Rozhovor: Jaké novinky přinesou Windows 7?

Minulý týden jste se zapojili do živé diskuze s odborníky z pražského Microsoftu. Otázek se sešlo více než sto, vybrali jsme ty nejzajímavější.

O Windows 7 se mluví stále více, nedávno byla uvolněna veřejná zkušební verze RC a mnozí komentátoři a insideři slibují, že se bude jednat o systém, který bude konečně stabilní a plně funkční i před příchodem tolik typického servisního balíčku.

Minulý týden jste mohli položit dotaz čtveřici odborníků z české pobočky Microsoftu. Odpovídal produktový manažer Lukáš Křovák odpovědný za uvedení Sedmiček na český trh, technologičtí specialisté Ondřej Výšek a Tomáš Kantůrek a člen lokalizačního týmu Jan Šubert.

A dotazy jste skutečně nešetřili, během dopoledne se jich sešlo více než sto. Vybrali jsme ty nejčastější a nejzajímavější a upravili je do podoby klasického článku. Pokud jste nenašli odpověď na svou otázku, svěřte se nám i ostatním v diskuzi pod článkem a odpovědi doplníme v přestávce mezi vydáním Release Candidate a finálního systému snad již letos na podzim.

Tento článek jste připravili vy, čtenáři Živě.cz.


Je nový Windows pouze nadstavbou nad Windows Vista – nový „facelift s inovovanými ovládacími prvky?

Windows 7 není pouhým faceliftem Windows Vista. Při návrhu a vývoji jsme se zaměřili na rychlost odezvy systému, zjednodušení běžných činností jako je připojení k bezdrátové síti, připojení a práce se zařízeními (Device Stage) a na nové možnosti ovládání systému a aplikací, které lépe odrážejí dnešní požadavky a parametry HW (širokoúhlé displeje, tablety, multitouch zařízení). Ve srovnání s Windows Vista zase došlo k dalšímu vylepšení funkcí jako BitLocker, zálohování, off-line složky apod. Kromě toho je součástí systému několik novinek v oblasti sdílení dat v rámci počítačů (Media Streaming), možnost jednoduše vytvořit zabezpečenou síť v rámci domácnosti (HomeGroup). Další vylepšení jsou v aplikaci Windows Media Center a jednou z významných novinek jsou i nové možnosti vyhledávání informací (Knihovny, Federation Search). Čtenáři Živě, kteří většinou radí a řeší problémy uživatelů s počítačem, také ocení Problem Step Recorder, který jim ušetří čas a peníze za volání.

Kdy bude Windows 7 na trhu a budu v nich mít problém spouštět starší hry?

Uvedení systému Windows 7 na trh plánujeme tři roky po uvedení předchozí verze, což v závislosti na licenčním modelu odpovídá časovému období listopad 2009 až duben 2010. Nejdříve bude uvedena anglická verze, následně budou dostupné další jazyky, včetně češtiny a slovenštiny. Funkčnost her bude obdobná jako u Windows Vista. To znamená, že hry, které nebylo možné spustit ve Windows Vista, mohou mít stejné problémy i ve Windows 7. Ani XP mód nebude řešením, je určen pro business aplikace. Novinky pro hráče určitě přinese DirectX 11 a další doplňky pro stažení informací o hrách, návodech apod.

Na Microsoft Connect je pro vybrané betatestery ke stažení české lokalizace. Je možné se do tohoto projektu nějak zapojit, popřípadě kdy bude uvolněna česká verze RC?

Stránk ahttp://connect.microsoft.com slouží k testování většiny produktů společnosti Microsoft. Pro operační systémy platí skutečnost, že počet testerů přes tento program je omezený a většinou je vybíráme na základě předchozích zkušeností a aktivit příslušného uživatele. Například kolik chyb oznámil. V tuto chvíli je bohužel již počet testerů dosažen a nelze přidávat další. Česká verze RC nebo jazykového balíčku nebude uvolněna a k dispozici bude až ve finální verzi.

Na kolik mě přijde 32bitová licence Windows 7?

Cena zatím nebyla stanovena, nicméně lze očekávat ceny srovnatelné se systémem Windows XP a Windows Vista.

Budou Windows 7 hardwarově náročnější než Windows Vista?

Hardwarové požadavky na systém Windows 7 budou totožné s požadavky na systém Windows Vista. Jedná se o 32bitový či 64bitový procesor s frekvencí alespoň1 GHz, 1 GB RAM, pevný disk s kapacitou alespoň 16 GB a grafickou kartu podporující DirectX 9 a Windows Display Driver Model 1.0 a vyšší.

Windows 7 používá jádro MinWin. V čem jsou jeho výhody oproti staršímu NT modelu?

Windows 7 a stejně tak i Windows Server 2008 R2 plně využívají mikrokernel MinWin (50 MB na disku, 20 MB v RAM). Použití MinWin se podepsalo především na zvýšení rychlosti startu, kde se například ovladače nenatahují sériově za sebou, ale více ovladačů paralelně najednou. Použití MinWin se uplatňuje ve stabilitě systému, kde aplikace nemají možnost přímo pracovat s jádrem OS, a při pádu aplikace není ohrožený celý OS. Informace o MinWin byly prezentovány na TechNet konferenci, záznam najdete zde.

Ve Windows 7 mi stále chybí možnost používání virtuálních ploch jako v linuxových desktopech.

Implementaci virtuálních ploch zvážíme v příštích verzích produktu. V současnosti je k dispozici mnoho řešení třetích stran.

Jak se změnilo UAC od časů Windows Vista?

Ve Windows 7 lze velmi jednoduše nastavit úroveň UAC od "ptát se na vše" až po "neptat se na nic". Po instalaci je úroveň UAC nastavena tak, že změny samotného systému není třeba potvrzovat, instalace externích aplikací ano.

Budou programy fungující ve Vista fungovat také na Windows 7?
Nebo bude opět třeba čekat na nové verze programů?

Kompatibilita aplikací mezi systémem Windows Vista a Windows 7 je velmi vysoká. Většina běžných aplikací by měla bezproblémově fungovat. Toto se nevztahuje na aplikace, které zasahují významněji do jádra systému, registrů, jako jsou antivirové programy, firewally apod. V současnosti se většina výrobců aplikací připravuje svoje aplikace na příchod systému Windows 7 a měla by tak být zajištěna jejich maximální podpora.

Je možné nějakým způsobem vypnout Aero Snap čili maximalizaci okna při přemístění k okraji?

Postup je popsaný například zde. Jedná se o zásah do registrů a z toho vyplývající případná rizika.

Kde získám produktový klíč pro zkušební RC verzi Windows 7?

Jděte na oficiální stránku Microsoftu a projděte procesem pro stažení RC verze. V posledním kroku před samotným zahájením stahování Vám bude vygenerován produktový klíč.

Kdy plánujete kompletní přechod na 64bit architekturu?

Windows 7 je pravděpodobně poslední 32bitovou verzí. Další verze systému bude již pouze 64bitová.

Jaké novinky přinese Windows 7 pro správce podnikových sítí?

Z pohledu administrace prostředí s Windows 7 je toho opravdu hodně. Mohou to být rozšířené možnosti Group Policy (cca 800 nových nastavení), technologie BranchCache pro urychlení práce poboček připojených na pomalých WAN, technologie AppLocker pro zajištění/vynucení povolených/nepovolených aplikací na koncových počítačích, technologie DirectAccess, která de facto nahrazuje VPN a umožňuje spravovat vzdálené počítače, stejně tak to mohou být technologie pro deployment aj.

Windows 7 si poradí s rozpoznávání češtiny při psaní rukou,
jak tomu bude v případě českých hlasových příkazů?

Rozpoznávání české řeči se v současnosti neplánuje.

Bude služba Internet TV ve Windows Media Center dostupná i v Česku? (archiv Novy, ČT atd.)

Rozhraní MCE bylo přepracováno tak, aby bylo umožňovalo jednoduše přidávat rozšíření. Věříme, že se této příležitosti partneři chopí.

Jak Windows 7 pracuje s pamětí a kolik RAM si při chodu alokuje?

Samotný operační systém obsahuje nový memory management, kde pro vlastní OS alokuje cca 320 MB. Paměť je korektně vracena do poolu, kde ji mohou využít další aplikace. Dále Windows 7 obsahují WDDM 1.1 (Windows Display Driver Model) - více informací najdete na blogu. Jedná se především o to, že jednotlivé grafické aplikace přímo přistupují k hardwaru.

Diskuze (46) Další článek: AutoRuns 9.50: Udělejte si pořádek ve spouštěných aplikacích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,