávku na trhu a spam již poslední dobou není dobrou nálepkou.

Není těžké najít vaši adresu. Několik lidí vám už vyhrožovalo fyzickým útokem. Vzal už někdo svoji hrozbu vážně?

Mně internet a především internetové diskuze někdy přijdou jak posezení v hospodě. Myslím si, že jsem na internetu nikdy nikomu neublížil. Nevidím tedy jakékoli důvody, aby mě někdo atakoval. Myslím si, že je to spíše závist, když se někdo snaží a daří se mu, a tak se asi snaží vybít svoje komplexy někde v diskuzích. Adresu zjistit těžké jistě není, uvádím ji, kde mohu, nejsem žádný pokoutný obchodníček schovávající se ve stínu. Podnikám transparentně. Koncem roku mám v plánu firmu přeměnit na společnost s ručením omezeným a s několika společníky zaměstnat první zaměstnance. Co se týče vztahů s lidmi, myslím si, že ho mám, a to nejenom se zákazníky, ke všem celkem vřelý. O tom svědčí i fakt, že jsme s přítelkyní adoptovali holčičku z Keni.

Výzvy k fyzickému napadení nepovažuji za příliš šťastný ekvivalent k posezení v hospodě, ale opět musím zopakovat svoji otázku – došlo k setkání s některým z nespokojených zákazníků? Pokud ano, jak probíhalo.

Myslel jsem spíše, že diskuze na serverech je jak posezení u piva – možná je to pouze můj názor, ale spousta anonymů tam dělá svoje. Jistě došlo, ale jakékoli problémy řešíme společnou dohodou a není jediného zákazníka, kterého bych kdy kompromisně neuspokojil. Rozhodně ne tak, jak byste si asi přestavoval – „do huby“ jsme si nikdy nedali :-). Jsme přece rozumní lidé a ne parta pobudů, kteří se navzájem perou a uráží. Názory na spam jsou roztříštěné, někomu tolik nevadí, je-li česky psaný a něco se z něj dozví, a někomu vadí. Spam je jen reklamní nástroj, i když někdy otravný.

Poznámka Aleše Slabého k vyloučení z APEK: Z APEK jsem vyloučen nikdy nebyl, vyloučení se mělo pouze projednávat na schůzi, z tohoto sdružení jsem odstoupil DOBROVOLNĚ. Toto zkreslení uvedl MOBIL.CZ, ač se nezakládalo na pravdě.

Diskuze (129) Další článek: Centrum.cz má nový design

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,