Chytrá domácnost | IFTTT | iRobot

Robotické vysavače Roomba budou chytřejší. Díky IFTTT dokážou spolupracovat s dalšími službami

Robotické vysavače se pomalu ale jistě stávají součástí mnoha chytrých domácností. Americký výrobce iRobot, známý stroji prodávanými pod komerčním označením Roomba, oznámil další krok k jejich lepší integraci s dalšími službami a zařízeními v podobě spolupráce s provozovatelem služby IFTTT.

IFTTT je webová služba, která umožňuje vzájemné propojení různých služeb a produktů. Její princip vyjadřuje zkratka v názvu, která znamená „If This Then That“, tedy volně přeloženo „pokud se stane toto, udělej tamto“. IFTTT funguje na principu apletů, kde splnění podmínky v jedné službě může vyvolat akci v jiné službě (např. při doručení zprávy se rozsvítí světlo).

Ještě chytřejší robotické vysavače

Nová spolupráce rozhodně neznamená, že by vysavače iRobotu byly až dosud úplně hloupé. Právě naopak – Roomby poměrně dlouho podporují hlasové asistenty Amazon Alexa či Google Asistent. Je tedy například možné zahájit úklid podlah příslušným hlasovým příkazem.

Konkurence na poli robotických vysavačů však neustále roste a iRobot rozhodně nemůže zůstat pozadu. Dalším krokem vpřed je možnost připojit vysavač k IFTTT a automatizovat jeho činnost na základě definovaných akcí a reakcí.

Jednou z výhod IFTTT je možnost propojení platforem, které mezi sebou nespolupracují. Hlavním kladem je zcela automatické fungování – uživatel si jednou nastaví pravidla (podmínky a následné reakce) a dále se nemusí o nic starat.

Úklid v příhodném okamžiku

IFTTT například umí pracovat s mobilním telefonem, na jehož funkcích lze postavit celou řadu podmínek. Je tak například možné určit, aby robotický vysavač zahájil úklid v okamžiku, kdy se telefon připojí na Wi-Fi v zaměstnání nebo Bluetooth handsfree v autě – tedy když nikdo není doma.

Služba však umožňuje i vzájemnou spolupráci dvou zařízení různých výrobců. V budoucnosti tak například bude možné zapnout čističku vzduchu v okamžiku, kdy vysavač dokončí úklid, nebo rozsvěcet světla v místnostech, kde právě vysává. Možnosti jsou prakticky neomezené – záleží jen na tom, jaké akce a reakce iRobot a IFTTT uživatelům nabídnou.

„Jsme nadšeni, že můžeme s IFTTT spolupracovat na otevření vzrušujících nových automatizací, které vylepšují naši stávající produktovou základnu,“ uvedl v prohlášení technologický ředitel iRobotu Chris Jones. „Těšíme se na prozkoumání možností IFTTT k odemknutí inovativních zážitků s chytrými domy.“

Diskuze (25) Další článek: Ministerstvo dopravy reaguje: Za co se utratí 400 milionů a Nejčastější nepravdy k elektronické dálniční známce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,