Roste u nás opravdu zájem o vysokorychlostní internet?

Diskuze čtenářů k článku

Toony  |  01. 10. 2004 18:07

aaaaaaa ja mam 64 mikrovlnu za 350 za mesic a neomezene a bohate me to staci ale akorat u her by ty pingy mohly byt lepsi!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Leonardo Cupranek  |  01. 10. 2004 09:33

Ja proste nechapu, proc se tak vsichni upinaji k udaji o "penetraci internetu" a meri tim "vyspelost zeme".
Pripada mi to jako za komunismu, kdy jsme si vybrali ukazatele jako "produkce oceli" a "tezba uhli" a snazili jsme se v nich predehnat Zapad.

Nechapu, jak si nekdo muze myslet, ze penetrace internetu ma nejaky zasadni vyznam. Z toho by plynulo, ze nejaka "statni intervence" by mohla byt prospesna. Treba ze by stat kazdemu dal nejaky zakladni pocitac (vse on-board, 15'' monitor) v hodnote 10000Kc + by donutil polostatni Telecom kazdemu majiteli telefonni linky v ramci stavajiciho pousalu nabidnout 30 hodin pripojeni mesicne zdarma. Takoveto opatreni by zvedlo penetraci internetu z 20% treba na 80%. Ale k cemu by to bylo?
Ja proste nevim, k cemu duchodkyne z jihoceske vesnicky, tkadlena ze severnich cech, ci hornik z Ostravy potrebuji internet. Kdyby ho doopravdy potrebovali, tak si ho poridi - ono to totiz az tak drahe neni - postacujici pocitac z bazaru je za 1000Kc a 30 hodin pripojeni pres modem mimo spicku cloveka taky nezruinuje.
Ale to, jestli clovek neco "potrebuje" je proste jen na jeho osobnich preferencich. Vzdy budou existovat lide, kterym se internet "nevyplati" (nebude pro ne mit zadny prinos), i kdyby stal jen 100Kc mesicne. Proste kdo internet chce a potrebuje, tak si ho poridi. Pokud "statistika" rika, ze 20% lidi internet ma a 80% nema, tak to proste jen znamena, ze 80% lidi o nej nestoji, nevyuzili by ho, nevyplatil by se jim. To je evidentne objektivni fakt a nechapu tu aroganci tem osmdesati procentum rikat, ze jsou zaostali a ze je potreba nejakym zasahem zhury je "napravit", za jejich dane jim internet zaridit a udelat z nich moderni obcany. Ani moje babicka, ani muj tchan o to proste nestoji!

Navic je potreba si uvedomit, ze vliv internetu nelze povazovat za jednoznacne pozitivni. Zalezi na zpusobu pouziti v tom kterem pripade. Deti vyhledavajici informace o domacke vyrobe drog, manzel venujici se chatu misto rodine, zamestnanci browsujici misto pracujici, atd...  Proste zrovna ted si nasi politici vymysleli hura akci (dohnat a predehnat USA v penetraci internetu - stejne jako drive v produkci oceli), masivne je v tom podporuje lobby telekomunikacnich firem a vyrobcu SW a HW v ocekavani zisku. Evropsti politici se soustredenim se na takovyto nicnerikajici a z kontextu vytrzeny ukazatel snazi naplnit zavery Lisabonske (a dalsich) schuzek ve stylu "dohnat a predehnat", aby zamaskovali naskok USA v podstatnych ukazatelich (hospodarsky rust, nezamestnanost, atd...).
Za par let se zase par politiku chytne negativnich jevu internetu (od skazenych oci, pres rozpadle rodiny az po nevyuzivani pracovni doby) a zacne opacnou kampan. A media se toho opet chytnou a budou vyroky a nazory politiku nekriticky papouskovat.


A mimochodem - divit se, proc nejsou firmy neochotne nabizet narrowband za nizky pausal, je ponekud infantilni. Na vysvetleni myslim staci prvni hodina v prvnim rocniku nejake obchodni akademie na tema variabilni a fixni naklady.
1000Kc mesicne za broadband pausal neni az tak moc penez (30 euro). Problem je spise v tom, ze vetsina lid ma prijem pod 15000 hrubeho. A to uz je na jine tema, na diskusi o nizne produktivite prace, vysokem zdaneni, atd...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lossik  |  01. 10. 2004 18:37

Produktivita prace odpovida platovemu ohodnoceni. Kdyz mi nekdo da 6500 cisteho, nemuze se divit, ze se pak pulku pracovni doby dloubu v nose.

Dejme tomu, ze clovek musi vstavat v sest hodin rano a hodinu jede na opacny konec mesta. Tento clovek kazdy pracovni den proobedva 50 Kc, plus projezdi 420 Kc mesicne (litacka). Pri jednadvacetidennim pracovnim mesici tedy vyda celych 1470 Kc jen na to, aby se dopravil do prace a neumrel tam hlady.

Po odecteni techto nakladu od ciste mzdy (6500) nam zbyva 5030 Kc. To dava 239.50 za jeden pracovni den. To znamena 239.50 za to, ze clovek rano vstane v sest hodin a hodinu stravi v naducane tramvaji, aby byl v 7:30 v praci.

Nezlobte se na mne, ale 239.50 je leda tak cena za to ranni vstavani. Za nejakou "praci" tu uz jaksi zadne penize nevidim. To se snad ocekava, ze lide budou pracovat zadarmo? Na tomhle systemu neco smrdi - a moje fusekle to nebudou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Leonardo Cupranek  |  01. 10. 2004 21:54

Myslim, ze jsi ne uplne spravne pochopil, jak se v kapitalismu tvori mzda.
Ta vubec nemusi odpovidat treba narocnosti te prace, natoz tomu, jestli musis vstavat v 5, nebo az ve vosum. Kdyz budes od trech rano do obeda nosit uhli ze sklepa ven a od jedne do deviti do vecera zase zpet, tak se nadres jako hovado, nevyspis se, znicis si zdravi, ALE NEDOSTANES ZA TO ANI KORUNU. Proste o tom, jak brzo vstavas a jak moc se pri tom zapotis, o tom to proste neni.
Mzda je cena (cena prace). A cena se na trhu tvori nabidkou a poptavkou. Normalni firma (nemyslim polostatni moloch) ma VLASTNIKA. A ten da cloveku takovy plat, jaky uzna za vhodny (proste proto, ze ta firma je JEHO). Pokud mu nekdo vydela milion mesicne, tak mu treba da i mulmilionovou gazi - tedy pokud nesezene nekoho jineho, kdo tu praci udela minimalne stejne kvalitne a za nizsi mzdu. Kdyz sezene nekoho, kdo mu ten milion vydela taky a bude ochoten delat jen za 5000 mesicne, tak asi vezme jeho. To mi prijde pomerne normalni - kdybys vlastnil zivnost a chtel si najmout pomocnika, take budes hledat takoveho, ktery udela nejvic prace za nejmin penez. Ne proto, ze bys byl drzgresle a sobec, ale proto, ze jinak by to udelal tvuj konkurent a diky tomu by mohl nasadit nizsi ceny a ty bys krachnul.
Jestli nekdo dela za 6500Kc, je to proste jen jeho problem. At si najde lepsi praci (mozna by to chtelo trochu zainvestovat do zvyseni kvalifikace), nebo at si proste zalozi vlastni firmu. A nebo at rekne, ze delat za 239.50 na den mu za to nestoji - ale pak mi prijde nefer, aby chtel od ostatnich, aby mu ze sveho platili podporu.
Kazdopadne te mohu ujistit, ze to, jestli mas doma internet, nebo ne, neni to nejdulezitejsi co ovlivni, jestli najdes praci za vyrazne lepsi plat. Leda ze by sis z toho internetu stahnul nejake free vyukove programy a naucil se vyborne anglicky a nemecky, pak si stahnul vsechny dostupne materialy o SAPu ci o data miningu a podobne, vsechno se to prvotridne nasprtal a pak muzes mit treba tech 6500Kc na hodinu a ne na mesic. Ale fakt mam pochyby o tom, ze nejakemu vyraznemu procentu lidi s 6500Kc platem internet zasadne pomuze. Myslim, ze je urcite cela rada moznosti, ktera takove zlepseni prinese s daleko vetsi pravdepodobnosti. Prijde mi, ze se z internetu dela politikum a ze jeho vyznam se v nekterych oblastech precenuje. Tam, kde internet vyznam ma, kde prinasi uzitek, tam proste uz je, nebo brzo bude i bez najekych hura akci a statnich intervenci.
Problem take je v tom, ze kazda sranda neco stoji (ma sve naklady). Politik koupi babicce pocitac za 10000Kc a bude ji davat dotaci 500Kc mesicne na konektivitu. Samozrejme ne ze svaho, ale z ciziho (naseho). A pak bude nahlas vykrikovat, jak pomohl, jak ta babicka usetrila za autobus, protoze neco vyridila mailem, jak si pres internet nasla praci nadoma, atd... Ale ten prinos vzdy bude NIZSI, nez ty naklady - protoze kdyby prinos byl vyssi, nez naklady, tak uz si to dotycna babicka davno koupila za svoje (protoze by se ji to vyplatilo).
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lossik  |  02. 10. 2004 15:56

"Jestli nekdo dela za 6500Kc, je to proste jen jeho problem. At si najde lepsi praci (mozna by to chtelo trochu zainvestovat do zvyseni kvalifikace), nebo at si proste zalozi vlastni firmu."

Jiste. Vsichni at si najdou lepsi praci. Nejlepe at jdou vsichni delat IT pracovniky, pravniky, reklamni agenty a umelce. Ale kdo jim potom proda rohliky v samosce? Kdo jim uklidi pred domem? Kdo jim poseka travnik? Kdo je pohrbi az umrou?
Jsou proste povolani, ktera neprodukuji zadny zisk, ale bez kterych zadna spolecnost - ani kapitalisticka - nemuze fungovat. Ohodnotit takova dulezita povolani minimalni mzdou jen proto, ze "se vzdycky na jejich vykonavani nejaky hlupak najde", je nehoraznost. Vsichni ti prodavaci, metari, zahradnici, pekari, udrzbari prece prispivaji svym dilem ke vseobecne prosperite, protoze odstranuji prekazky z cesty tem, kdo vytvareji primy zisk. Maji narok na svuj nalezity podil! A vzhledem k tomu, ze ho nedostavaji, nevidim osobne nic spatneho na tom, kdyz hledaji zpusob, jak svou namahu omezit (== jak ryze kapitalistickym zpusobem zvysit hodnotu sve skutecne odvedene prace tim, ze za stejnou pausalni cenu odvedou te prace mene. Opavia to dela taky - Zlate oplatky stoji porad stejne, ale v baleni jich je uz polovina )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Leonardo Cupranek  |  02. 10. 2004 19:08

Povolani, ktera jsou potrebna a pri tom negeneruji zisk? To je dost zvlastni, respektive je to mozne pouze za prispeni znasileni trhu statem. Normalne plati, cim vice uzitecna prace je (cim vice si ji lide ceni), tim vyssi zisk, ne? Jo holt jestli si stat nasilim zmonopolizuje urcita odvetvi (skolstvi, zdravotnictvi, atd..) , pak  toto neplati. Ale v normalnim kapitalismu si proste nedovedu predstavit, ze bych nabizel neco (at zbozi, ci sluzbu/praci), co lide povazuji za uzitecne a pritom na tom nevydelal. To by bylo proti logice kapitalismu.
Ja nerikam, ze kazdy ma mit plat 50000 ci vyssi. To muze jen tezko. Ne kazdy ma stejne IQ, ne kazdy ma stejny talent, ne kazdy ma stejnou pili. 
"Hodnotit takova povolani minimalni mzdou je nehoraznost"? NE ! Nehoraznost je si myslet, ze nekdo (urednik) ma mit pravo prijit a rict: "tento clovek by mel dostat vic". Jestli nekdo chce, aby metar ci prodavacka v supermarketu mela vetsi plat, TAK JIM PRISPEJE ZE SVEHO. Ano, udrzbari, popelari, prodavacky jsou samozrejme uzitecni - ale presne v te mire, jaky maj plat. Jaky je jim nekdo dobrovolne ochoten dat plat. Kdyby uzitecni nebyli, nemaj plat zadny.  Naopak nelze tvrdit, ze poslanec s platem 50000 je 10x uzitecnejsi, nez metar s platem 5000, protoze tomu poslanici (urednikovi, celnikovi, ...) nikdo ty penize nedava dobrovolne, ale stat je lidem nasilim bere prostrednictvim dani. Ale v soukrome sfere ma proste kazdy plat vyjadrujici hodnotu jeho prace na trhu prace. A jak jsem rekl - vubec to nesouvisi s tim, jak se clovek pri te praci zapoti. Jestli se to nejakemu metari ci popelari nelibi, muze si zkusit najit lepsi praci. Ale myslet si, za ma na vyssi mzdu "narok", to je uplny nesmysl.
Jaky "nalezity podil"? Co to je za komunisticke mysleni? Maji narok na tolik, kolik je jim nekdo ochoten za jejich praci nabidnout. Stejne jako houska ma takovou hodnotu, jako je za ni nekdo ochoten zaplatit. Ja si take myslim, ze prinasim zamestnavateli VYRAZNE vetsi prinos, nez kolik mi plati. Ale rozhodne si nemyslim, ze mam pravo prijit a tvrdit, ze mam "narok na nalezity podil". To bych musel byt akcionarem (v cemz me ani nikomu jinemu ostatne nic nebrani).
Svou namahu omezit muzou, ale pak at se nedivi, ze firma jejich praci nahradi strojem ci slovakem. Tento blud maji v hlave socialisticky zalozeny delnici v zapadni evrope, ale tlakem na vyssi mzdy docili pouze toho, ze firmy presunou vyrobu do Ciny. A dobre tem delnikum tak. Chteli si vydupat vetsi mzdy a ted budou radi, ze dostanou podporu v nezamestnanosti (dokud na ne je - az se vsechny firmy presunou do Ciny, nebude ani na podpory - tam vede ten socialismus, ktery tady hajis).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ucitel  |  26. 10. 2004 16:52

Leonardo Cupranek je zjevne jeden z tech lidi, ktery pred listopadem 1989 prodavali zeleninu a pak si s kuframa plnyma stovek sli zprivatizovat par hotylku. Ted inkasujou miliony, kopou se do zadku a poucuji vsechny kolem sebe o kapitalismu.
Leonard Cupranek svymi teoriemi presne naplnuje prislovi: syty hladovemu neveri.
Chapu napriklad, ze tenhle clovek nepotrebuje skolstvi (protoze neni ziskove). V jeho kapitalismu se da vsechno koupit, i VS titul pro sve deti.
Ano, pochopili jste, jsem ucitel. Blby ucitel se 14 tisicovkami mesicne, ktery misto aby sel delat do nejake IT firmy, chodi porad ucit. Ted nam zvysili plat o 600 Kc a sebrali odmeny (tzv. 13. a 14. plat), takze podle statistiky jsme dostali pridano, podle penezenky vyprask.
A tenhle drzy ucitel matematiky a informatiky by chtel domu internet. Za 500 Kc mesicne. Ne rychly, docela obycejny, aby si mohl delat doma pripravy do skoly a nemusel sedet v praci kazdy den az do tmy. To je troufalost, co?
Mozna mi ho Leonard zaplati.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Leonardo Cupranek  |  26. 10. 2004 18:57

Vazeny pane, koukam, ze tomu moc nerozumite. Skolstvi potrebuji - chodim na soukromou VS. Pred revoluci jsem nevydelal ani korunu, protoze jsem jeste chodil na stredni skolu. Hotel nemam (bohuzel) ani jeden.
Nikdo vas ucit nenuti, delate to dobrovolne, tedy evidentne souhlasite i s ohodneocenim vasi prace (pri nastupu jste tusim dobrovolne podepisoval smlouvu).
Chapu, ze byste chtel domu internet za 500 mesicne. Ja bych dokonce chtel internet za 200 mesicne, nebo dokonce zadarmo. A k tomu Aston Martin za symbolickou jednu korunu. A nebo at zustaneme u te vyuky: chtel bych studijni pobyt v USA na nejake prestizni univerzite, pokud mozno zadarmo. Zaplatite mi to? Ne? Tak proc bych mel neco platit ja vam?
Stat kdyz neco dotuje ci podporuje, tak je to vzdy na ukor neceho jineho, resp. na ukor danovych poplatniku. Dostat neco od statu, to je neco jako byt zebrak. Akorat ze zebrakum lidi davaj penize dobrovolne, kdezto prijemce statnich podpor lide plati nedobrovolne (protoze jinak by je zavreli za neplaceni dani).
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lossik  |  02. 10. 2004 16:04

S tim, ze se z internetu zbytecne dela politikum, souhlasim. Podle me by melo byt klicove to, aby si internet mohl poridit kazdy, kdo o nej ma zajem - nikoliv to, aby se internet vnucoval tem, kdo o nej vlastne nestoji.

Je to trochu hloupe, ale osobne mam internet pouze jako prostredek pro zabavu. Nejen ze mi nahrazuje televizi, rozhlas i casopisy (protoze ani televize ani rozhlas ani casopisy me svou nabidkou neuspokojuji), ale taky je na nem ohromne mnozstvi vsemoznych slovniku, coz se mi pri mem konicku (prekladani z anglictiny) naramne hodi. Na chaty a do diskusi obvykle nechodim, je to povetsinou ztrata casu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Leonardo Cupranek  |  02. 10. 2004 19:12

Ale i to je nesmysl - "aby si ho mohl poridit kazdy, kdo o nej ma zajem". To je uz uplne KOMUNISTICKE (kazdemu podle jeho potreb).
Clovek si muze poridit jen to, na co si vydela.
Ja bych mel zajem o studium na Oxfordu, pekneho Jaguara a vilu v Beverly Hills. Mam snad pravo nutit ostatni, aby mi to prostrednictvim dani zaplatili?
Ja taky pouzivam internet povetsinou pro zabavu a myslim, ze to plati o drtive vetsine uzivatelu (a to i firemnich). Tim spise je nesmysl to nekomu skrz dane platit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Newtek  |  01. 10. 2004 02:23

To by se dalo zjistit pomocí průzkumu na internetu.
Různý rychlosti za různý ceny,
symetrický - asymetircký,
garantovaný - negarantovaný,
různý stupně agragace, atd.
Formulář na vložení adresy, emailu, a jmena
a pak se uvidí jakej je tady potencionální trh.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zubodravec  |  30. 09. 2004 21:50

Tak jsem zvedav zda ma p. Hlavenka pravdu. Od pristiho utery zacina kampan na pripojeni domacnosti zarucenou rychlosti 256 kbps bez omezeni prenesenych dat . To vse po optickem vlaknu na sidlistich Repy , Luziny a Modrany v Praze. Cena bude 380,- Kc vcetne dane.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bani  |  30. 09. 2004 15:50

No v naší malé vesničce máme providera, který nám poskytuje přes WiFi nonstop neomezený internet. Chce za 128 - 500CZK a za 256 - 600CZK. Routuju si inet po celem domě (teda mimo WC ) a sem happy. Sem tam jim to klekne ... na chvili a to se zmakne ... aspon celej den nesedime u compu a neserfujem ... mužeme dělat i jiny věci  ... No a třeba ping mam v CS na servery v Praze 15-25ms ... takže pohodička

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sick_of_CT  |  30. 09. 2004 16:55

ja chci taky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Denny  |  30. 09. 2004 18:40

Zdravím,
fakt nechápu na co si stěžujete, když tady internet a mobily nebyly tak byl klid a každý musel volat přes linky Telecomu a byl klid.

Ale v dnešní době "čekat" až ČTc něco udělá proto aby jste Vy na vesnici mohli mít taky levný internet to je podle mě holý šílevství.
Ano vím GPRS je dost pomalý a kdo chce rychlejší připojení tak prosím je tu.. ale nejdřív to chce zapojit trochu té práce aby jste i Vy na vesnici a ve menších městech mohli mít pevnou linku řekněme 128kbps za 500Kč měsíčně?!?
Možná to někdo ještě nepochopil ale jsou tady bezdrátové technologie wifi, na které není potřeba za úžívání měsíčně platit ČTÚ za používané pásmo 2.4Ghz takže hurá do stavy přístupového bodu!

Někdo možná řekne "a kde vzít ten levný internet?!?" pánové a dámy musíte umět trochu hledat

podívej te se na http://www.czfree.net/forum/ 
a po zaregistrování přezdívky si najděte svou oblast kde bydlíte.. možná tam již bezdrátový přístupový bod existuje

Jinak ceník je tam od společnosti TransGasNet:
http://czfree.net/forum/showthread.php?s=&threadid=9999

-------------- kopie -------
Zdravim vsechny diskutujici, ale i bezne ctenare,

jelikoz se na nas obratilo velke mnozstvi komunitnich siti v cele CR a vsechni nas zadaji o cenove nabidky, tak jsme se rozhodli zverejnit ceny, za ktere je mozne se na sit TransgasNet, a.s. pripojit.
2Mbps NIX / 700kbps zahranici 6.400,-Kc
5Mbps NIX / 1.5Mbps zahranici 9.500,-Kc
10Mbps NIX / 3Mbps zahranici 15.000,-Kc

-------------- kopie -------
ano vím je to drahé, ale pokud si toto připojení k intenetu nasdílí mezi sebou řekněme 10 - 15 lidí bezdrátově tak si každý jednoduše může výslednou cenu pro jednotlivce vypočítat

malý nápověda o wifi a stránkách CZFree.Net:
http://sweb.cz/denny.net/czfree.net/

a zapomeňte už na Český Telecom nebo se rychlého a levného (24 hodinového) připojení k internetu vůbec nedočkáte!!!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm  |  30. 09. 2004 19:14

"Někdo možná řekne "a kde vzít ten levný internet?!?" pánové a dámy musíte umět trochu hledat podívejte se na http://www.czfree.net/forum/
a po zaregistrování přezdívky si najděte svou oblast kde bydlíte.. možná tam již bezdrátový přístupový bod"

No víš, ČR - to není jenom Praha.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Denny  |  01. 10. 2004 10:20

Pochop, že již existují různé "komunity" lidí mimo Prahu !!!

jde o to umět hledat sakra a né jen KECAT NESMYSLI a to jak Vám všem vesničtím ubližuje vláda a ČTc a kdoví kdo ještě

Kladno / http://www.klfree.net/
Jedná se čistě o komunitní regionální broadband síť, založenou na myšlenkách Czfree. Projekt je neziskový, celá páteřní síť je majetkem občanského sdružení Klfree.net. V současnosti máme 180 členů, jejich počet se neustále zvyšuje. Síť pokrývá velkou většinu území Kladna. Jsou připojeny i další oblasti v okolí a t.j. Unhošť, Buštěhrad, Kněževes. O pokrytí dalších oblastí nás můžete kontaktovat na našem emailu. V současnosti naše konektivita je 4098 kbps. Tato rychlost s dynamickým sledováním zátěže linky zabezpečí každému uživateli stálou a dobrou rychlost do Internetu. Zařízení, která používáme jsou převážně řešena na Linuxových routrech, technologii WiFi a v dohledné době i optikou.

České Budějovice / http://www.CZFreeCB.Net
CZFreeCB.Net je počítačová většinou bezdrátová síť, založená na filozofii přispěj a použij. Tato myšlenka vznikla před několika lety v Praze (http://www.CZFree.net) a postupně se rozšiřuje po celém území ČR.

Síť vytváří prostředí pro vzájemnou komunikaci uživatelů, ať již se jedná o E-maily, hlasovou a datovou komunikaci, nebo video přenosy. Tyto datové přenosy nejsou v rámci této sítě nijak zpoplatňovány, znamená to, že uživatelé mohou síť využívat zcela zdarma.

Síť je financována a budována pouze samotnými účastníky, nejedná se tedy o komerční projekt žádné firmy nebo společnosti. Provozem sítě není vytvářen žádný zisk, vše je investováno zpět do sítě ve smyslu údržby, zkvalitňování stávajících a budování nových spojů.

České Budějovice / http://www.CZFreeCB.Net
CZFreeCB.Net je počítačová většinou bezdrátová síť, založená na filozofii přispěj a použij. Tato myšlenka vznikla před několika lety v Praze (http://www.CZFree.net) a postupně se rozšiřuje po celém území ČR.

Síť vytváří prostředí pro vzájemnou komunikaci uživatelů, ať již se jedná o E-maily, hlasovou a datovou komunikaci, nebo video přenosy. Tyto datové přenosy nejsou v rámci této sítě nijak zpoplatňovány, znamená to, že uživatelé mohou síť využívat zcela zdarma.

Síť je financována a budována pouze samotnými účastníky, nejedná se tedy o komerční projekt žádné firmy nebo společnosti. Provozem sítě není vytvářen žádný zisk, vše je investováno zpět do sítě ve smyslu údržby, zkvalitňování stávajících a budování nových spojů.

http://www.internetprovsechny.cz/wifi.php

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bani  |  01. 10. 2004 14:07

jj, souhlas ... kdyby v naší dědince  WiFi inet nebyl, tak by jsme určitě něco vymysleli a inet by se postavil.

Tkže ... nese_rte při zdi a něco s tím dělejte  ... neni nad ten pocit, odhlašovat pevnou linku  hehe 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm, Worm  |  03. 10. 2004 15:10

Tak nesmysl!!i!! teda určitě nekecám. Jasně existují poskytovatelé i jinde, ale nějakem větším pokrytí se nedá mluvit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm, Worm  |  03. 10. 2004 15:10

Tak nesmysl!!i!! teda určitě nekecám. Jasně existují poskytovatelé i jinde, ale nějakem větším pokrytí se nedá mluvit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mikia  |  03. 10. 2004 15:18

Jestli dobře počítám tak za 800 bych mohl mít mega? tak ať už jsou u nás

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fuck  |  30. 09. 2004 11:22

Jestli se webová stránka načte za deset vteřin nebo za dvě – v tom už není tak dramatický rozdíl, pro běžného uživatele.

hlavenka je evidentne uplne mimo realitu bezneho cloveka
to je kurevsky rozdil 2 vteriny a nebo 10 deset !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  30. 09. 2004 12:03

Přesně tak. Když něco na netu hledám, potřebuji prohlídnout spoustu stránek a pokud bych čekal na jednu 10 s nebo i víc, čas strávený před počítačem bude časem promrhaným čuměním do prázdna resp. na načítající se stránku. Např. GPRS (aspoň od ET) je skoro skoro nepoužitelný byť neomezený, prostě čekárna....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Posrané trenky  |  30. 09. 2004 12:28

Ty seš teda pěknej vůl,nainstaluj si Eurotel Akcelerator a budeš mít Data Nonstop stejně rychlé jako ADSL vod Telecomunistů,aspoň teda co se načítání stránek týká

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  30. 09. 2004 13:56

Fakt, jo ? Mě ADSL jede 450 kbit/s a stránka se načte za jedno mrknutí. Ten akcelerátor je asi revoluční soft vynalezenej v Silicon Valley ne ? Ale buď v klidu pane vole, akcelerátor jsem zkoušel taky, ubohou kompresí obrázků + s pingem skoro vteřinu se to ADSL nepřiblíží ani z dálky a ani při načítání blbých www stránek. Než tady začneš machrovat, tak si pár typů připojení vyzkoušej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fuck  |  30. 09. 2004 11:18

hlavenka je jenom dalsi provokater co si sedi na neomezene megove lince a roupama nema co delat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Myšel  |  30. 09. 2004 12:35

Buďte si jist, že pan Hlavenka sedí na lince několikanásobně tlustší :o))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Joker  |  30. 09. 2004 11:08

Souhlas s tím že je důležitější 24/7 připojení než vysoká rychlost. Alespoň pro mně určitě (v pohodě si vystačím s 128/128 linkou, hlavně že jsem pořád on-line)
Takže určitě nejsem sám kdo má tohle pořadí priorit:
1. Je to non-stop připojení?
2. cena
3. rychlost
Takže to že za 1500 Kč/měs teď dostanu dvojnásobnou rychlost je mi celkem jedno, zato mě bude hodně zajímat když se objeví nabídka "pomalého" non-stop připojení pod 600Kč/měs.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
arny  |  30. 09. 2004 11:54

Uz je tady, jmenuje se Chello Easy (256/64 kpbs za 555,- i s DPH). Ma to jeden hacek: limit 5GB/mesic, apk rychlost klesa na 64/64. Ale myslim, ze to spouste lidi vadit nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sick_of_CT  |  30. 09. 2004 12:37

hacku je vic, co treba dostupnost??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  30. 09. 2004 10:22

Nevím, co se s ADSL děje, ale jede to čím dál pomaleji. Navíc mám pocit, že Telecom, stejně jako Eurotel, taky škrtí některé porty, třeba žádný přenos přes ftp mi nejede rychleji než 5-6 kB. Brouzdání je naštěstí zatím pořád rychlé, ale ftp se vleče, icq to taky trvá jak hladovému sraní, a i iRadio (což je jediný prostředek, jak můžu chytit Český rozhlas kromě Radiožurnálu) taky nějak podezřele zpomaluje. A za to platím zhruba patnáct stovek se vším všudy. Nevim nevim, ale zdá se mi, že nás tady někdo šeredně tahá za nos.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Web  |  30. 09. 2004 09:57

Chce to prostě 128 kbps přes mobil s limitem 2 GB měsíčně za 300,- a je vymeteno !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
arny  |  30. 09. 2004 11:52

Nechapu, proc se uz dopredu smirujes s limitem? Tenhle limit ti to degraduje na "DEMO internet", jak to vystizne nazval jiny clovek v jiste diskuzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mikia  |  03. 10. 2004 15:10

 ;o) chybí mi doma ta jednička průměr je mezi 28-32 kbps na ETDN(GPRS) limit žádnej, jen mě tu limituje nejspíš nějakej ohon už pár dní asi nějakejma MP3 jelikož to tak okolo šestý večer spadne na dvě hodiny na 8-10 kbps. To celé á měsíc 909 + 173 korun Grossovi na jeho politptákoviny a ještě si můžu hoďku měsíčně zavolat v paušálu s cenou 3,20Kč/min s DPH to je 890 Kč/měs s daní jestli teda dobře počítám :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
highway  |  30. 09. 2004 09:37

Netbox v Brne take blbne - nabizi stale vyssi rychlosti, ktere jsou sice bez datoveho limitu, ale stejne k nicemu, pokud uzivatel ma internet k necemu jinemu nez sosani. Mam nejnizsi pausal a na praci bohate staci - presne jak pise autor: Dulezita neni rychlost, ale trvale pripojeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Majkl Džeksn  |  30. 09. 2004 09:21

Byl jsem u svagra, ktery ma ADSL 256/64, realne to beha ve dne tak kolem 55. Moje CDMA chodi ve dne kolem 100, v noci kolem 400. Bohate mi staci. On uz to tady nekdo rekl, jakmile mam casove neomezeny internet, je mi celkem jedno, jak rychle to je. Malokdy neco stahuju, a pokud ano, nepali me, ze to trva misto 1 hodiny hodin 5, mi vubec nevadi, kdyz je to za jedny penize. Na brouzdani je to rychle az az. Nejvic se mi libi na CDMA, ze je vsude se mnou. Byl jsem na dovolene v chate v lese, kde nemel byt signal a prece jsem se pripojil, posilal fotky nasim, cetl si zpravy... Jsem nadseny uzivatel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  30. 09. 2004 10:15

Jsi opravdu nenáročný. Já jsem s ADSL od IOL spokojený taky, ale proto, že mi 512ka jede přes den 450 kbit/s, s 50 kbit/s bych spokojený tedy nebyl a služba už by byla odhlášená, protože za ty peníze to je výsměch. CDMA mi jede kolem 300 kbit/s, což docela ujde ale s 100 kbit/s bych spokojený taky nebyl a minimálně bych ET otravoval kde je předpokládaných 256 kbit - tedy vysokorychlostní internet. Já vím, že jde o neomezené připojení, ale 55 kbit je nepoužitelných i na prohlížení netu, protože víc čekáš než čteš. Na práci je málo i těch 100 kbit/s a u CMDA nelze ani používat upload, max. na maličký mail.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mark  |  30. 09. 2004 09:19

Vyhovovalo by mi, jak je na Yahoo reklama na ADSL v UK.....linka 1Mb za 29.99 liber....tady v Čechách krásný sen, viďte?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Web  |  30. 09. 2004 09:56

Kdo se stará, ten má. Na Anglii nemáme ani náhodou skoro v ničem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xxx  |  30. 09. 2004 13:21

V anglii ti zachranka neprijede do dvaceti minut...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  30. 09. 2004 13:40

co to meles?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Xspy  |  30. 09. 2004 20:15

:) Ano, viděl jsem , jaký elán vládne Anglii . Holt bychom měli už zbrzdit a začít poroučet ;)  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hoho  |  30. 09. 2004 12:37

Proč by to měl být sen? BT Yahoo je počítaná aDSL linka s limitem 30 GB a agregací 1:50. Každý GB nad limit je za dvě libry. Jasně - je to asi o třetinu levnější než tady, ale nijak zásadní rozdíl to zase není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Richard  |  30. 09. 2004 08:57

To  bych tedy rád věděl co autor článku myslel tím "nejme schopni využít kvality " ??

Já mam (stejně jako cca 50.000 dalších spoluobčanů) ADSL připojení 512/128 s FUP(po 500MB na 256 a po dalších 500MB na 64:(

-> Po 4dnech mam rychlost na 64kbps (což je děs, když musíš čekat na stránku kolem 20sekund!!! a o akčních on-line hrách nemluvě) platim 1000Kč a prej KVALITA - :o/ .. to si projel:)!

A vůbec není pravda že "sosám"! Si vem .. chceš koupit hru .. stáhneš demo cca 200-400MB, pak pár trailerů (chodim do kina) 100MB a pak si něco zahraju 40MB/1hodina ... TAK A Už mi "vysokorychlostní" NET běží na 64kbps .... TAK TOHLE NENI KVALITA!!!!!!!

Nashle! ... jedu do Japonska .. tam maj 24.000kbps za 1.280Kč/měs s poplatkem za telefon:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
honza  |  30. 09. 2004 09:18

Hlavne pozor na levny adsl do telecomu, presne mesic mi jel 256/64 a nyni maximalne 64/64, a to jsem prakticky nic nestahoval. Pritom pri nabidce jsem byl ujisten ze to pojede minimalne polovicni rychlosti. Jsem zvedav co s tim udela vikendovy upgrade site, jinak se definitivne vracim k mikrovlne za 400, ktera sice jede 80k, ale je to stabilni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
OK  |  30. 09. 2004 09:36

Ale největši zážitkem je , když si u svého provozovatele stěžujete , že ADSL linka jede pomalu , tak Vám odpoví tak si zaplaťte profilinku za 3000,- Kč bez DPH a nestěžujte si. A nezajímáho , že těch 1300 je maximum co si můžu z domácího rozpočtu zaplatit.
Měsíčně stahuji kolem 8 GB informací a 1GB se linka již prakticky nedá používat.Pak opravdu funguje stejně jako modem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melkor  |  30. 09. 2004 10:27

Tak tam pozdravujte

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  30. 09. 2004 08:33

Potrebuju v prvni rade CASOVE neomezeny Internet. To, zda-li je to 256, 512 nebo 2M uz je mi celkem jedno. Drive jsem byl na modemu a prestoze nesouhlasim s myslenkou, ze 10s na stranku je prijatelne (ted uz ne!) take jsem byl ramcove spokojen. Nicmene tu kazdy omila vysokorychlostni Internet a ten je k nicemu. Limity, FUP a podobne pitomosti. JA bych uvital klidne i pomalejsi (treba i nejakou 64k linku) ale za nejaky slusny penize, treba za dve nebo tri stovky. Ovsem CASOVE neomezenou. Ale z toho by tem zlutejm hajzlikum nesel zisk, tak holt platim celkem zbytecnych 512 za 1300 korun.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PM  |  30. 09. 2004 10:33

Aaaa, tak presne po tomhle touzim uz spoustu let: netrvam na nejake zvlastni rychlosti (64 kb by stacilo), ale chtel bych casove a datove neomezene pripojeni za odpovidajici pausal (byl bych ochoten i s DPH do 400 Kc/mesic). A bohuzel, u nas jsou jen draty CTc (Za dial-up ode mne dostavaji asi 80 Kc/mesicne, protoze za zbytecnosti platit nehodlam. Kdyby nebyli uplne blbi, dostali by vic).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  30. 09. 2004 12:46

Tak to sem asi stastnej clovek. Jsem z Brna a pripojil sem se pres Netbox. Mam dom natazenej kabel a platim si 64kbs/128kbs, cos se da kdykoliv na internetu zmenit. Navic mam moznost zaplatit si sluzbu datovyho okruhu (tusim ze je to za 100 mesicne) a tak budu mit na vsechny uzivatele site netbox v brne rychlost 10Mbs. Pripojeni stoji 500. ... sai sem mel stesti.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
krakonoš  |  30. 09. 2004 10:40

Jediné řešení je wi-fi. Zkuste sehnat pár dalších a něco si postavit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PM  |  30. 09. 2004 11:55

No jo, jenze ...
1) Spatna vzajemna viditelnost.
2) A jak to cele pak pripojit k internetu? Zas zbyva jedine to pos.... ADSL. Kdyby nas bylo vic, tak by bylo pomale, pripadne hrozne drahe. A jsme zas na zacatku. A navic s CTc ja uz nic spolecneho mit nechci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
VlK  |  30. 09. 2004 14:29

Mnoho lidí na vesnici ¨začalo poskytovat internet tak, že si zřídilo pořídilo FWA (1Mbit~10kKč) a dal to distribuovalo pres bezdrat.

Jinak souhlasim taky platím 650Kč (wifi 128) za to abych mel casove neomezeny net, a ze je i datove to je bonus. Platil jsme Ctc modem, ale pak mne nastvali neustalym otravovanim at si zmenim tarif na nejaky pro ne vice vyhodnejsi, ze jsem zrusil linku uplne..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sob  |  30. 09. 2004 20:59

To jsme udelali asi pred rokem u nas. Puvodne modemisti s mesicnim uctem od 200 do 800 Kc. Postavili jsme wifi sit, od lokalniho poskytovatele vzali predrazenou linku 33.6kbit (ano, presne tak mizernou rychlost, jakou mely starsi modemy) za 1.500,- +DPH a rozdelili mezi ctyri lidi. Rychlostne to sice bylo zoufaly, ale stalo to do 400Kc mesicne se vsim vsudy a nebylo to nicim omezeny. A i pres tu zoufalou rychlost to bylo stokrat lepsi nez dialup. Ze to brzo prestalo stacit, kdyz jsme zjistili, ze na netu se daj delat i jiny veci, nez nervozne sledovat naskakujici prachy za pripojeni, to uz je vec jina. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
recovery  |  30. 09. 2004 08:28

No a kdyz uz si nekdo zaplati "broadband" tak z toho ma pres den stejne modem. ADSL 512 kbps nam pres den jede tak 50 kbps. Snad jen v hluboke noci to jede naplno, ale to jen hadam, protoze v te dobe uz spim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
paja  |  30. 09. 2004 08:17

Reakce UPC na internet v Ostrave .


"Litujeme, ale Ve Vaší lokalitě nejsou kabelové rozvody uzpůsobené
pro příjem Internetu. V současné době neplánujeme jejich upgrade, bez
něhož příjem Internetu není možný.
Je nám líto, že pro Vás nemáme příznivější informace. Děkujeme za
pochopení."
 
Hold Ostrava neni pro UPC zajimava :(((((

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
(-:-)  |  30. 09. 2004 10:06

Chmm, ja bydlim primo v centru Prahy, kousek od Narodniho divadla a jsem na tom stejne jako nekde v zapadle vesnici. ADSL v nedohlednu, kabelovka to same, wifi nemam sanci kvuli majiteli domu, ktery nedovoli dat antenu na strechu, isdn vysmech (cena/vykon), takze zbyva gprs a dialup :((

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
krakonoš  |  30. 09. 2004 10:38

POZOR! Majitel domu nemá právo Vám v instalaci antény bránit, na to je zákon! Jediné, co musíte udělat je to, že si anténu a svod necháte nainstalovat od firmy, která je k tomu oprávněná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Betatester  |  30. 09. 2004 11:26

Pozor . Majitel domu nesmí bránit v instalaci anteny pro příjem veřejnoprávního media tedy např. televize a rozhlasu. Nějakých spešl antén na internet se to netýká. To bys mohl instalovat na historický dům 20 metrovou parabolu s tím , že máš právo chytat mimozemské signály z jiných galaxií ......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
(-:-)  |  30. 09. 2004 11:55

A jaky zakon konkretne toto zminuje?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Frn  |  30. 09. 2004 12:40

Majitel nesmí bránit pouze v případě, že nezajistí jiným způsobem příjem ČT (na kterou máme ze zákona právo, protože máme zároveň ovinnost platit za každý přijímač poplatek).

Pokud ale majitel zajistí příjem (obvykle kabelovka nebo společná anténa), nemá nájemník právo anténu instalovat a záleží na dohodě s majitelem. A dokonce jako toto "zajištění" stačí, když se zavede placená kabelovka, která ČT obsahuje (tj. i když není v nabídce možnost bezplatného napojení na kabelovku s omezením na ČT resp. české kanály) !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xxx  |  30. 09. 2004 13:18

To je tak velky problem vystrcit kus dratu z okna?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
paja  |  30. 09. 2004 13:50

to myslis napr. CZFREE ? Nechci ci kupovat svuj HW ani starat se o funkcnost, chci "rozumnou" sluzbu za rozumne penize.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman Striš  |  30. 09. 2004 18:14

:oD. Ale i u firmy si ten HW kupuješ. Říká se tomu instalace. Takže buď zaplatíš 3500,- za instalaci a upíšeš se na nějakou dobu, nebo si koupíš kartu za 1600, kabel za 450 a anténu za 600 a HW je tvůj. A ceny? Ta firma vezme internet od stejné společnosti, jako CZFree a ta firma na tom vydělává. CZFne, takže ty rozumné peníze jsou asi rozumnější u CZFree. Roman Striš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mirekl  |  30. 09. 2004 10:12

UPC ma casto starsi rozvody tzv. jednosmerne , proto nelze pouzit pro datovy provoz.

kde bydlis?
V Ostrave je Karneval. A beha to docela slusne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
paja  |  30. 09. 2004 13:47

karneval bezi v OSTRAVA MESTO, OSTRAVA JIH, vsude jinde kde je kabel, tak je UPC :(((

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rdm  |  30. 09. 2004 21:09

jak jsi prisel na to ze karneval jede v Ostrave-jih?Internet bezi pouze v male casti tohoto nejvetsiho mestkeho obvodu v republice (poctem obyvatel) a to v mistech kde jsou vyssi panelaky pripojeny pres satelit mnohem vyssi rychlosti za mnohem nizsi cenu..kabelovka ktera uz 3x zmenila majitele uz vic jak 5 let jen slibuje opakovane telefonaty na kancelar byly jen ztratou casu-do 3 mesicu bude,zrovna kopeme propojeni,do pul roku bude zkusebni provoz a vrchol bylo tiskove prohlaseni minuly rok ktere oznamovalo ze net zde bude na podzim..jenze zapomeli uvest rok..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lada  |  02. 10. 2004 08:41

Jo jo, presne stejnou zkusenost mam s Karnevalem i ja. Stale sliby, sliby a sliby, vzdy odpoved "do 3 mesicu", jenze uz to trva pres pet let a nic. Ted uz lidi zacali odhlasovat i televizi a s Karnevalem to vypada zle nedobre )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x-ray  |  30. 09. 2004 10:13

UPC na severu Moravy je smutná story. Teď se ale v Karviné v oblasti připojení k internetu (bohužel jen v této oblasti, oblasti internetu) schyluje snad k lepšímu, rozjíždí se nová kabelovka, ale už bez UPS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melkor  |  30. 09. 2004 10:24

Ted je otazka, zda je lepsi server bez UPS nebo kabelovka bez UPS
A co na to UPC?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm  |  30. 09. 2004 14:08

UPS, ty rozvážejí datové pakety autama a do zámoří letadlama.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
error  |  03. 10. 2004 10:00

Víte co, když máte v čele toho vašeho krásného města Karviná komunistu, udělejte si internet v akci Z.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Gero  |  30. 09. 2004 08:07

Mám kabelové připojení, tedy dost rychlý přístup k datům na webu, ale moc toho nevyužiji proto že chybí normální nabídka služeb.
Rád bych si třeba stáhnul nějaký film, podíval na televizi, či stáhnul mp3 a další služby, ale přístup k ním je více než problematický, pokud nechce si z počítače udělat výzvědnou centrálu, nebo žumpu
Je právda že lze najít některé možnosti, ale těch je zatím málo.
Mám rád věci jednoduché a přehledné, tedy i bezpečné, chci přijít na web a vybrat si z nabídky filmů, hudby a další pořadů a možností, bezpečně a čitelně zaplatit a užívat si "komfort".
Zatím mám vysokorychlostní připojení, jen z důvodů trvalého přístupu na net - pro práci, a tak jeho kapacity používám na net radio.
Problém je i v kompatibylnosti programů v přístupu k některým datům, třeba přehrávání videozpráv.
Velmi bych uvítal "komfort" k přístupu k filmům, pořadům,televizi, hudbě a obchodům ... .

Gero

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  30. 09. 2004 10:21

To je jednoduchý. Do legálního prodeje filmů a MP3 se nikomu nechce, protože většina lidí dá přednost pseudolegálnímu sdílení (po našem kradení) uvedených produktů. Proč by dnešní mladší generace (ta většinou stahuje) platila byť 10ti korunu za film, když ho může mít úplně zadarmo a bez rizika. To že bude mít z počítače žumpu nebo výzvědnou centrálu, to je moc netrápí a proč taky. Občas reinstal kraklejch OS a programů a jedeme dál. Vím, že se naříká, že jsou drahá CD a proto se stahuje, ale popravdě nevěřím, že i kdyby CD stála třetinu, že by se něco změnilo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bob  |  30. 09. 2004 11:22

Tak tomu klidne verte. Ja si originalky kupuju celkem casto,
ale vzdy bud 1-2 roky stare hry tak za 500 a nebo CD na ktere je akce nebo jsou proste levne.
Zrovna pred tydnem jsem si koupil CD Boba Marleyho za 189 Kc.
To je slusna cena a utahnu ji i z kapesneho + Obcasnych brigad.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  30. 09. 2004 11:57

Já neříkám, že jsou slušný lidi co si kupují nebo půjčují originál CD, filmy a software, jen říkám, že obchod na stahování za peníze se tady moc nikomu nevyplatí, protože zájem bude malý, když to jde snadno a nelegálně stáhnout. 15$/měs. za Napster je v USA cena 3-4 piv v hospodě, tak to moc lidí prostě neřeší a zaplatí, 400 Kč/měs. tady zase moc lidí není ochotno dát, když to může mít zadara bez rizika. Navíc tady panuje všeobecný názor, že soft, MP3 a filmy na netu musí být zadarmo a jen blbec by platil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  30. 09. 2004 12:20

Podivej se na to takhle. Proc bych platil 500 za CD, ktere stejne neprehraju v kompu, protoze je na nem nejaka zasrana ochrana, kdyz ho muzu mit za 2 minuty stazene? Kdyby stalo 50Kc a BEZ OCHRANY bylo by to o necem jinem.
Nedavno byl u me kamos a ptal se jestli mu neco neztahnu. Nalezeni, stazeni a vypaleni = 6minut prace. Pokud se jedna o me a mohl bych koupit treba celovecerni film na DvD jak v anglicke verzi s titulkama tak s ceskym dabingem za kilo urcite bych to koupil. To se mi nevyplati hledat a pak stahovat, i kdyz to netrva vetsinou ani hodku, ale platit za to 800 ??? to se posrali, na to musim jit na 2 desetihodinovy brigady, to si to radsi stahnu a napecu a stoji me to 20Kc za 2 DVD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  30. 09. 2004 13:47

Jenom potvrzuješ co říkám. Jasně že si to koupíš za cenu média, dopravy + marži obchodu (i prodavač musí žít, že ?). Ale kdyby všichni přemýšleli jako ty, žádný film by se nenatočil, protože by ho nebylo z čeho zaplatit natož nadabovat, zaplatit reklamu a distribuci. Nevím kolik je adekvátní cena s přiměřeným ziskem za kvalitní film na DVD, ale to je jako bys říkal já jsem ochoten dát za nové auto max. 50000 Kč (někdo jiný třeba jen 10000 Kč, dle platu) a když za to chtějí 300000 to si ho radši ukradnu. A proč bys ho neukradl, kdyby pravděpodobnost dopadení byla skoro nulová ? Fakt príma, nemám na zboží (nebo nechce se mi za to tolik dát) tak ho čajznu, zdravá logika.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm  |  30. 09. 2004 14:03

Nesrovnávej kradení auta s "kradením" hudby a filmů!!! Tím, že ukradnu auto způsobím majiteli škodu ve výši ceny, kterou za něj zaplatil, případně ještě ušlý zisk, no a v neposlední řadě spoustu nepříjemností (běhání na policii atd.).

Když si stáhnu film, tak není vůbec jisté, jestli tím majiteli autorských práv vznikne nějaká škoda. Všichni vycázejí z předpokladu, že každý, kdo si stáhne film, by na něj jinak šel do kina, což ale NENÍ pravda!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  30. 09. 2004 17:18

Shlédnutím filmu jsi získal užitek/službu, za kterou jsi nezaplatil. Výmluva, že by sis ji stejně nekoupil, je chabá - prostě ji máš "zadarmo".
Kdyby to takhle udělali všichni, žádné filmy by se netočily, žádná muzika by se nenahrávala - jen koncerty naživo (?).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm  |  30. 09. 2004 19:00

No užitek z toho sice mám, ale producentovi filmu nejde o můj užitek, ale o zisk. Lidé jako ty raádi počítaji ztráty stylem stažené CD = 600 Kč ztráta pro vydavatelství, ale to je nesmysl. Platilo by to pouze za předpokladu, že bych si každé CD běžel hned koupit, kdybych si ho nemohl stáhnout, což je velmi ale opravdu velmi nepravděpodobné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lossik  |  01. 10. 2004 17:56

Ovsem pozor - pak jsou tady veci, ktere se u nas proste koupit NEDAJI. Pred chvili jsem si treba stahl zaznam puvodni rozhlasove Valky svetu, ktera v roce 1938 vzbourila celou Ameriku. V USA a na Zapade se ta nahravka da bezne koupit za par dolaru, ale u nas se to proste NE-SE-ZE-NE. Neexistuje. Neni. Nebylo. Nebude.

Totez anime. Totez stara scifi. Totez mensinove comicsy. Stovky a tisice hodin zapadnich i vychodnich serialu a filmu z 40.-80. let, ktere nase televize nikdy nebudou vysilat, protoze misto toho radsi po ctyristapadesatedevate odvysilaji komedie s Funesem.

Verim, ze v tomto pripade nemuze jit o poruseni autorskeho prava. Nikomu skoda nevznikla, protoze to, co u nas neni licencovano, tu ani nemuze byt nelegalne zkopirovano, protoze prava k distribuci U NAS nikdo nevlastni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm, Worm  |  03. 10. 2004 15:13

Pravda, k některým filmům nebo hudbě se člověk jinak než přes P2P nedostane.

"Verim, ze v tomto pripade nemuze jit o poruseni autorskeho prava. Nikomu skoda nevznikla, protoze to, co u nas neni licencovano, tu ani nemuze byt nelegalne zkopirovano, protoze prava k distribuci U NAS nikdo nevlastni."

Obávám se, že tohle porušení autorských práv je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
error  |  03. 10. 2004 09:50

autorské právo je filosofický problém. A já patřím k těm, co si myslí, že de facto neexistuje. Prostě to nevytrubuju na veřejnost, když nechci, aby to jiní užili.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  30. 09. 2004 17:13

To my xes rict, ze hudebni CD ma naklady 500 KC ? Proc se teda ty same CD prodavaji v nemecku za 10euro ?
Proc WHS stoji 400, ale DVD 800 ? To mi xes rict, ze to menu tam stoji 400 ?
Proc na CD jsou protipiratsky ochrany zabranujici jeho prehrani v PC, kdyz ho stejne jinde poslouchat nebudu, nebylo by je lepsi slevnit ? Proc Film na DVD vyjde cca rok po tom co je v kinech ? proc nevyjde do mesice?
kdyz si xu zajit do multiplexu, tak tech 150 za to klidne dam, ale taky tam chodim jen jednou za pul roku a opravdu na filmy co xi videt na velkem platne. takze stejne bych chodil jen na stejne procento filmu. Jen kdyby ty DVD staly pakatel (100-200) tak si jich misto 0 koupim podstatne vic

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  30. 09. 2004 17:34

To určitě nemusí být 500, ale taky ne 50. Jinak z ekonomiky vyplývá, že pokud je větší trh a obrat, lze se spokojit s menší marží. Takže pokud v Německu stojí CD 10 euro, tak u nás by mohlo být za tak 350-400 Kč. DVD stojí vždy víc než VHS, protože ve většině případů tam jsou nezkrácené verze. A jinak náklady to toho nepleť, on se ani rohlík neprodává za náklady, protože proč bys ho taky pekl zadarmo, že ? Služba lidstvu ? Neříkám, že 800 za DVD není předražený, ale ptej se proč, protože se jich prodá málo anebo se jich prodá málo, protože jsou předražený. DVD za 100 Kč to je úplná blbost, nosič + distribuce + marže pro obchod to ani ta stovka nepokryje a co jako zbude tomu, kdo to natočil, kde je reklama a zisk ? Nebo netřeba zisk kapitalistům bídnejm, rozdělíme všechno lidu ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  30. 09. 2004 23:33

ja nemusim jit do obchodu a kupovat to DVD tam, staci mi ISO ke stazeni nebo neco jineho, totez s hudbou, proc se prodava hudba na netu v pojebanych WMA ktere stoji 30kc za kus, to se ti nezda hodne?
Jinak par hudebnich originalu mam (asi 20 nereknu presne) a stejne to mam v MP3 a posloucham to v kompu, takze ve vysledku mi je ta placka nanic.
Jinak me tak napada, vzhledem k tomu, ze si nekupuju fyzickou vec CD, ale ta data na ni hudbu a mam poskrabany original, vymeni mi ho vydavatelstvi? Navic kdyz to stalo 600,- a delaji vse proto aby se to nedalo zkopirovat ? Docela bych to uvital.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pp  |  01. 10. 2004 00:34

Ja mam doma skoro 500 originalnich CD - penez mam dost tak jsem kupoval - az do nedavna kdy me totalne nasr*li s tema ochranama - takovej kaktus mi nehral ani v PC, ani v aute, ani na DVD prehravaci. Takovejch sh*tu jsem koupil asi 10 a od te doby uz nekupuju nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm  |  30. 09. 2004 13:56

1. Nemusíme tomu říkat pseudolegální sdílení, je to nelegální sdílení.

2. To, že hudební vydavatelství zapsala a snažila se P2P zničit místo toho, aby je začala využívat, je jejich problém. Nemůžou se přece divit, že si nebudu lítat po obchodech, abych zjistil, že tam CD, které chci nemají. A kdyby ho náhodou měli, tak mi třeba nepůjde v PC přehrát.

3. Výzvědná centrála a žumpa??? Heh...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
alnath  |  30. 09. 2004 08:00

Autor píše: V oblasti internetu je tedy u nás „Mercedes levnější než Škodovka“... Já bych to nazval obráceně: Škodovka je dražší než Mercedes... Zdá se vám, že je to totéž??? Není... Mercedes levnější než Škodovka je krásný sen, Škodovka dražší než Mercedes je temná česká realita... Je to je otázka úhlu pohledu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rumcajs  |  30. 09. 2004 08:41

presne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JIKARU  |  30. 09. 2004 09:18

Prostě jsme součástí evropy, ale které ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
michal  |  30. 09. 2004 13:08

v prípade internetu spise vychodni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bugi  |  30. 09. 2004 18:50

Autor je nejspíš větší optimista, než většina českých uživatelů netu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lossik  |  01. 10. 2004 17:44

Člověče, vy jste úplně jak já.

Optimista řekne: "Láhev je z poloviny plná."
Pesimista řekne: "Láhev je z poloviny prázdná."
Já řeknu: "Kurňa, kdo mi to vychlastal?!"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Frank  |  30. 09. 2004 08:00

Po delší době článek od p. Hlavenky, který se mi líbí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JIKARU  |  30. 09. 2004 07:59

Článek je pěknej, ale co je myšleno slovním spojením "vysokorychlostní internet?" . Obávám se, že to co tu zatím u nás je, ať je to v jaké koliv podobě, tak s tím nemá nic společného. Snad možná internet po kabelovce. Četl jsem jeden článem na netu, je to už dávno, kde bylo psáno co musí naše vláda udělat pro internet z důvodu vstupu do EU do roku 2005. Bylo to asi v tomto znění "Z praxe se za vysokorychlostní připojení bude považovat takové připojení, cituji přímo : které svou efektivní (skutečnou) propustností neomezuje uživatele v jeho aktivitách. Z praktických dùvodù bude hranice vysokorychlostního připojení prozatím stanovena na 256 kbps, přičem se předpokládá její postupné zvyšování.." Je to jen hra se slovy a nebo to koncovým uživatelùm v budoucnu opravdu prospěje?  Zatím z toho není nic z hola pravda.  Diskuze na todle téma čtu na netu často a těch co jsou opravdu spokojení s ADSL, CDMA a dalšímy alternativamy připojení je velice, ale velice málo ...

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TC  |  30. 09. 2004 12:08

Podle stavajicich evropskych meritek se za vysokorychlostni internet neboli BroadBoard povazuje minimalni rychlost 1Mbps, loni to bylo 512kbps.
Nechci nic namitat, ale asi jsme zaspali, kdyz se u nas povazuje za broadboard i 128kbps. Tak me napada, ze na 1Mbps uz se da divat i na TV, ty vetsinou jedou na 768kbps (aby se na to dalo divat)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm  |  30. 09. 2004 13:49

Omyl, podle MIČR je brodband připojení o rychlosti 256 kb/s a výše. S tím bych celkem souhlasil. Samozřejmě za rok už to třeba bude málo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Newtek  |  01. 10. 2004 01:41

Jenomže MI tu rychlost říká teď, jestli sní bude na tuhle rychlost budou budovat i ty dotované komunitní sítě který maj bejt do konce roku 2010 tak potěž pánbůh. A přičemž se může snížit na 80% nominální rychlosti a nechává pravomoce ISP omezovat FUPem, limitama na data.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Newtek  |  01. 10. 2004 01:43

Jak tatar snad to pochopíte)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Denny  |  30. 09. 2004 18:52

no to jsou hezký kraviny

btw: myslíte se si že vláda pro ten rychlý internet něco udělá? já se domnívám že ne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  30. 09. 2004 00:50

Docela zajímavý článek a ten závěr je asi taky správný. Já osobně taky potřebuju hlavně nepřetržitý připojení - a když bude rychlý, tím líp. Jinak CDMA si můžete z broadbandu klidně vyškrtnout. Upload 2-4 kB/s, download se taky poslední dobou rychlostí blíží spíš dial-upu než magickým 256 kbit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
karel  |  30. 09. 2004 00:54

Je to fakt - CDMA je čím dál horší. Snad ten rok nějak překlepu a pak jim na to prdím...
Upload je na sebevraždu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hnědka  |  30. 09. 2004 02:08

s tim uploadem mas bohuzel pravdu.......ale download ze jede jako modem? no mozna nekde ano, mne jede vetsinou 600-1200 kbps

 

spis bych vyskrtnul ADSL, tam je to 64 kbps cely mesic, jen obcas to chvilku jede 256 nebo 512  a pokud ne, tak se zas clovek nedoplati

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman Striš  |  30. 09. 2004 02:30

1200kbps na CDMA? co jsem viděl, tak je maximum 750kbps. Roman Striš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hnědka  |  30. 09. 2004 03:37

aso neznas ty spravny lidi tech 1200 nebyla nijak prehnana hodnota, nekdy z toho dostanu az 1600 kbps, jsou ale lidi, co jim to (prý) jede i 2 Mbps

 

..a jestli jsi mel na mysli omezeni Eurotelu na 800 kbps, tak to uz davno zrusili

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman Striš  |  30. 09. 2004 11:12

Ale jo, já neříkám že tomu nevěřím. Jen mě to udivilo, ptozože jsem četl o těch max 700-750 kbps a znám pár lidí co ho maj. Z IRCčka odpadávali tak čtyřikrát denně a jelo jim to max těch 200kbps. Roman Striš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm  |  30. 09. 2004 13:44

Možné to je, Eurotel už zrušil ten umělý límit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  30. 09. 2004 10:07

Vidíš a u mě je to naopak, ADSL mě jede stabilně bez kolísání 450 kbit/s (512ka 1:50) a CDMA kolem 300 kbit/s a to po zavedení omezení, předtím tak 120-150 kbit/s (kolísání během downloadu velmi znatelné). Takže z osobní zkušenosti nelze vyvozovat vůbec nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
diablik87(SVK)  |  01. 10. 2004 21:49

paaani teda som si vzdy myslel ze cesi ste pred nami....(bez urazky) ale vidim ze v net pripojeni vedieme. ja osobne mam ADSL od telecomu platim 850SK/mes. nemam FUP, ide mi to stale 256(oficial) ale skor takych 330kbps, a akoze mam agregaciu 20 ludi....u vas to je teda poriadne krute .....:(
a taky kabel nema sancu na slovensku pretoze to instaluju len do blavy (som z kosic) a je to strasne drahe 1024 stoji 2000SK!!!! to skoro nie je nikto ochotny platit(licencia je len na jeden pocitac) taze asi tak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vita  |  30. 09. 2004 20:41

ADSL : mám od Nextry pořád základ tarif cca 1700vč dph/m .Je to 512 neomezená,ale jak spustili nové tarify tak nám asi na oplátku zrychlili <nepsáno> Stahuju 110-130 KB/s tj cca 900kb/s.Ale jinak me se.. ta cena.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dj  |  30. 09. 2004 00:39

ta cena verzus rychlost je des. 1mbit neomezene bez blaznivych omezni v giga na mesic za 500- 800 a jdu dotoho!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  30. 09. 2004 04:10

Z důvodů zcela nepochopitelných začali poskytovatelé u velmi drahých nabídek, které běžný uživatel nemohl ekonomicky využít.

Díky UPC a jeho chello easy (a jeho předchůdcům u lokálních malých poskytovatelů) se teď otevřela nabídka rozumného kompromisu rychlosti, datového limitu a ceny.
S ohledem na trend neustále klesajících cen v tomto oboru lze další konkurenční kroky očekávat v dohledné době. Možná konečně privatizace státního většinového akciového podílu "vymete" z Českého telecomu ty, co sedí na datových linkách jako žáby na prameni a snaží se každý Mbit/s připojení prodat alespoň stonásobně (viz agregace a limity dat).

Doufejme, že se možnost levnějšího internetového připojení dostane i na venkov, kde mají rodiče obvykle hlouběji do kapsy, než ve městech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zbyněk A.  |  30. 09. 2004 08:04

Je to tak, velice výstižný článek. Mám DataNonstopOpen jen z nouze, protože v okolí nic levnějšího a zároveň trvalého není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rumcajs  |  30. 09. 2004 08:38

"z duvodu zcela nepochopitelnych"?

dnesni chaba konkurence umoznuje zajemcum o levny pomaly internet vnutit drahy rychly (ktery je casto jejich jedinovu volbou - bud rychly internet nebo zadny). co je nepochopitelneho na tom, ze operatori si chteji nahrabat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TC  |  30. 09. 2004 12:01

nic kazdy si xe nahrabat, ale jak ma alternativni operator udelat treba nabidku na pausalni Dial-up kdyz telekom nenabidne pausalni dial-up ani pro operatory.
To by museli operatori dotovat sami a to by bylo ztratove. uvazuj logicky, ty bys spustil sluzbu, ktera te bude rujnovat, jen proto abys ji provozoval?
Myslim, ze problem rozsireni BroadBoardu u nas a jakehokoli jineho pripojeni vcetne dial-upu je vsem jasny...zluta svine aneb CTc

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  30. 09. 2004 12:23

"Nepochopitelné" je to, že lepší nabídkou non-stop připojení (nižší ceny) pro běžného uživatele by nakonec celkový zisk byl podstatně větší (viz tzv. optimální cena). Mnoho zákazníků  se připojuje jen občas a nestahuje velké množství dat, takže taková linka se dá prodat "mnohokrát", zatímco velkoobchodní náklady na připojení (konektivitu) klesají.

Dnes jsou nejúspěšnější (a nejrychleji rostoucí) ti, co nabízejí současně levné (a pomalé) i dražší (a rychlé) připojení/stahování dat k Internetu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Denny  |  30. 09. 2004 18:38

Zdravím,
fakt nechápu na co si stěžujete, když tady internet a mobily nebyly tak byl klid a každý musel volat přes linky Telecomu a byl klid.

Ale v dnešní době "čekat" až ČTc něco udělá proto aby jste Vy na vesnici mohli mít taky levný internet to je podle mě holý šílevství.
Ano vím GPRS je dost pomalý a kdo chce rychlejší připojení tak prosím je tu.. ale nejdřív to chce zapojit trochu té práce aby jste i Vy na vesnici a ve menších městech mohli mít pevnou linku řekněme 128kbps za 500Kč měsíčně?!?
Možná to někdo ještě nepochopil ale jsou tady bezdrátové technologie wifi, na které není potřeba za úžívání měsíčně platit ČTÚ za používané pásmo 2.4Ghz takže hurá do stavy přístupového bodu!

Někdo možná řekne "a kde vzít ten levný internet?!?" pánové a dámy musíte umět trochu hledat

podívej te se na http://www.czfree.net/forum/ 
a po zaregistrování přezdívky si najděte svou oblast kde bydlíte.. možná tam již bezdrátový přístupový bod existuje

Jinak ceník je tam od společnosti TransGasNet:
http://czfree.net/forum/showthread.php?s=&threadid=9999

-------------- kopie -------
Zdravim vsechny diskutujici, ale i bezne ctenare,

jelikoz se na nas obratilo velke mnozstvi komunitnich siti v cele CR a vsechni nas zadaji o cenove nabidky, tak jsme se rozhodli zverejnit ceny, za ktere je mozne se na sit TransgasNet, a.s. pripojit.
2Mbps NIX / 700kbps zahranici 6.400,-Kc
5Mbps NIX / 1.5Mbps zahranici 9.500,-Kc
10Mbps NIX / 3Mbps zahranici 15.000,-Kc

-------------- kopie -------
ano vím je to drahé, ale pokud si toto připojení k intenetu nasdílí mezi sebou řekněme 10 - 15 lidí bezdrátově tak si každý jednoduše může výslednou cenu pro jednotlivce vypočítat

malý nápověda o wifi a stránkách CZFree.Net:
http://sweb.cz/denny.net/czfree.net/

a zapomeňte už na Český Telecom nebo se rychlého a levného (24 hodinového) připojení k internetu vůbec nedočkáte!!!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Newtek  |  01. 10. 2004 01:30

TransgasNet a.s. se přejmenoval na Net4Net a.s.
A pokud najdete 100 a vice lidi tak si muzete poridit 100Mbps za 99 000,- což na 1Mb vychází za 990,- Kč na jednoho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rumcajs  |  02. 10. 2004 11:34

myslim ze zdaleka nejvetsi naklady kabelovek a asi i u ISP obecne nejsou na nejaka stazena data nebo rychlost, ale na ty kilometry optiky, ktere ty firmy musely zakopat a dalsi fixni naklady - ty jsou stejne, at mate pomale levne nebo rychle drahe pripojeni. takze je pochopitelne vyhodnejsi prodavat jen drahe rychle - a to alespon do te doby, nez se trh nasyti, pak se teprve zacne hrabat i na pomalejsich tarifech. ti co internet proste potrebovali, ti uz maji drahy a rychly, a malokdo se bude namahat prejit na pomalejsi - zvyk a setrvacnost jsou velkymi spojenci kabelovek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melkor  |  30. 09. 2004 10:21

A Ladislav N. bude tahat draty UPC po ceskem venkove
Uz to vidim!

Clovece, uvedomte si, ze hlavni problem je prvni (posledni) mile - v prekladu: ten drat, ktery jde k Vam do domu. Kdo ho ma? CTc! Kde ma konkurenci? Nikde. Nebo spis skoro nikde. "Alternativci" se v prevazne vetsine jen snazi dostat na linky Telecomu a neinvestovat.
Takze zbyvaji komunitni site a zarusena pasma.

A pokud si myslite, ze se s prichodem nove vlastnika CTc stane z Telecomu charitativni instituce, pak bych doporucil studeny hadr na hlavu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  30. 09. 2004 12:03

Proč charitativní instituce?
Podívejte se na trvalý a letos velmi zesílený úbytek/rušení pevných linek! Loni -70.000, letos (1.pololetí cca -130.000)
No jestli právě tohle je zájem vlastníka a akcionářů - tak prosím!

ČTC (při enormní výši zisků i z pohledu EU) není charitativní organizace ani náhodou. Vlastní blbostí ale přišel o statisíce zákazníků, což při zhruba 3,4-3,5 milionu účastnických stanic (letošní údaj) není žádná legrace. Přichází o nejvýnosnější lokality ve městech a těžko se k němu budou zákazníci vracet.

Jeho obchodní politika je možná krátkodobě výnosná, z dlouhodobějšího pohledu je to cesta do pekel.

Podívejte se na Slovensko - tam se také změnou vlastníka hnuly ledy!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MAno_F., MAno_F.  |  02. 10. 2004 01:29

Hnuli ledy?

Zda sa, ze na Slovensku nezijete. Praveze mnoho ludi na privatizaciu Slovenskych telekomunikacii nadava, pretoze pod novym vlastnikom sa ta firma sprava rovnako zvrhlo ako ked bola vlastena statom. I ked ADSL je vraj na Slovensku vyhodnejsie.

Mimochodom - aka je to privatizacia, ked sa jedna statna firma preda inej statnej firme (Slovenske telekomunikacie Deutsche Telekomu)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor