Roboti

Robotika se neustále vyvíjí

Využití robotiky ve výrobě a průmyslu se neustále vyvíjí, rozšiřuje a vyvíjí se rychlým tempem.

Podle nedávných studií se trh průmyslové robotiky od roku 2012 každoročně zdvojnásobuje a bude pokračovat v růstu nejméně do roku 2023. Hlavními faktory jsou touha po zlepšování kvality a zvyšování produktivity při současném snižování nákladů a zvyšování bezpečnosti pracovníků a zároveň reagovat na nedostatek dostupných kvalifikovaných pracovníků. Pozitivní účinek mají také klesající ceny a rostoucí schopnosti průmyslových robotů.

Stále více se využívají kolaborativní roboti

Kolaborativní roboti, také známí jako Koboti nebo Cobots, jsou navrženi tak, aby byli schopni bezpečně spolupracovat s lidmi bez nutnosti použití bezpečnostních bariér. Cobots jsou typicky navrženi s pokročilými senzory a softwarem, který jim umožňuje detekovat a přizpůsobit se jakémukoli vniknutí člověka do jejich pracovního prostoru. To umožňuje této aplikaci vyhnout se lidským spolupracovníkům automatickým zastavením jejich pohybu podle potřeby. Kolaborativní roboti se používají k provádění monotónních, zdlouhavých nebo opakujících se úkolů, takže zaměstnanci jsou k dispozici pro úkoly s větší přidanou hodnotou.

Průmyslová robotizace usnadní práci

Průmyslová robotizace vám umožňuje automatizovat práci dříve prováděnou opakovanými pohyby rukou. Díky tomu se práce společnosti stává rychlejší a efektivnější. Proces lepení, paletizace, manipulace, obsluha stroje, svařování, řezání laserem a další úkony lze automatizovat.

Doposud byly průmyslové roboty spojovány s velkými stroji, které potřebují hodně prostoru a neměly by pracovat v těsné blízkosti lidí. Jejich provoz byl také obtížný a při jejich programování byla nutná pomoc profesionálů. Z těchto důvodů se pouze velmi velká pracoviště obvykle rozhodla pro automatizaci práce. Řada stávajících modelů robotů dnes usnadňuje robotizaci v mnoha společnostech a přizpůsobení vhodných řešení různým průmyslovým odvětvím. K dispozici jsou spolupracující roboti, průmyslové roboty, mobilní roboty, servisní roboty. Jedním z nejznámějších výrobců je dánský Universal Robots.

Automatizace se hodí pro mnoho odvětví

Robotizace se v současnoti používá v automobilovém, kosmetickém, nábytkářském, elektronickém průmyslu, také v domácích spotřebičích, farmaceutickém průmyslu, zpracování kovů a zpracování plastů. Univerzálnost takových řešení také vedla k nižším cenám zboží z pohledu zákazníka. Za posledních několik let byly sníženy, což činí automatizaci výrobních procesů ještě výnosnější investicí. Robotizace navíc zvyšuje kompetence zaměstnanců.

Automatizace výrobních procesů je dobrým řešením pro mnoho průmyslových odvětví. Důležité je, že se klient rozhodne automatizovat tyto procesy na základě osvědčených řešení předložených společností průmyslové robotiky. První fází je počítačová simulace robotické linkové stanice. Poté je celý proces prezentován v hale patřící dodavateli a po schválení klienta je nainstalován pouze v jeho závodě. Díky tomu lze zkontrolovat skutečný průběh procesu ještě před konečným rozhodnutím. Poslední fází je školení zaměstnanců. Je také možné modernizovat nebo rozšířit stávající řešení průmyslové robotiky.

Další článek: Asus má nové notebooky Zephyrus S17 a M16 a ten nejšílenější vám rovnou ukážeme

Témata článku: , ,