Rozeslal 21 milionů spamů a dostal tučnou pokutu 250 tisíc eur

V Holandsku se s nenapravitelnými rozesílači nevyžádané pošty nemazlí. Jeden z tamních spammerů, kterému se podařilo rozeslat zdánlivě neskutečných milionů zpráv, dostal od nizozemského dozorčího úřadu pro pošty a komunikace pokutu ve výši 250 tisíc eur. Podle úřadu patřil k naprosté špičce v oboru. O kauze informovaly České noviny.

Relativně vysoké číslo však ve světě distribuovaného rozesílání třeba skrze botnety není zase tak závratné. Milion rozeslaných nevyžádaných zpráv pomocí některé z komerčních služeb destinované zpravidla v Rusku a využívající právě síť zavirovaných počítačů vás přijde na částku okolo 100 – 150 dolarů.

Rozesílat nevyžádané zprávy v EU, respektive v České republice, je nelegální. U nás byla až do roku 2004 situace poměrně komplikovaná, na podzim téhož roku ale vešel v platnost Zákon o některých službách informační společnosti č. 480/2004 Sb., který po rozesilateli požaduje prokazatelný souhlas příjemce zprávy.

Pokud vám tedy do schránky dorazí nevyžádaný e-mail s reklamní upoutávkou na jakékoliv zboží nebo služby a vy jste se prokazatelně nikde neregistrovali k jeho odběru, navštivte stránky úřadu pro ochranu osobních údajů, který má evidenci českých spammerů na starost a především nabízí jednoduchý webový formulář pro stížnost.

Diskuze (3) Další článek: Excel 2010: Co přinese nového?

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,