Roland STIKA STX-7 - nejmenší řezací plotr

Šikovný malý řezací plotr pro nenáročné řezání nápisů a rychlé opravy vývěsních cedulí.
Taky se vám občas stane, že potřebujete vylepšit vstupní dveře vaší firmičky nějakým novým nápisem vyřezaným ze samolepicí fólie, nebo dodělat na auto nápis, který předchozí noc strhli ti chuligáni od konkurence? Řezacích plotrů je hodně, jenže pro malé uživatele je i ten nejlevnější model pořád velkou investicí za mnoho desítek či stovek tisíc, trochu moc na pár písmenek jednou za týden. Takto vzniklou mezeru na trhu, tvořenou propastným rozdílem mezi profesionálními stroji a kuchyňskou kudlou spolu s nůžkami, vystihla společnost Roland DG (Digital Group, divize firmy Roland), a světlo světa spatřil malý, ale šikovný řezací plotřík (plotr se tomu snad ani říkat nedá), označený jako STIKA STX-7. O několik měsíců později byl uveden ještě model STX-8, oba dva se však liší jen v šířce pracovní plochy, sedmička pracuje s šířkou do 160 mm, osmička řeže až do šířky 250 mm.

Po pravdě řečeno, jednodušší stroj jsem snad ještě neviděl. STIKU stačí jen rozbalit, přes paralelní port připojit k počítači a do napájení a zapnout (pomocí jediného tlačítka, které plotr má). Pak už jen ze dvou disket nainstalujete ovladač, jako kdyby to byla obyčejná tiskárna, a program Dr. Stika. Jde o velmi jednoduchý, přitom však výkonný prográmek; náročnější uživatelé mohou klidně vyřezávat z jiného vektorového programu, třeba z Corel Draw.

Potřebuje i velká firma malý řezák?
Je to zajímavé zjištění, ale kromě malých firem pro vlastní potřebu si tento přístroj začínají pořizovat i větší reklamní a grafická studia jako doplněk svého velkého řezacího plotru. Při lepení reklamy většího rozsahu si vše nejprve nařežou ve firmě, potom sbalí do kabely notebook a STIKU a vyrazí na akci. V okamžiku, kdy se při lepení některá z připravených částí pokazí nebo kdy si zákazník narychlo přeje ještě nějakou dodělávku, není problém mu ji zhotovit a vyřezat doslova na počkání.

Řezací plotr Roland STIKA STX-7, platí to ale i o STX-8, je určen především do menších firem, které potřebují jednou za čas něco vyřezat ze samolepicí fólie a potřebují jistou dávku interaktivity. V jejich případě je STIKA ideálním řešením, a to jednak díky jednoduchosti ovládání, své vskutku lidové ceně a v neposlední řadě i proto, že se jedná o jediné zařízení této kategorie na trhu. Při řezání většiny běžných zakázek je jen málokdy zapotřebí větší šířka, než kterou plotr nabízí, v případě potřeby lze výsledek slepit ze dvou částí. Zručnost při práci se „štikou“ získáte asi tak za deset minut, pak už si můžete jen hrát a tvořit. Ačkoliv plotřík vypadá jako hračka, výsledky s ním dosažené jsou vzhledem k ceně více než dobré. Velmi malá písmenka a ornamenty o velikosti jednoho až tří milimetrů zvládá sice obtížně, u větších rozměrů však pracuje naprosto spolehlivě.

řezací plotr
Roland STIKA STX-7
Zdroj: bitcon, s. r. o., Praha
Telefon: 02–53 34 32
Cena: 20 890 Kč bez DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: šířka role do 160 mm
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Programátoři pod Windows: Chceme Open Source politiku i pro nás!

Témata článku: , , , , , , , , , ,