Nvidia | Grafické karty | Asus | RTX 2080 | ROG

ROG Matrix se vrací: Asus ukázal RTX 2080 Ti Matrix s integrovaným vodním chlazením [CES]

Řada karet ROG Matrix patřila u Asusu vždy k tomu nejlepšímu, ovšem u dosavadní generace karet Pascal jsme se žádného modelu s tímto názvem nedočkali. Teď se ale opět dočkáme – Asus ohlásil nový model postavený na grafickém čipu RTX 2080 Ti, tedy to nejvýkonnější herní řešení, co lze nyní na trhu koupit.

Návrat ROG Matrix je to ve velkém stylu, protože Asus v této edici vůbec poprvé nasadí unikátní systém uzavřeného vodního chlazení. Výrobce si s tímto novým chlazením věří natolik, že slibuje chladící výkon srovnatelný s hybridním řešením konkurence s 240mm velkým radiátorem.

specifikace.png
Srovnání parametrů RTX 2080 Ti Matrix se základní edici od Nvidie

Počet aktivních CUDA jednotek je samozřejmě stejný jako u klasické Founders edice přímo od Nvidie, ovšem narostl maximální takt na jádře. Základní edice má maximální Boost 1635 MHz, Matrix posouvá tuto hranici až na 1815 MHz.

Vyšší frekvenci mají také paměti GDDR6. Základní frekvenci 14 Gbps posunul výrobce na 14,8 Gbps. Karta by tedy měla poskytovat zhruba o 10~15 % lepší výkon než FE edice od Nvidie a potenciál k maximálnímu přetaktování zřejmě snadno prolomí hranici 2 GHz na jádře.

K lepšímu přetaktování by měl pomoci i vyšší TDP limit, který Asus nastavil na 300 W (výchozí FE edice od Nvidie má TDP 260 W) a ten lze ještě dále posunout o v utilitě Asus GPU Tweak, kterou lze stáhnout ze stránek výrobce. K napájení poslouží dva 8pinové konektory.

Karta by měla být velmi brzy dostupná za cenu 1 600 dolarů, v přepočtu kolem 43 000 Kč.

Diskuze (9) Další článek: Hyundai ukázal koncept elektromobilu, který má kromě kol i robotické nohy. Hodil by se při jízdě na dálnici D1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,