Robopes Aibo má chytřejší kámošku

Sony představila následníka psa Aibo, kterým je kočku připomínající Aibo ERS-210.
Aibo je již fenoménem i přes svou nedostupnost a vysokou cenu. Robopes si hraje, poslouchá a učí se a kupodivu to na lidi zabírá. Prezentace na Cebitu patřily k nejnavštěvovanějším a mnozí se pro tuto elektronickou hračku v ceně okolo 80 tisíc nadchli.

Včera Sony odtajnila detaily o jeho následovníkovi, který má zatím jen číselné označení ERS-210. Tak jako první Aibo připomíná psa, je nový Aibo bližší kočce. Novinka ale bude proti psovi výrazně chytřejší a bude nabízet zatím netušené možnosti.

ERS-210 bude mít například nově v hlavě zabudovaný digitální fotoaparát, takže na povel vyfotí to, co právě vidí, a bude si vést vlastní fotodeník, má taky PCCard slot na PCMCIA karty typu II. Bude nabízena například bezdrátová síťová karta pro Aibo. Osobnost robota a jeho znalosti jsou ale i nadále umístěny na kartě Memory Stick. Mezi senzory najdeme teplotní čidlo, infračervený dálkoměr, čidlo zrychlení, čidla tlaku a vibrací. Nový Aibo bude rozumět až 50 slovům a bude slyšet na své jméno, které mu dáte.

Do prodeje by se měl dostat v půlce listopadu a bude stát zhruba 1500 dolarů. Včetně doplňkového příslušenství, které si většinou ale budete muset dokoupit (jako třeba nabíječka baterií a oživující MemoryStick) se cena logicky vyšplhá nahoru.

Sony chce uvádět další roboty a ukazuje, že prostor pro inovaci tu stále je. Logicky se začnou objevovat i Aibu podobní levní robotci, ti ale zatím nemají jeho inteligenci a nabízejí jen omezené pohybové možnosti.

Váš názor Další článek: Invex: Autocont představuje nové kryty řad Alivio a OfficePro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,