Muhammad Hassan
Muhammad Hassan
9. 1. 2019 • 0:14

Zase další šarlatánský článek, kterému chybí, aby ho psal/zkontroloval někdo, kdo alespoň elementárně rozumí biochemii.Hned na začátku máme dva silné manipulační argumenty náležející do argumentačních klamů. Pro jistotu i s tučným písmem.***Lež 1) "Pokud se nechceme v nejbližších desetiletích prát s hladomorem a z něj vyvěrajícími společenskými nepokoji, musíme zvýšit produkci potravin."Nemusíme. Stačí přestat platit zemědělcům za to, že nechají pole ležet ladem. Dále stačí přestat blbnout a pěstovat řepku a další biopaliva. Jestliže můžeme a děláme to, že ničíme pole a ornou půdu na to, aby se ne nich nevyráběly potraviny, pak není evidentně žádný problém s hladomorem, a ani není třeba zvyšovat produkci potravin.***Lež 2) "Buď dramaticky rozšířit plochy zemědělské půdy, nebo pěstovat odrůdy s vyššími výnosy na stejně velké nebo dokonce menší ploše."K čemuž ovšem nevede pochybná genetická manipulace zmíněná v článku.Co redakce VTM zamlčela, protože v její redakci nikdo vědu nezná, a co neuvedl článek je, že existují rostliny, které umí využívat fotosyntézu mnohonásobně lépe, než i ty pochybně zmanipulované rostliny z článku. A běžně se pěstují!Je to například kukuřice. Ta využívá fotosyntézu mnohem lépe, než ta geneticky modifikovaná monstra v článku VTM. Celá řada rostlin, zvaných C4 a CAM rostliny umí využívat dobře fotosyntézu. Protože mají zcela jinou biochemii.Shrnuto: Žádné genetické modifikace tohoto druhu nejsou třeba. Příroda umí věci lépe a přímo. Stačí namísto pochybných genetických mutací pěstovat plodiny, které mají biochemii uzpůsobenou pro nízké koncentrace oxidu uhličitého. Tj. rostliny, které vytvářejí namísto 3-fosfoglycerátu oxalacetát, jhako třeba ta kukuřice.***Důvodem proč některé rostliny špatně fungují s enzymem Rubisco je jednoduchý: Příliš nízká koncentrace oxidu uhličitého. Způsobila to celá ta aféra zelených ekologů a Evropské unie se snižováním "uhlíkové stopy" alias oxidu uhličitého. Kvůli tomu mají některé rostliny nižší výnosy a pracují na hraně schopností vázat oxid uhličitý. Nic jiného v tom není. Snižování uhlíkové stopy snižuje výnosy řady zemědělských rostlin.

Mi.Chal
8. 1. 2019 • 19:45

Zvýšit produkci potravin nemusíme, ale to by někde museli dělat něco jiného než se množit.

Břetislav Jonáš
Břetislav Jonáš
8. 1. 2019 • 16:43

Šak vím, ty turbo rajčata bez chuti žeru co týden.

Hafajs
8. 1. 2019 • 15:24

Jestli by treba nestacilo: neprezirat se, neplytvat potravinami a nestavet na orne pude obchodaky.

abchonza
8. 1. 2019 • 12:29

vypada to vyborne. je to kazdeho vec, kdo chce jit kilo mrkve za 100kc/kilo at si ji,ja si dam klidne za 1,5kc/kg

Milan Křepelka (cicobasket)
Milan Křepelka (cicobasket)
8. 1. 2019 • 12:27

No abychom nezjistili, že to slepé střevo k něčemu bylo ...

dolph1888
dolph1888
8. 1. 2019 • 12:15

Nemám dobrý pocit z podobných genetických úprav, nekonzumuji takové potraviny. Stále nebylo vyvráceno, že by geneticky upravená kukuřice a snad i další plodiny (rajčata, papriky, jiné obilniny - už tolik nesleduji) nezpůsobovaly nádor žaludku. Pokusy na myších byly dost průkazné po dobu mnoha let, asi probíhají dodnes, proto i EU (tentokrát chválím) vyžaduje jasné označování surovin, plodin, které jsou takto upravené. Četl jsem článek*, že nízká porodnost v naší části světa je dobře (taková samoregulace vyspělejší části světa), kdy já si uvědomuji, že průmysl 4.0 opravdu tolik nevzdělanců (jak nyní zjišťují Rakušané - migranti mají mnohem nižší, většinou špatné základní vzdělání než se původně z menšího vzorku usuzovalo, lze také dohledat) potřebovat nebude. Více práce za vydatné pomoci robotů, obstará mnohem méně lidí. Takže místo podobných genetických hrátek (do který až tak úplně stále nevidíme - vše je propojené, změnou jednoho genu, můžeme spustit nebo naopak vyřadit jiný), bych volil řízené snižování populace ve státech, které si neplní své domácí úkoly a pak skuhrají na bídu, chudobu, hlad a nám pomocí neziskovek prezentují nafouklá bříška. Jak je něco takového možné, když od 70' let min. století, proudí do těchto regionů, poměrně masivní ekonomická i potravinová pomoc? Řekl bych, že odpověď dá i Wikina, viz nárůst populace v jistých zemích mezi lety 1950 - současností.
* Nízká plodnost je důvod k oslavám, říká expertka na populační změny
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/porodno...

Názor byl 1× upraven, naposled 8. 1. 2019 15:37

Určitě si přečtěte

Články odjinud