Rok 2003 začíná

Nový rok 2003 slibuje několik zajímavých událostí, na které se můžeme těšit, stejně tak zcela jistě přijde i řada okamžiků, na které připraveni být nemůžeme.
Na co se můžeme těšit? V hardwarové oblasti to asi bude nejspíše příchod Athlonu 64 a Opteronů, ty po evolučním vylepšování procesorů u AMD slibují skutečný krok kupředu. AMD současně bude mít za úkol vybřednout z neradostných hospodářských výsledků a stanout jako rovnocenný protivník Intelu.

S napětím také všichni čekají na grafické karty Geforce FX od NVidie a s nemenším napětím na slibovanou odpověď firmy ATI. Po dlouhé době tu je konečně pořádný souboj velmi rovnocenných soupeřů o grafický trůn s nejistou pozicí na prvním místě. Stejně tak se povede boj o grafický low-end, kde jsou oproti prestižní grafické špičce největší příjmy. Bitva to bude skutečně zajímavá a po celý rok bude co sledovat.

Obecně můžeme čekat větší rozšiřování již ohlášených technologií – Serial ATA, paměti DDR-II, Bluetooth, WiFi, Tablet PC a podobně. Z DVD vypalovaček se začne stávat čím dál běžnější komodita a začnou postupně vytlačovat CD-RW mechaniky. Nebude sice zřejmě rozhodnuto o jednotném standardu pro vypalování DVD, to ale nezabrání výraznému nárůstu DVD vypalování.

V softwarové oblasti bude podstatné uvedení nové verze Microsoft Office s nativní podporou XML. Nový Office bude nicméně přitažlivý především pro podniky, kde se provázání s XML daty dá rozumně využít. Vylepšení z uživatelského hlediska budou především v Outlooku, nicméně i zde k jejich plnému využití bude nutná nová verze Exchange serveru. Dočkáme se i serverové verze Windows XP s označením Windows .NET Server.

Následující rok rozhodne o budoucnosti prohlížeče Netscape, není jisté zda vydrží a zda to vůbec bude někomu vadit. Budou se propojovat komunikátory AIM, ICQ a Microsoft messenger a bude možné lépe komunikovat přes různé platformy.

Z našeho českého pohledu bude výraznou roli hrát prodloužení záruky na dva roky. Díky tomu bude téměř pokryta morální životnost počítače zárukou. Protože si navíc budete moci vybrat, zda chcete danou věc opravit či vyměnit, je tu prostor pro trvalý upgrade počítače v rámci záruky. Zvýšení cen pro zajištění delší záruky není tak jednoznačné při daném velmi konkurenčním prostředí s minimálními maržemi. V řadě případů je ostatně dvouletá záruka již dnes poskytována.

Stejně tak se doufejme brzy uzavřou jednání o cenách za přístup na Internet po drátech Českého Telecomu a že bude dán nejen prostor pro levnější dial-up, ale také pro příchod moderních technologií, jako je ADSL. Je tu stále prostor pro zlepšování a kupodivu se zdá, že u Českého Telecomu nastává mírná obleva a ledy tají, takže uvidíme.

A na co se těšíte vy?

Diskuze (23) Další článek: Exkluzivně – Samsung versus Alps

Témata článku: , , , ,